گیلان با تولید سالانه ۱۵ میلیون قطعه ماهی قرمز ، نوروز هر سال ، تنگهای بلور سفرههای هفت سین بسیاری از خانوادههای ایرانی را پر میکند.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما مرکز گیلان ؛ کرونا که آمد ، کار و کاسبی خیلیها را کساد کرد و شغلهای بسیاری از جمله اشتغالی که سبد تولید را پر میکند را با چالشهایی رو به رو کرد.
تولید ماهی قرمز که گیلان در آن دستی بر آتش داشته و دارد هم به علت شیوع کرونا و شایعات فضای مجازی ؛ مبنی بر انتقال ویروس منحوس روزگار از طریق ماهی قرمز ، مردم ، کمتر سراغ ماهی قرمز عید رفتند و ماهیهای قرمز کوچولوی بسیاری پارسال روی دست پرورش دهندگان این گونه از ماهیان زینتی ماند.
موضوعی که باعث شد امسال برخی بهره برداران یا دست از تولید بکشند و یا سطح تولید را بسیار کاهش دهند.
اما با این وجود آمارها میگوید : گیلان همچنان سردمدار تولید ماهی قرمز است و با همین تولید ۱۵ میلون قطعهای ، تنگهای بلور سفرههای هفت سین خیلیها را پر میکند.
سراغ تعدادی از پرورش دهندگان ماهی قرمز در گیلان که هنوز چراغ تولید را روشن نگه داشته میروم.
این بهره برداران امید دارند ، غائله کرونا که تمام شود ، استخرهای بیشتری به خود ، ماهی قرمز میبیند.
آنان میگویند : امسال خدا را شکر ، بازار کمی بهتر است و افزایش قیمت ماهی قرمز در بازار و استقبال بیشتر مردم نسبت به پارسال، کمی رمق به جان تولید این گونه از ماهیها داده است و به امید خدا، آتش شیوع کرونا که فروکش کند، تولید ماهی قرمز را چند برابر خواهیم کرد.
سهم عمده تولید همچنان در مشت گیلان
با وجود کم شدن استقبال مردم از خرید ماهی قرمز و به تبع آن کاهش رغبت تولیدکنندگان برای تولید بیشتر، همچنان گیلان، در تولید این گونه ماهی حرف اول را میزند.
مدیرکل شیلات گیلان میگوید: اگرچه این استان در تولید ماهیان زینتی که ماهی قرمز یکی از این گونه هاست، مقام دوم را دارد، اما در تولید ماهی قرمز سال هاست، رتبه اول کشوری را در مشت دارد.
عظیم مدبری اضافه میکند: تا پیش از شیوع کرونا سالانه ۳۰ میلیون قطعه ماهی قرمز در گیلان تولید میشد که پارسال شیوع کرونا و ایجاد شائبه درخصوص امکان انتقال ویروس از طریق ماهی قرمز باعث شد، مردم کمتر از این "پای ثابت سفرههای هفت سین ایرانی" استقبال کنند و تولیدکنندگان به علت ضررو زیان پارسال، امسال به نسبت سالهای قبل، کمتر سراغ پرورش ماهی قرمز رفتند وتولید این گونه ماهی در استان به نصف کاهش یابد و به ۱۵ میلیون و ۱۰۰ هزار قطعه برسد.
این مقام مسئول شیلات با بیان اینکه پرورش ماهی قرمز عید از حدود ۴۰ سال پیش به صورت فعالیت جانبی در کنار پرورش ماهیان گرمابی در گیلان آغاز شد گفت: در حال حاضر این گونه ماهی در ۵ شهرستان رشت، فومن، شفت، صومعه سرا و سیاهکل تولید میشود و شهرستان رشت با داشتن ۱۰۰ استخر کوچک و بزرگ و تولید ۱۰ میلیون قطعه ماهی قرمز، بیشترین سهم را در تولید این ماهیان زینتی دارد.
ماهیهای کوچولوی اشتغالزا
مدیرکل شیلات گیلان میگوید: ۷۰ درصد فعالان صنعت پرورش ماهی قرمز در گیلان را پرورش دهندگان عمده ماهیان گرمابی تشکیل میدهند که در کنار استخرهای پرورش ماهی، استخرهای پرورش ماهی قرمز هم ایجاد کرده و یا به شکل ترکیبی و توام به این کار مشغولند.
