مصرف آجیل و خشکبار در روزهای آغاز سال نو بیشتر میشود، اما مصرف یک وعده این فرآورده در طول روز مفید است که مقدار آن ۲۰ تا ۳۰ گرم یا تقریبأ یک نعلبکی میشود.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیمای مرکز اردبیل؛ تغذیه صحیح و اصولی همواره یکی از بحثهای اساسی و مهم در ایام نوروز و تعطیلات به شمار میآید.
یکی از مهمترین خوراکیهای زینت بخش سفرههای نوروزی، انواع شیرینی و آجیل است.
مصرف آجیل باعث تقویت بنیه بدن میشود و اثر فوق العادهای در کاهش کلسترول، سلامت ماهیچههای قلب، افزایش قدرت ذهن و درمان کم خونیدارد. با این وجود مصرف بیش از حد آجیل در نوروز میتواند باعث چاقی، مشکلات قلبی و آسیب دندانها شود.
پسته، بادام، فندق و تخمهحاوی روغنهای غیر اشباع و برای سلامت بدن مفید هستند و هر کدام دارای خواص بسیاری هستند و مصرف آنها مانند یک مکمل درمانی سبب دریافت کلسیم، انواع ویتامین ها، مواد معدنی، فیبر و آنتی اکسیدانهای ضروری بدن میشود. اما مصرف بیش از اندازه آنها میتواند مشکلاتی نظیر بالارفتن وزن و چربی خون، بروز آکنههای پوستی، افزایش فشارخون، دندان درد و دل دردهای گوارشی ایجاد کند. از این رو در ایام عید باید در انتخاب آجیل و مصرف به اندازه آن دقت کنید.
کارشناسان برای جلوگیری از بروز مشکلات ناشی از مصرف بیش از حد دانههای آجیل توصیه میکنند افراد در گام اول آجیل خام و فاقد نمک و رنگهای مصنوعی مصرف کنند، همچنین پس از مصرف آجیل حتما دندانهای خود رامسواک بزنند، از فشار دادن و جویدن دانههای آجیل با دندان خودداری کنند، زیرا علاوه بر سایش دندان میتواند باعث ایجاد ترک و شکستگی دندانهای دارای پوسیدگی شود.
آجیلهای نمکی میتوانند باعث بالا رفتن فشار خون به ویژه در افراد مستعد به این بیماری شوند و به همین دلیل کارشناسان توصیه میکنند افراد مبتلا به بیماریهای قلبی عروقی، مبتلایان به بیماریهای کلیوی و نیز افراد دارای چربی و فشار خون بالابا احتیاط و تحت مشاوره پزشک متخصص از آجیل استفاده کنند.
افراد مختلف به میزان متفاوتی میتوانند آجیل مصرف کنند، شما میتوانید برای اندازه گیری میزان مصرف هریک از دانههای آجیل مصرفی در طول روز از رژیم غذایی کف دست استفاده کنید و از کف دست خود به عنوان یک پیمانه برای مصرف به اندازه این خوراکیهای خوش طعم و پرخاصیت استفاده کنید.
البته باید هنگام مصرف آنها به میزان کالری این مواد غذایی توجه کرد. از سوی دیگر اگر افراد آجیل را بیش از حد اعتدال مصرف کنند باید از میزان غذای اصلی خود بکاهند.
در حقیقت بهتر است آجیل را جایگزین بخشی از موادی بکنید که چربی اشباع دارند مانند گوشت قرمز، تخم مرغ و محصولات لبنی.
خواص مغزهای آجیل بادام هندیمنبع خوبی از آهن، منیزیم و روی است و میتواند از کم خونیدر بدن افراد جلوگیری کند، همچنین منیزیم موجود در بادام هندی میتواند خطر ابتلا به فراموشی و آلزایمر را در افراد کاهش دهد.
بادام درختی نیز یکی از مقویترین و پرخاصیتترین دانههای آجیل است و مصرف آن باعث کاهش وزن و تناسب اندام میشود، این دانه آجیل قند خون را کنترل میکند و مصرف آن به بیماران دیابتی توصیه میشود، شما میتوانید بادام را در آب خیس کنید تا فشار کمتری به دندانها وارد شود.
پسته حاوی آرژنین(اسید امینه نیمه ضروری) است و میتواند با انعطاف بخشیدن به عروق مانع از لخته شدن خونو بروز حملات قلبی و سکته مغزی در افراد شود، همچنین در پسته ویتامین E وجود دارد که یکی از ویتامینهای بسیار ضروری برای بدن است.
کمبود آرژنین در طولانی مدت میتواند منجر به ریزش مو، بثوارت جلدی، یبوست، اشکال و تاخیر در ترمیم زخمها و کبد چرب میشود.
بادام زمینی هم یکی دیگر از پرخاصیتترین دانههای آجیل است و سرشار از انواع آنتی اکسیدانها برای سلامت بدن است و میتواند مانع از ابتلای فرد به انواع بیماریهای عفونی و نیز قلبی عروقی شود، این دانه آجیل خوش طعم را میتوان به همراه انواع غذاها و حتی به صورت کبابی، بخار پز و تنوری نیز مصرف کرد.
مغز گردونیز یکی دیگر از خوراکیهای بسیار مفید است که با وجود آنکه در ظرف آجیل عید معمولاً قرار نمیگیرد، اما خواص درمانی فوق العادهای دارد و میتواند برای درمان بسیاری از بیماریها مورد استفاده قرار گیرد. گردو حاوی انواع آنتی اکسیدانها است که باعث محافظت از بدن دربرابر آسیب سلولی، بیماریهای قلبی، سرطان و پیری زودرس میشود. این دانه همچنین حاوی اسیدهای چرب امگا ۳ است که مادهای مغذی برای تقویت عضلات بدن و جلوگیری از ابتلا به انواع بیماریها است.
با مصرف به اندازه آجیلدر هر روز میتوانید سلامت قلب و عروق خود را حتی در سالمندی تامین کنید و از ابتلا به انواع بیماریها مصون بمانید.