تمرینات قدرتی فقط برای ورزشکاران پرورش اندام و بلند کردن وزنه در سالن بدنسازی نیست.
ب
توصیه میشود که کودکان و نوجوانان ۶ تا ۱۷ ساله برنامه تمرینات قدرتی را سه روز در هفته و بزرگسالان ۲ روز در هفته در برنامه خود داشته باشند.
نکته مهم در ورزش قدرتی این است که طی تمرین قدرت بدست نمیآید، بلکه در حین فعالیت، عضلات در اثر بلند کردن وزنه یا مقاومت تحریک میشوند و در فواصل استراحتی که به بدن اجازه بازیابی و ساخت دوباره داده میشود، عضله بازسازی و تقویت میشود. به طور معمول توصیه بر این است که یک روز در حین فعالیتهای قدرتی، اجازه بازیابی به عضله داده شود.
*چگونه تمرینات قدرتی به سلامت فرد کمک میکند؟
۱-تمرینات قدرتی موجب قدرت فرد و افزایش آمادگی جسمانی میشود.
دو نوع تمرین مقاومتی وجود دارد:
-تمرینات مقاومتی (ایزومتریک) شامل انقباض عضلات در مقابل وزنه غیرمتحرک: مثل شنای سوئدی روی زمین
-تمرینات قدرتی (ایزوتونیک) شامل انقباض عضلات در دامنهای از حرکات: مثلا بلند کردن وزنه
۲-تمرینات قدرتی از سلامت استخوان و توده عضلانی محافظت میکند.
برای همه افراد، تمرینات قدرتی عضلانی به حفظ یا افزایش توده عضلانی، قدرت و توان عضله کمک میکند که برای سلامت استخوان، مفصل و عضله لازم است.
در سن حدود سی سالگی، تقریبا سه تا پنج درصد توده خالص عضلانی در هر سال از دست میرود. تمرینات مقاومتی منظم، از دست رفتن طبیعی استخوان در اثر سن جلوگیری میکند. فقط ۳۰ دقیقه تمرینات مقاومتی دو بار در هفته میتواند، بر روی قدرت عضلانی و تراکم استخوان تاثیر قابل توجهی بگذارد.
۳-تمرینات قدرتی به حفظ کاهش وزن کمک میکنند.
در واقع تمرینات قدرتی به مفهوم کالری سوزی بیشتر است. ورزشهای هوازی مثل پیاده روی، دویدن و دوچرخه سواری روشی کاملا شناخته شده برای کالری سوزی بیشتر و کاهش وزن است، اما تمرینات قدرتی هم کمک کننده هستند (حتی اگر مقدار زیادی کالری طی ورزش سوزانده نشود). به نظر محققان ورزش، تمرینات قدرتی برای کاهش وزن مفید هستند، زیرا متابولیسم در حال پایه را افزایش میدهند.
تمرینات قدرتی به تقویت متابولیسم (میزان سوخت کالری در حالت استراحت در طول روز) کمک میکند.
یک تمرین خوب مقاومتی مصرف اکسیژن را بعد از ورزش افزایش میدهد که نشان دهنده کالری مصرفی بعد از ورزش است. تمرینات قدرتی، متابولیسم فعال را خیلی طولانیتر از آنچه که در ورزش هوازی رخ میدهد، بالا نگاه میدارد.
۴-تمرینات قدرتی کمک میکند، بیومکانیک (حرکات بدن) بهتری را حفظ کنید.
تمرینات قدرتی بر روی تعادل، هماهنگی حرکات و وضعیت قرار گیری بدن تاثیر خوب دارند. احتمال افتادن را کاهش میدهند.
۵-تمرینات قدرتی به مدیریت و درمان بیماریهای مزمن کمک میکنند.
مطالعات فواید متعدد جسمانی تمرینات قدرتی از جمله تاثیر بر مدیریت بیماریهای مزمن را نشان داده اند.
تقریبا ۱۰ درصد جامعه ایرانی دیابتی هستند و تمرینات قدرتی در کنار سایر تغییرات شیوه زندگی میتواند، کنترل قند را بهبود بخشد.
۶-تمرینات قدرتی سطح انرژی را افزایش میدهد و خلق افراد را بهبود میبخشد.
همه تمرینات ورزشی از جمله تمرینات قدرتی سطح اندورفینها (مسکنهای طبیعی بدن) را افزایش میدهد، که موجب افزایش سطح انرژی و بهبود خلق میشود. همچنین به بهبود کیفیت خواب هم کمک میکند.
۷-تمرینات قدرتی فواید قلبی عروقی دارد.
در کنار تمرینات هوازی، تمرینات قدرتی به بهبود فشار خون و وضعیت قلبی-عروقی کمک میکند. البته باید به دم و بازدم دقت کرد، بدون حبس نفس از وزنههای خیلی سنگین هم استفاده نشود.
*تمرینات قدرتی چطور به برنامههای ورزشی اضافه شود؟
تمرینات قدرتی را هم میشود، در خانه هم انجام داد. اسکات روی صندلی، شنای سوئدی، پلانک یا سایر حرکاتی که نیاز به استفاده از وزن بدن دارد، میتوانند کمک کننده باشند.
در صورت داشتن مشکلات پزشکی با مشورت و استفاده از برنامه صحیح مربیان میتوان به خوبی تمرین کرد.