به گزارش خبرنگار حوزه بهداشت و سلامت گروه علمی فرهنگی هنری
خبرگزاری صدا و سیما به نقل از روابط عمومی وزارت بهداشت؛ بیماری «استوماتیت آفتی راجعه» یا آفت دهان یکی از شایعترین بیماریهای مخاط دهان است. دلیل اصلی بروز آفت ناشناخته است، با این حال عواملی مثل عوامل ژنتیکی، حساسیتهای غذایی، ترومای سطحی، تغییرات غدد درونریز، استرس و اضطراب و ... در این بیماری دخیل هستند.
با توجه به اینکه مسائل روانی مثل استرس و اضطراب نقش مهمی را در شروع و عود زخمهای آفتی دارند، پژوهشگران با انجام مطالعهای سلامت روان و کیفیت زندگی بیماران مبتلا به آفت را بررسی کردند.
این مطالعه در سال ۱۳۹۸ و در میان مراجعهکنندگان به بخش بیماریهای دهان و فک و صورت دانشکده دندانپزشکی دانشگاه علوم پزشکی مازندران انجام شد و افرادی که مبتلا به استوماتیت آفتی مینور در نواحی قابل مشاهده در دهان بودند، مورد بررسی قرار گرفتند.
در این مطالعه ۲۷۰ نفر شرکت کردند که از میان آنها ۶۴ نفر مبتلا به استوماتیت آفتی راجعه بودند و ۱۰۵ نفر دیگر در گروه شاهد قرار گرفتند. هر دو گروه با استفاده از پرسشنامه کیفیت زندگی مرتبط با سلامت دهان و پرسشنامه سنجش سلامت روان، بررسی شدند.
یافتههای این مطالعه نشان داد که کیفیت زندگی وابسته به سلامت دهان در گروه بیماران مبتلا به آفت دهان، در همه جنبهها به طور آماری از گروه سالم، پایینتر بود و افراد مبتلا به این بیماری، محدودیت عملکردی، درد فیزیکی، ناراحتی سایکولوژیک، ناتوانی فیزیکی، ناتوانی سایکولوژیک، ناتوانی اجتماعی و معلولیت بیشتری نسبت به گروه سالم داشتند.
پژوهشگران این مطالعه میگویند: بیماران مبتلا به آفت از سلامت روان پایینتری نسبت به افراد گروه سالم برخوردار هستند؛ ولی سلامت روان تنها عامل ایجاد آفت در افراد نیست. سلامت روان در کنار عوامل احتمالی میتواند از فاکتورهای ایجاد کننده آفت در بیماران باشد.
در انجام این پژوهش خانمها طاهره ملانیا، شقایق زاهدپاشا، فاطمه رضیان، مائده صالحی و آقایان عباس مسگرانی و محمود موسیزاده، پژوهشگران دانشگاه علوم پزشکی مازندران، مشارکت داشتند.
یافتههای این مطالعه به صورت مقاله علمی پژوهشی با عنوان «ارزیابی سلامت روانی و کیفیت زندگی مرتبط با سلامت دهان در بیماران مبتلا به استوماتیت آفتی راجعه» در مجله دانشگاه علوم پزشکی مازندران؛ منتشر شده است.