«یدو» فیلمی با مضمونی انسانی و «تک تیرانداز» تصویری از یک قهرمان واقعی، دو فیلم برتر جشنواره سی و نهم در تلویزیون نمایش داده میشود.
دو فیلمی که در گونه دفاع مقدس هستند و در میان انبوه فیلمهای تلخ و سیاه، پر از خشونت و خیانت و بی ربط با فرهنگ و آرمانهای جامعه ایرانی اسلامی در سی و نهمین جشنواره فیلم فجر نگاه منتقدان را به خود جلب کردند.
«یدو» ساخته مهدی جعفری است. کارگردانی که در سینمای مستند تجربه اندوخت و در سینمای داستانی با ۲۳ نفر که به دست سردار دلها کلید خورد نشان داد کار با نوجوانان و بازی گرفتن از نابازیگران برای روایت قصهای واقعی را خوب میداند.
«یدو» هم پر از لحظات ناب و دلنشین است که با بازی نوجوانانی نابازیگر و بومی همان منطقه خلق شده است. فیلمی با مضمونی انسانی و ملی که از زاویهای جدید به ۸سال دفاع مقدس نگاه کرده است.
داستان فیلم دربارهٔ ماههای آغازین جنگ تحمیلی است. دورانی که خانوادههای شهرهای مختلف خوزستان به ناچار خانه و کاشانه و همهٔ دلبستگی خود را رها کردند و به شهرهای دیگر پناه بردند تا جان خود را نجات دهند. اما در این میان مادری قصد ندارد خانه و کاشانهٔ خود را رها کند در این میان پسر بزرگتر و نوجوان خانواده، از این تصمیم مادر عصبانی است. مدام به جان مادر غر میزند که مانند تمام اهالی محل از آن جا بروند تا از بین نرفتهاند. به هر بهانهای با مادر بحث میکند و حرف از رفتن میزند. مادر، اما بیش از آنچه یدو تصورش را دارد عاشق خانهای است که در آن مادر شده است. سبقه تئاتری ستاره پسیانی به مدد او آمده تا نقشی چندین سال بزرگتر از خودش را به زیبایی ایفا کند و بار زیادی از روایت قصه بر عهده این بازیگر است.
ستاره پسیانی برای بازی در این فیلم دیپلم افتخار بهترین بازیگر نقش اول زن را از آن خود کرد.
«یدو» در شرایط سخت و دمای بالای دیار خوزستان ساخته شده و به همت کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان به ثمر رسیده است، فیلمی که میتواند برای مخاطب نوجوان هم جذاب باشد.
فیلم «تک تیر انداز» روایت فرازهای از زندگی شهید زرین است.
شهیدی که زاده شده در گچساران و پرورش یافته در اصفهان بود.
با شهید خرازی همراه شد و شلیک هایش لرزه بر تن بعثیها میانداخت.
۷ هزار شلیک موفق را در کارنامه خود دارد و بسیاری از فرماندهان ارتش صدام به دست او به هلاکت رسیدند.
شهید خرازی به او لقب گردان تک نفره داد و بارها گفته بود هر کجا به مشکلی میخوردیم به سراغ رسول زرین میرفتیم.
آقای علی غفاری که کارگردانی آثاری، چون استرداد و ابوزینب را در کارنامه کاری خود داشت به سراغ روایت این قصه رفت.
کامبیز دیرباز ایفای نقش این شهید را بر عهده گرفت و تک تیر انداز به سر انجام رسید.
فیلمی که بخش زیادی از آن در شهرک دفاع مقدس اتفاق افتاد و جلوههای ویژه میدانی قابل دفاعی دارد.
از خانواده شهید تا مخاطبان سینما با دیدن این فیلم اشک از چشمانشان جاری شد و برای لحظاتی به خود و قهرمانان ملی افتخار کردند.
حالا هر دو فیلم بدون نمایش در سینماها مهمان رسانه ملی شدند. یعنی اولین نمایش عمومی شان در تلویزیون با مخاطبانی به وسعت ایران است.
مخاطب بدون ترک خانه و تهیه بلیت ۳۰ هزار تومانی به تماشای فیلمها مینشیند و صاحب اثر هم که دیده شدن کارش مهمترین هدفش است به مقصود خود دست مییابد.
بسیاری از کارشناسان این اقدام رسانه ملی و صاحبان این آثار را تحسین کرده اند و یک کار برد برد دانسته اند.
در روزهایی که به دلیل کرونا و کیفیت محتوایی و ساختاری پایین فیلمها چراغ سینماها کم سو شده، تلویزیون بهترین عرصه نمایش فیلمهایی متناسب با فرهنگ و ذائقه ایرانی است.
«یدو» ۶ فروردین ساعت ۱۱:۱۵ از شبکه یک و ۱۳ فروردین ساعت ۱۵ از شبکه سه و «تکتیرانداز» ۵ فروردین ساعت ۱۵ از شبکه سه و ۹ فروردین ساعت ۱۱:۱۵ از شبکه یک به نمایش در میآید.
گزارش از سحر قناعتی