اگر به ايرانشهر سفر کرده ايد و مهمان روستاييان و عشاير اين شهرستان شده ايد، حتما اسم /نان تيموش را شنيده ايد. نان تيموش، پاي ثابت سفره عشاير جنوب استان است.
به گزارش خبرگزاری صداوسیما؛ مرکز سیستان و بلوچستان ، رئیس اداره میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری ایرانشهر گفت: نان تيموش، مهمان هميشگي و جز جدايي ناپذير سفره عشاير و روستاييان جنوب سيستان و بلوچستان بويژه شهرستان ايرانشهر است كه در ميان مردم اين منطقه طرفداران فراواني دارد.
رحمن ریگی افزود : برای پخت نان تیموش، آب و آرد را با كمی نمك در ظرفی مخلوط و با دست آن را مشت می كنند تا خمیر نرمی تهیه شود.
وی افزود: تابه مخصوص پخت نان را روی سه پایه ای كه در زیر آن مقداری هیزم نخل خرما در حال سوختن است، قرار می دهند تا داغ شود.
وی ادامه می دهد: پس از داغ شدن تابه، مقداری از خمیر را در آن می ریزند تابه صورت نان گرد و نازكی كم كم با حرارت ملایم اجاق پخته شود .
ریگی بیان کرد: نان تیموش همانند پوست پیاز نازك است و حاضر كردن خمیر و پخت آن کمتر از 10 دقیقه زمان می برد و اعضای خانواده می توانند بلافاصله پس از پایان پخت، این نان لذیذ را همراه با صبحانه، نهار یا شام میل كنند.
وی گفت: سرعت پخت نان تیموش و آمادگی سریع مواداولیه و همچنین طعم دلچسب آن موجب شده تا زنان روستایی همه روزه به این كار مبادرت ورزند و نان تازه بر سفره خانواده بگذارند.
وی افزود: در روستاها معمولا تعدادی از بانوان هنگام غروب پس از تهیه آرد و خمیر، گرد هم جمع شده و ضمن گفت وگو به پخت نان مشغول می شوند.
وی بیان كرد: امروزه نان تیموش را با ظروف كاملا پهن و مخصوصی بنام «تین» تهیه می كنند كه در گذشته پخت آن با استفاده از سنگ های بسیار نازك بزرگ و پهن موجود در كوه های لایه ای منطقه بنام «تلار»، صورت می گرفت.
رئیس اداره میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری ایرانشهر گفت: مواد اولیه آن متشكل شده از: آرد ، نمك، آب و مقدار بسیار اندكی روغن كه برای جدایی لایه نازك خمیر بعد از پخت از تین یا سنگ كاربرد دارد.