رابرت مالی حرف تازه ای درباره لغو تحریم های ایران نزد
از مواضع نماینده ویژه امریکا در امور ایران در خصوص زمان بر و پیچیده بودن لغو همه تحریم ها علیه تهران می توان ارزیابی کرد که بر خلاف خوش بینی ها و ادعاها در خصوص تعدیل مواضع دولت بایدن, تغییری در آینده برجام نمی توان پیش بینی کرد.
بر اساس گزارش بی بی سی رابرت مالی نماینده دولت بایدن در امور ایران در وزارت خارجه امریکا می گوید اعمال 1500 تحریم در زمان دولت قبلی ترامپ علیه ایران کار را پیچیده کرده و همانطور که بایدن گفته ماحاضریم به تعهداتمان عمل کنیم اگر ایران به تعهداتش عمل کند اما باید این کار دشوار را بررسی کنیم و ببینیم کدام یک از تحریم ها با برنامه هسته ای مرتبط است تا ایران از مزایای توافق هسته ای برخوردار شود.
این سخنان رابرت مالی به معنای آن است که دولت جدید امریکا نخست اینکه قصد ندارد همه تحریم ها را لغو کند دوم اینکه به زعم او شناسایی تحریم های هسته ای و لغو تدریجی آنها هم پیچیده و هم زمان بر است آن هم در حالیکه با توجه به رفتار دولت امریکا در خارج شدن از برجام و اعمال تحریم های یکجانبه و ثانویه علیه ایران و همچنین تنگناهایی که دولت بایدن در کنگره و از سوی مخالفان جمهوری خواه در داخل برای بازگشت به برجام تعریف می کند, دلیلی وجود ندارد که ایران بار دیگر به امریکا اعتماد کند و همه محدویت ها را در برنامه هسته ای خود اعمال نماید.
به ویژه اینکه در مورد اخیر بی بی سی فارسی می گوید بایدن به دلیل نداشتن اکثریت مطلق در کنگره و مخالفت جمهوری خواهان قادر به لغو همه تحریم ها نیست.
براساس مصوبه کنگره امریکا، لغو و تعلیق تحریمها علیه ایران مشروط به آن است که آژانس بین المللی انرژی اتمی با راستیآزمایی فعالیتهای هستهای ایران، پایبندی تهران به برجام اعلام کند و آنگاه رییسجمهور هر سه ماه یک بار، در نامه به کنگره این راستیآزمایی را مورد تایید قرار دهد تا بتواند تعلیق تحریمها علیه ایران را تمدید کند. در دوران اوباما چنین اتفاقی افتاد و از فضاسازی رسانه ها می توان استنباط کرد بایدن در داخل چنین اختیاری را ندارد که تحریم هارا لغو نماید بنا بر این ابتدا امریکایی ها باید این مشکل را در داخل حل کنند آنگاه از بازگشت به برجام سخن بگویند.
آن هم در شرایطی که خود امریکاییها اعتراف کرده اند که فشار حداکثری علیه ایران شکست خورده است وتهدید نظامی هم عملی نیست در حالیکه در مقابل ایران برگ های زیادی برای تحت فشار قرار دادن امریکا در اختیار دارد که خنثی سازی تحریم ها با توانمندسازی داخلی و متنوع کردن روابط اقتصادی خارجی از جمله توافق بلند مدت با چین بخشی از این برگ هاست.
برهمین اساس این دو شرط منطقی از سوی ایران اعلام شده که ابتدا باید همه تحریم های ایران لغو و سپس لغو تحریم ها راستی آزمایی شود و آنگاه تهران به همه تعهدات هسته ای خود عمل خواهد کرد. در غیر این صورت مواضع اخیر مقام های امریکایی از جمله سخنگوی کاخ سفید مبنی بربازبودن درهای مذاکره با ایران پس از نشست مجازی روز جمعه کمسیسون برجام را می توان تنها ژست دیپلماتیک و انداختن توپ در زمین ایران با هدف یارگیری از طرف های باقی مانده و اجماع سازی علیه تهران یا مهار پیشرفت برنامه هسته ای ایران در ازای لغو ناچیز تحریم ها ارزیابی کرد.
روز جمعه پس از برگزاری نشست مجازی کمیسیون برجام, رسانه های خارجی از تعدیل مواضع دولت امریکا و هموار شدن مسیر احیای برجام و مشارکت غیر مستقیم امریکا در نشست بعدی کمیسیون برجام در روز سه شنبه در وین خبر دادند. این در حالی است که عباس عراقچی معاون ویر خارجه هر گونه مذاکره مستقیم یا غیر مستقیم با امریکا را رد کرد و به نظر می رسد آنچه به گمانه زنی رسانه ها در خصوص احیای برجام مطرح شد پیامرسانی سایر اعضای برجام بودند که سعی داشتند با ارائه نقشه راه دو طرف را به تفاهم برسانند.
در این مسیر وزیرامور خارجه فرانسه نیز به عنوان تکمیل کننده این نقشه راه در تماس با همتای ایرانی خود از تهران خواست که سازنده عمل کند واز نقض بیشتر تعهداتش دربرجام که می تواند مذاکرات را با مشکل بیشتری روبرو نماید خودداری کند.
این فضاسازی در حالی است که گزارشگر بی بی سی فارسی دربرنامه شصت دقیقه شنبه شب اعتراف کرد که در راستای مذاکرات هسته ای برای برداشته شدن تحریم ها وبرگشتن ایران به سطح غنی سازی در توافق هسته ای نیاز به زمان است و معلوم نیست دوطرف بتوانتد موضوعات را تاقبل از 14 مرداد روز تحلیف ریاست جمهوری جدید حل وفصل نمایند.
توماس کانتریمن معاون وزیر امور خارجه دولت اوباما در امور امنیت بین الملل نیز در این برنامه با این ادعا که بایدن از مواضع اولیه عقب نشینی کرده است و دیگر نمی گوید تهران باید پیش قدم شود افزود دولت امریکا اعلام کرده است که قصد دارد مقداری از تحریم ها را لغو نماید که حرف جدیدی تلقی می شود و اکنون بازگشت تدریجی دوطرف به برجام میسر شده است.
-----------------------------------
رضا محمدمراد