به گزارش
خبرگزاری صدا و سیما مرکز کرمانشاه ، برای ما که ساکن شهر هستیم و مدتهاست از نعمت گاز بهره مندیم درک این سختی که اهالی بعضی از روستاهای نواحی کوهستانی کشیده اند کمی عجیب و دور از انتظار به نظر میرسد برای همین پای صحبت یکی از این روستائیان نشستم که با دشواری گرما را به خانه میآوردند.
عمو حسن یکی از همین روستاییان است که سالها در منطقهای کوهستانی و سرد زندگی میکند ، با او همراه شدیم تا از خاطرات گذشته و سختیهای آن روزها برایمان بگوید.
او لحظهای میایستد و به دور دست خیره میشود با دستش اشاره میکند پشت آن کوه را میگویم تا آن جا دو ساعت راه است که ما هر روز میرفتیم.
از او پرسیدم مگر نفت و کپسول گاز به روستای شما نمیآمد که مجبور به استفاده از چوب درختان بودید مکثی کرد و گفت: چرا... اما همیشگی نبود و تا شهر مسافت زیادی بود بعضی مواقع به دلیل صعب العبور بودن راه امکان تردد وجود نداشت و ناچار بودیم خانه هایمان را با هیزم گرم کنیم.
خاله خدیجه همسر عمو حسن با سینی چای داغ به سمت ما آمد و در حالی که لبخند میزد گفت: چایی یک ربع حاضر شد و منتظر بازگشت شما شدم از وقتی که گاز کشی شده دیگر سختی برای درست کردن غذا و گرم کردن خانه نداریم.
این روستا که روستای قوری چای حسن آباد نام دارد آخرین روستای سنقر و کلیایی است که از نعمت گاز بهره مند و این شهرستان به عنوان شهر سبز استان معرفی شده است.
به گفته مرتضوی فرماندار شهرستان سنقر و کلیایی گازرسانی در این شهرستان با توجه به موقعیت جغرافیایی و با وجود کوهستانی و سردسیر بودن منطقه کار سختیهایی را به همراه داشته که با تلاش بیوقفه اکنون ۱۰۰ درصد روستاهای این شهرستان از گاز طبیعی برخوردار هستند.
آقای رضایی یکی از پیمانکارانی است که در مناطق صعب العبور اورامانات کار لوله گذاری برای بهره مندی روستاییان از گاز را بر عهده داشته است او میگوید: به دلیل پر پیچ و خم بودن راه نمیتوان لوله مستقیم به کار برد و قبل از اجرای کار باید انفجار انجام شود که این کار نیز خطرات خاص خودش را دارد.
پس از حفاری نیز باید مواد اضافی آن ۷ تا ۸ کیلومتر دورتر از جایی که برای محیط زیست مضر نباشد ریخته شود که همین کار سرعت انجام پروژه را کندتر میکرد.
او ادامه میدهد کار در این منطقه بسیار سخت و زمانبر است و مهارت ویژهای نیاز دارد مسائل ایمنی و تردد ماشین آلات نیز باید در نظر گرفته شود.
اگر در نظر بگیریم که در منطقهای مانند دشت ماهیدشت که هموار است روزی ۵۰۰ متر پروژه را پیش ببریم این کار در مناطق کوهستانی پاوه به روزی ۵۰ متر میرسد یعنی تنها ۱۰ درصد در روز پیشرفت دارد و هزینه بر است تا جایی که هزینه انجام پروژه ۱۰۰ کیلومتری در منطقه هموار حدود ۱۱ میلیارد تومان است، اما با همین هزینه تنها میتوان ۱۷ کیلومتر پروژه گاز رسانی را در منطقه صعب العبور پاوه و اورامانات پیش برد.
آقای رضایی افزود: یکی از سختترین مراحل انجام کار لوله گذاری در رودخانه سیروان بود کاری کم نظیر در کشور که با خطرات زیادی همراه بود.
جریان رودخانه خروشان سیروان به حدی بود که هر لحظه ممکن بود دستگاه بیل مکانیکی واژگون و در آب غرق شود با تجربیاتی که در گذشته داشتیم توانستیم از کف رودخانه به عمق ۳ متر ونیم لوله گذاری کنیم.
از طرفی به دلیل اینکه دو طرف رودخانه کوهستان است امکان انحراف آب وجود نداشت و مجبور بودیم با همان سرعت و جریان آب کار کنیم و موفق شدیم ۵۸ کیلومتر لوله گذاری در مسیر آب انجام دهیم وکار گاز رسانی به این مناطق را به پایان برسانیم.
شهبازی مدیرعامل شرکت گاز استان کرمانشاه هم با بیان اینکه ضریب نفوذ گاز در بخش شهری استان کرمانشاه در سال ۱۴۰۰ به ۱۰۰ درصد میرسد میگوید: گازرسانی به استان کرمانشاه از سال ۷۲ آغاز شده است و اکنون ۹۹/۵ درصد خانوارهای شهری در قالب ۲۹ شهر و ۸۲ درصد خانوارهای روستایی در قالب ۱۶۵۰ روستا از نعمت گاز برخوردار هستند.
حالا در مجموع و به صورت میانگین ۹۵ درصد خانوارهای شهری و روستایی استان به شبکه گاز متصل هستند که شامل ۶۲۲ هزار مشترک گاز میشود و روزانه ۱۳/۵ تا ۱۴ میلیون مترمکعب گاز مصرف میکنند.
به گفته مسئـولان شرکت گاز استان کرمانشاه به دلیل بهرهمندی ۹۵ درصدی خانوارها از نعمت گاز این استان به عنوان استان سبز معرفی شده است.
شرکت گاز موظف است روستاهای بالای ۲۰ خانوار و روستاهایی که سرانه آنها کمتر از ۱۲ میلیون تومان است به شبکه گاز متصل کند و روستاهای باقی مانده در استان به طور عمده کمتر از ۲۰ خانوار هستند.
مدیرعامل شرکت گاز استان کرمانشاه با بیان اینکه در بخش شهری گاز رسانی تنها در سه شهر نوسود، ریجاب و ازگله در حال اجراست میگـوید: گاز رسانی به این سه شهر در سال ۱۴۰۰ به پایان میرسد.
به این ترتیب جمعیت برخوردار از نعمت گاز در بخش شهری استان در سال ۱۴۰۰ به ۱۰۰ درصد خواهد رسید.
همچنین در ۳۷۱ روستای استان نیز شبکهگذاری در حال انجام است و ۷۷ روستا در مرحله انتخاب پیمانکار قرار دارند امسال ۵۸۰ میلیارد تومان برای این پروژهها در نظر گرفته شده که با اتمام این طرحها ضریب نفوذ در روستاها به ۹۶ درصد میرسد.
به گفته مدیرعامل شرکت گاز استان کرمانشاه گاز رسانی به روستاها مشکلاتی هم دارد که عمدهترین آن وجود معارض یا کشاورزانی است که زمینهای آنها در مسیر اجرای پروژه قرار دارد که معمولا دعوا به مراجع حل اختلاف کشیده میشود در صورتی که شبکه و لولهگذاری گاز هیچ محدودیتی برای کشت و کار ایجاد نمیکند از طرفی شیوع کرونا، تعطیلی ادارات و کاهش تعداد کارکنان سبب تأخیر در اجرای پروژهها شده است