عظیم مدبری بابیان اینکه پرورش ماهی قرمز در گیلان تاکنون برای ۵۰۰ نفر به طور مستقیم شغل ایجاد کرده است افزود: در هر هکتار استخر بین ۱۲۰ هزار تا ۲۰۰ هزار قطعه ماهی قرمز پرورش داده میشود که با احتساب هزینههای تولید، ۵۰ تا ۷۰ میلیون تومان درآمدزایی برای پرورش دهندگان به دنبال دارد.
وی میگوید: ماهیهای قرمز تولیدی گیلان افزون بر اشتغالزایی مستقیم در صنایع جانبی از جمله آکواریوم، تنگ و بلورسازی، تولید غذای ماهی و همچنین در پروسه برداشت از استخر و حمل و فروش در بازار، صدها شغل غیرمستقیم و جانبی به ویژه در آستانه سال نو در مناطق مختلف کشور ایجاد کرده است.
مدیرکل شیلات گیلان با بیان اینکه در حال حاضر قیمت هر قطعه ماهی قرمز ۳ دم در اندازه متوسط بین ۷ هزار تا ۱۵ هزار تومان است افزود: حدود ۲ میلیون قطعه از ماهیان قرمز تولیدی گیلان در همین استان و بقیه معادل بیش از ۸۵ درصدِ تولید، به استانهای دیگر فرستاده میشود و تنگهای بلور دیگر هموطنان را پر میکند.
موانعی که تنگهای هفت سین را خالی میکند.
کارشناس اداره توسعه آبزیان در آبهای داخلی شیلات گیلان، تبلیغات منفی در خصوص آلودگی ماهیان قرمز و متضرر شدن تولیدکنندگان، شیوع کرونا، ایجاد شائبه انتقال ویروس از طریق ماهی قرمز و جنبی بودن این فعالیت را از موانعی برشمرد که رمق تولید این گونه ماهیان را کم میکند.
آقای خیرخواه افزود: شیلات استان برای حل این مشکلات تلاش میکند با اطلاع رسانی به مردم با کمک رسانهها، دوباره اقبال عمومی را به سمت ماهی قرمز سوق دهد.
او معرفی این شغل به عنوان فعالیتی جانبی و درآمد زا، آموزش شیوههای پرورش به روستاییان و پرداخت تسهیلات را از جمله مهمترین اقدامات دیگر شیلات برای توسعه این فعالیت جانبی عنوان کرد.
بازگشت ماهی قرمز به استخرها
تولیدکنندگان میگویند؛ کرونا که آتش شیوعش فروکش کند، پاشنههای تلاش را برای تولید بیشتر ماهی قرمز عید، ور میکشند.
از طرفی مسئولان شیلات معتقدند؛ با توجه به اینکه بیش از ۸۰ درصد ماهی قرمز مورد نیاز کشور در سالهای اخیر از استخرهای گیلان تامین شده و این فعالیت جانبی را میتوان به صورت توام با پرورش دیگر ماهیان گرمابی از سر گرفت، تولید این گونه ماهی زینتی دوباره به روزهای اوج خود برمی گردد.
آنها برای این ادعای خود دلیل میآورند و میگویند؛ بیش از ۸ هزار هکتار استخر پرورش ماهی گرمابی در گیلان وجود دارد که قابلیت پرورش توام ماهی قرمز عید را دارد و از طرفی آب و هوای مناسب، دسترسی به منابع آبی فراوان و رایگان و به تبع آن پایین بودن هزینههای تولید ماهی در گیلان نسبت به استانهای دیگر ظرفیتهای خوبی است که گیلان را همچنان در رتبه اول تولید ماهی قرمز نگه میدارد.
باید منتظر بود و دید، با کاهش شیوع کرونا و تطبیق جامعه با زندگی به سبک کرونایی و بی رنگ شدن شایعات مجازی و افزایش قیمت ماهی قرمز، تولید این گونه ماهی قرمز دوباره روی دور سرعت میافتد یا نه؟
* نویسنده: مریم امدادی