استاد دانشگاه تهران در مصاحبه با شبکه فاکس نيوز؛
مرندي: تلاش براي منزوي کردن تهران و پکن بي فايده است
دکتر محمد مرندي تحلیلگر مسائل سیاسی و استاد دانشگاه تهران در گفتگو با شبکه تلویزیونی فاکس نیوز تلاش آمريکا برای منزوی کردن ایران و چین را بي نتيجه دانست.
به گزارش سرويس بين الملل خبرگزاري صدا و سيما ؛ تحلیلگر مسائل سیاسی و استاد دانشگاه تهران در گفتگو با شبکه تلویزیونی فاکس نیوز و در پاسخ به پرسشی دربارهی اهمیت سند همکاری راهبردی ایران و چین که به تازگی در تهران امضا شد، گفت: «این مشارکت راهبردی از آنجا اهمیت دارد که به ایران و چین کمک میکند نقشه راهی برای روابط درازمدت بین دو کشور ترسیم کنند و روابط شان بسیار سودمندتر خواهد شد. امضای این سند همچنین پیامی از سوی ایران و چین به آمریکاست مبنی بر اینکه واشنگتن هر چه بیشتر برای منزوی کردن تهران و پکن تلاش کند این دو کشور روابط نزدیکتر و دوستانه تری برقرار خواهند ساخت.»
محمد مرندی در پاسخ به این پرسش که ایران خواهان چه نوع سرمایه گذاری از سوی چین در آن کشور است، گفت: «این توافق به گونهای است که همهی جنبههای روابط دوجانبه را دربر میگیرد و از آن جمله میتوان به روابط اقتصادی، سیاسی و اجتماعی اشاره کرد و از این روست که سرمایه گذاری در بخش نفت و گاز در این چارچوب اهمیت دارد، زیرا مصرف چین رو به افزایش است و ایران میتواند هم از مسیر آسیای مرکزی و هم از مسیرخلیج فارس، نفت و گاز مورد نیاز چین را تامین کند. ایران پس از روسیه دومین کشور دنیاست که بیشترین ذخایر گاز طبیعی را در اختیار دارد و مهمتر از همه اینکه ایران از دیدگاه چینیها کشوری کاملا مستقل است و به فرمانها و دستورالعملهایی که از پایتختهای کشورهای آمریکای شمالی یا غرب آسیا صادر میشود گوش فرا نمیدهد و این موضوع از دیدگاه چین بسیار اهمیت دارد. از سوی دیگر چین کشوری است که در حوزههای هوش مصنوعی و فناوریهای نو پیشرفت بسیار پرشتابی را تجربه میکند و این موضوع برای ایران خیلی مهم است. نکتهی مهم دیگری که وجود دارد این است که دو کشور ایران و چین خیلی علاقمند هستند در زمینهی ابتکار عمل کمربند-جاده همکاری داشته باشند و همین سبب خواهد شد تجارت دوجانبهی دو کشور از مسیر آسیای مرکزی در سالهای پیش رو رشد چشمگیری داشته باشد.»
مجری پرسید: آیا امید دارید که دورهی تازهای در روابط بین ایران و آمریکا آغاز شود؛ نه فقط به علت اینکه رئیس جمهور تازهای در آمریکا برگزیده شده و در (ایران) هم رئیس جمهور تازهای برگزیده خواهد شد بلکه به این علت که شاید تمایل و فضایی بین دو کشور ایجاد شده است؟!
استاد دانشگاه تهران در پاسخ گفت: «ایرانیها همواره برای تغییر در رابطهی بین دو کشور آمریکا و ایران آمادگی دارند. به همین علت بود که برای رسیدن به توافق هسته ای، در برجام امتیاز دادند و انعطاف پذیری داشتند. اما باید این را به خاطر داشته باشیم که اوباما (رئیس جمهور پیشین آمریکا) برخلاف ایران، هرگز توافقی را که امضا کرده بود کامل اجرا نکرد. ایران از همان روز نخست، برجام را کامل به اجرا گذاشت و پایبند بود. سپس ترامپ، توافق را پاره کرد. از این رو ایرانیها هم اکنون منتظرند ببینند آیا بایدن (رئیس جمهور کنونی آمریکا) برای بهبود روابط (با ایران) جدی است یا خیر. اگر جدی باشد توافق (برجام) را کامل اجرا میکند، اما اگر جدی نباشد آنگاه باز هم بن بست خواهد بود. پس توپ در زمین آمریکاست؛ اگر آمریکاییها خواهان همکاری باشند ایران نیز همکاری خواهد کرد.»