در حقیقت، خط وسیع ساحلی کشور ما این امکان را فراهم میکند که فضای زیادی برای مانور در کنار توسعه پناهگاه ها، انبارها و همچنین شهرهای موشکی وجود داشته باشد و تلاش برای کنترل این منطقه برای هر دشمنی حتی مجهز، کاری اگر نه غیر ممکن، ولی بسیار سخت باشد، اما از طرف دیگر نیاز به تولید و تحویل حجم قابل توجهی از این پرتابگرها به نیروهای عمل کننده است.
بخش دیگر مراسم، تحویل پرتابگرهای متحرک موشکهای کروز ساحل به دریا بود که البته با توجه به اندازه پرتابگرها، مشخصا از دو مدل قبلی بزرگتر و برد بلندتر هستند. به احتمال بالا، موشکهای سری قادر و قدیر با برد ۲۰۰ و ۳۰۰ کیلومتر از جمله گزینههای تحویل شده به نیروی دریایی سپاه در این مراسم بوده است.
واحدهای متحرک موشکهای کروز ساحل پرتاب
مسئله دیگر تحویل حجم قابل توجهی از سامانه های راداری، شنود و جنگ الکترونیک در این مراسم بود. اگر به صحبتهای سردار تنگسیری در این مراسم بیشتر توجه کنیم شاید بهتر بتوان معنی تحویل این سامانههای جدید و مهم را درک کرد. فرمانده نیروی دریایی سپاه این گونه میگوید: با ورود این تجهیزات به سازمان نیروی دریایی سپاه و جنگال، قادر خواهیم بود سیگنالهایی از دشمن حتی سیگنالهای خاموش و ارتباطات داخلی دشمن را دریافت کنیم.
این کدهای به ظاهر ساده نشان از یک تحول بزرگ در حوزه شنود و جمع آوری سیگنالهای الکترونیک و همچنین کشف و هدف گیری در نیروی دریایی سپاه پاسداران است. شبکه ایجاد شده توسط سپاه که از مجموعهای از رادارها، سامانههای شنود الکترونیک، سامانههای جنگال و البته پرندههای بدون سرنشین هستند یک تصویر بزرگ از منطقهای مثل خلیج فارس، دریای عمان و تنگه هرمز را ایجاد کرده است و در اختیار فرماندهان قرار میدهند. گاهی ممکن است یک شناور مورد نظر به نوعی از دست رادارها فرار کند، ولی با ردیابی ارتباطات این شناور، یا پیدا کردن محل تشعشعات سامانه اخلالگر آن، مکان مورد نظر کشف و مختصات به سامانه سلاح برای اجرای آتش ارسال شود.
افزایش شبکه رصد سپاه در منطقه خلیج فارس و در عین حال قابلیت شلیک به سمت دریا از عمق بیشتر، باعث افزایش سطح بقاء پذیری یگانهای موشکی ندسا در هر سناریوی جنگی خواهد بود و فضای لازم برای پوشش دادن توسط هر دشمنی را وسعت میدهد که این به معنی افزایش فشار و هجمه برای هر نیروی متخاصم است.
بالستیکها وارد سازمان رزم ندسا شده اند
اما نکته به نوعی قابل توجهتر در مراسم نیروی دریایی سپاه، مشاهده حداقل سه نوع تیوب احتمالا حامل موشک در اندازههای مختلف بود. تیوب اول که به نوعی بزرگترین و بلندترین در نوع خود بود به صورت دوتایی در پشت دو دستگاه کامیون نصب شده بود. اطلاعاتی در خصوص نوع دقیق این سامانه و پرتابه درون آن منتشر نشده است.
تحویل تیوبهای ناشناس موشکی به نیروی دریایی سپاه
تصویر بعدی مربوط به تیوبهای با طول بالا، ولی قطری به نسبت کمتر است که احتمالا برای پرتاب نوعی از خانواده سری فجر توسعه پیدا کرده باشد. پیش از این مدلهای هدایت شونده هم راداری و هم اپتیکی سامانه فجر با کالیبر ۳۳۳ میلی متری توسعه پیدا کرده اند و برای بحثهای دفاع ساحلی و عملیات ضد شناوری در این محیط گزینهای بسیار مناسب هستند.
تیوبهای کم قطر در شهر موشکی نیروی دریایی سپاه - احتمالا برای پرتاب مدلهای هدایت شونده سری فجر
در نهایت به گزینه نهایی میرسیم که به نظر سپاه در یک سیاست هوشمندانه و جدید و در راستای پاسخ به جنگهای روانی دشمن، به صورت خاص نمایی از توان جدید خود را به نمایش گذاشت. بخشی از تصاویر مربوط به شهر موشکی مربوط به یک تیوب با طول حدودا ۵ یا ۶ متر است که بخش جلویی تیوب، باز بوده و به صورت واضح سر جنگی یک موشک شبیه به خانواده معروف فاتح دیده میشود. علاقمندان به مسائل نظامی به خاطر دارند که مدتی قبل عضو کوچک و جدیدی از خانواده فاتح ۱۱۰ با نام فتح رونمایی شد که احتمالا موشک مورد استفاده در این تیوب از همین سری باشد. اما اینجاست که مسئله، به نوعی قابل توجهتر میشود.
موشکهای بالستیک کوچک در درون تیوبهای حمل و پرتاب - به شکل سر جنگی دقت کنید
اگر به تصویر موشک فتح دقت کنیم، شاهد یک سر جنگی نوک تیز بر اساس طراحی سنتی موشکهای ایرانی خواهیم بود در حالی که موشک جدید از نوع طراحی خاص و نوعی زاویه دار در نزدیکی نوک سر جنگی برخوردار است که در اعضای جدیدتر خانواده فاتح ۱۱۰ دیده میشود. اگر بخواهیم برای این موشک همچنان نقش ضد شناور را متصور بشویم احتمالا یا با یک رادار فعال طرف هستیم که بعد از دریافت محل کلی هدف و در مرحله آخر، رادار فعال شده و بعد از کشف هدف روی آن قفل میکند و یا با نوعی از موشک مجهز به سامانه دریافت امواج راداری مجهز است که با کشف منبع تشعشع یک نوع خاص از رادار روی آن قفل کرده به سمت هدف حمله میکند.
موشک بالستیک فتح در کنار فاتح ۱۱۰ - به تفاوت ظاهر سر جنگی دو موشک و شباهت سر جنگی موشک ناشناخته به فاتح ۱۱۰ دقت کنید
تا پیش از این نیروی هوایی سپاه به عنوان تنها دارنده موشکهای بالستیک ضد کشتی و ضد رادار وظیفه تهاجم بالستیک به اهداف دریایی را بر عهده داشت، ولی به نظر میرسد از این بعد، نیروی دریایی سپاه نیز به سامانههای بالستیک برای درگیری با اهداف در خلیج فارس و آبهای دوردستتر مجهز شده است. مجموعه این دستاوردهای تحویل شده در مراسم اخیر و دیگر تحویلهای سال ۱۳۹۹ نشان میدهد در سالی که گذشت نیروی دریایی سپاه با جهش چشمگیری در قدرت بازدارندگی و توان دفاعی همراه بوده و نوید آنرا میدهد که در سال ۱۴۰۰ نیز این روند، در ندسا و سایر نیروهای مسلح با برنامه ریزی و آینده نگری ادامه خواهد داشت؛ انشاء الله.