رئیس جمهور روابط با چین را برای ایران راهبردی خواند و با اشاره به اراده دو کشور برای همکاریهای بلند مدت، بر توسعه روابط در همه زمینهها اعم از سیاسی و اقتصادی تاکید کرد.
دکتر روحانی در ادامه با اشاره به پنجاهمین سالگرد روابط نوین دیپلماتیک بین دوکشور و همچنین همکاریهای دو جانبه، منطقهای و بین المللی ایران و چین بر ضرورت تسریع در اجرایی و عملیاتی شدن توافقات درزمینه طرحهای مهم زیرساختی و توسعهای تاکید کرد.
رئیس جمهور همچنین با قدردانی از مواضع پکن در حمایت از ایران در مجامع بین المللی از جمله موضوع برجام و مقابله با یکجانبه گرایی و زیاده خواهی آمریکا و محکومیت تحریمهای این کشور علیه ایران، اظهار داشت: همکاریهای دو کشور برای اجرای برجام و عمل به تعهدات برجامی از سوی کشورهای اروپایی بسیار مهم است و میتواند موجب تغییر شرایط فعلی برجام شود.
دکتر روحانی در ادامه با تأکید بر تلاش همه جانبه برای مبارزه با تروریسم و افراطی گری در منطقه با اشاره به طرح صلح هرمز ارائه شده از سوی ایران برای تحقق این هدف، عامل اصلی بی ثباتی در منطقه را حضور نظامی آمریکا در خاورمیانه دانست و اقدامات مداخله جویانه آمریکاییها در منطقه را محکوم کرد.
رئیس جمهور همچنین با اشاره به همکاریهای اقتصادی و تجاری ایران و چین برغم تحریمهای آمریکا و جنگ اقتصادی علیه ملت ایران، افزایش همکاری بخشهای خصوصی دو کشور را موجب تقویت مناسبات اقتصادی دانست.
دکتر روحانی با بیان اینکه در این سفر سندی امضا خواهد شد که چشم انداز رابطه ۲۵ ساله ایران و چین را روشن و مشخص میکند، اظهار داشت: در خصوص واکسن کرونا افزایش همکاریهای دو کشور ضروری است و خواهان تهیه و تأمین واکسن بیشتری از چین هستیم.
رئیس جمهور در ادامه با اشاره به موفقیتهای دو کشور در امر مقابله با ویروس کرونا از جمله تولید واکسن برای مهار کردن این همه گیری جهانی (پاندمی) خطرناک، همکاری و به اشتراک گذاشتن تجربیات در این زمینه بویژه همکاری در زمینه تولید واکسن مشترک را مورد تاکید قرارداد.
دکتر روحانی با ابراز امیدواری به اینکه در سال ۲۰۲۱ کسری مبادلات تجاری دو کشور در سال گذشته جبران شود، خاطرنشان کرد: علاقهمند هستیم چین همچنان به عنوان شریک بزرگ تجاری با ایران باشد و در زمینه سرمایهگذاری مشترک همکاریهای بیشتری داشته باشیم.
وزیر امور خارجه چین نیز در این دیدار، درخصوص همکاریهای دوجانبه تهران – پکن گفت: چین همواره برای این موضوع اهمیت زیادی قایل بوده است و تلاش کرده برغم برخی مسایل این موضوع در اولویت رابطه با ایران قرار بگیرد.
"وانگ ائی" با بیان اینکه چین همواره با زیاده طلبی و تحریمهای یکجانبه آمریکا مخالفت کرده و در عرصه بین المللی این مخالفت خود را نشان داده است، افزود: فشار حداکثری اقدامی خلاف قانون و ضد بشری است که از حمایت بینالمللی برخوردار نیست.
وزیر امور خارجه چین از برجام به عنوان یک سند چند وجهی که دستاورد چند جانبه گرایی است، نام برد و گفت: باید دقیقاً به برجام عمل شود و مورد استناد همه کشورهای دخیل در آن باشد.
وانگ ائی با تاکید بر اینکه خروج آمریکا از برجام یک اقدام خلاف قواعد بینالمللی بوده است، گفت: آمریکاییها در دولت جدید میخواهند در این سیاست تجدید نظر کنند و به برجام برگردند، چین نیز از این اقدام آنان استقبال میکند.
وزیر امور خارجه چین مواضع این کشور را روشن و شفاف خواند و اظهار داشت:اعتقاد داریم حفظ برجام، حفظ چندجانبهگرایی و حفظ قواعد و قوانین بینالمللی است و آمریکا میبایست تحریمهای اعلام شده علیه ایران را لغو کند، به برجام برگردد و همچنین با تامل در اشتباه خود، تعهد بدهد که در آینده چنین اقداماتی را در پیش نگیرد.
وانگ ائی همچنین با بیان اینکه چین از امنیت و صلح و ثبات در منطقه استقبال میکند، حمایت کشورش را از "طرح صلح هرمز" ارائه شده از سوی ایران برای برقراری صلح و ثبات در منطقه اعلام کرد.
وزیر امور خارجه چین، دخالتهای آمریکا و قدرتهای خارجی در منطقه را موجب آشفتگی و ناامنی در منطقه دانست و افزود: باید راه حلهای سازنده و مورد قبول همه کشورهای منطقه در این خصوص مد نظر قرار گیرد.
وانگ ائی درخصوص مقابله با بیماری کووید ۱۹ و واکسن کرونا نیز گفت: چین در تأمین واکسن کرونا در کنار ایران خواهد بود و قطعاً در این خصوص با ایران همکاری مؤثر خواهد کرد و با توجه به اینکه واکسن کرونا یک محصول عمومی بینالمللی و بهداشتی است و تأمین و ارایه آن به ایران باید به عنوان یک اقدام بشردوستانه تلقی شود.
وزیر امور خارجه چین تاکید کرد: براساس توافقات انجام شده در آینده، مقدار بیشتری از واکسن کرونا را در اختیار ایران قرار خواهیم داد و ایران در اولویت ما برای ارایه واکسن است.