گزارش مکتوب؛
نگاهی به صنعت تولید ماهیهای زینتی درکرمانشاه
تولید و تکثیر ماهیهای زینتی صنعتی نوپا محسوب میشود که کم هزینه بودن، اشتغال و درامد زایی از امتیازات آن است.
وقتی به آنها نگاه میکنیم آرامش خاصی به ما دست میدهد آنها آرام و بی صدا زیبا و رنگارنگند.
پسر جوانی که حدود ۲۵ سال دارد در حالی که خیره به زیبایی آنهاست میگوید ۱۵ سال است که در خانه آکواریوم دارم و از نگاه کردن به آن لذت میبرم، چرا که برای مدتی از دغدغههای زندگی فارغ میشوم او امروزبه این مرکزخرید و فروش ماهیهای زینتی آمده است تا چند نوع ماهی دیگر به آکواریوم خانگیش اضافه کند.
یکی از جذابترین سرگرمیهای خانگی، نگهداری از انواع ماهیهای آکواریومی است.
اهمیت ماهیهای زینتی از نظر اقتصادی
امروز پرورش ماهی زینتی، صنعتی نوپا از نوع کسب و کارهای ارزان و با صرفه اقتصادی محسوب میشود که سرمایه چندانی نیاز ندارد و بعضی از کشورها مخصوصاً کشورهای شرق آسیا از آن سود مناسبی نصیبشان میشود ومحصولشان را به بسیاری از کشورها از جمله کشور ما صادر میکن، ند پس میتوان از این صنعت به عنوان یک فرصت اقتصادی ویژه نام برد.
نتایج یک آمار نشان میدهد این صنعت سالانه ۳۰ میلیارد دلار در جهان درآمد دارد.
در کشور ما حدود هزار و ۶۰۰ واحد تولید ماهیهای زینتی وجود دارد که در سالهای گذشته تنها حدود دو تا دو نیم میلیون دلار صادرات داشته اند.
گامهایی برای توسعه پرورش و تکثیر ماهیهای زینتی دراستان کرمانشاه
در استان کرمانشاه تکثیر و تولید ماهیهای زینتی تجارتی نوپا است که در سالهای اخیر مورد توجه سرمایه گذاران قرار گرفته است.
آقای سعید مهر مدت ۵ سال است که به صورتی جدی کار تکثیر و تولید ماهیهای زینتی را درروستای محمد اباد کنگاور شروع کرده او برای خود و سه نفر دیگر هم اشتغال ایجاد کرده است و مرکزی راه اندازی کرده که حالا مجهزترین مرکز تولید صفر تا صد این آبزیان در استان است.
همهی مراحل از پرورش مولد تا تکثیر بچه ماهی را خود آنها انجام میدهند این تولید کننده به امکانات مناسب روستا از جمله هوای مساعد و آب مناسب چشمه که از دل کوه سرچشمه میگیرد و تا کنار سوله پرورش ماهی زینتی او جریان دا، رد اشاره میکند و میگوید تولید ماهیهای زینتی سرمایه چندانی نیاز ندارد ودر مراحل تولید آب زیادی هم مورد نیاز نیست، چون آب بعد از استفاده تصفیه میشود و به چرخه تولید باز میگردد.
این کارآفرین که پارسال رتبه دوم کشور را در تولید و تکثیر ماهیهای زینتی در بخش مشاغل خانگی به دست آورده سالانه ۴۰۰ هزار قطعه ماهی زینتی تولید میکند و تولیداتش را به سایر مراکز نگهداری و تکثیر این گونه ماهیها در استان میفروشد.
آقای سعید مهر میگوید: میخواهد سال آینده با حمایتی که بنیاد برکت از او میکند کارش را توسعه دهد و برای ده نفر دیگر اشتغال دائم ایجاد کند.
بازار مناسب کشورهای همسایه برای صادرات
از این تولید کننده میپرسم آیا محصشول را صادر میکند؟ میگوید:، چون هنوز کارت صادراتی دریافت نکرده به صورت غیرمستقیم و با واسطه ماهی هایش به عراق و کشورهای حوزه خلیج فارس صادر میشود. او به عنوان نمونه به نوع خاصی از ماهیهای زینتی به نام اسکاراشاره میکند که جزء ماهایان گوشتخوار است و در کشورهای حوزه خلیج فارس استقبال چشم گیری از آن میشود.
آقای میرمعینی که هم در تولید گیاهان زینتی وهم ماهیهای زینتی فعالیت دارد میگوید: در همسایگی ما کشورهایی وجود دارند که نه منابع آبی و نه حتی نیروی انسانی ما را برای تولید و تکثیر این گونهها در اختیار دارند، در نتیجه با حمایت از تولید کنندگان به راحتی میتوان بازار این کشورها را به دست آورد.
آقای پور مراد که سالهاست در کار تولید و فروش ماهیهای زینتی فعالیت دارد، میگوید: سالهای گذشته بسیاری از گونههای ماهیان زینتی از خارج وارد میشد، اما در سالهای اخیر با حمایت مسئولان و تلاش کارآفرینان بسیاری از این گونهها را توانستیم در کشور تکثیر و تولید کنیم در کنار مغازه او جعبههای سفیدی جلب توجه میکند که میگوید این جعبهها مخصوص صادرات ماهیهای زینتی به عراق است که درداخل این جعبهها شرایط خاص و دمای مناسب را برای صادرات به عراق فراهم میکنیم.
آقای احمدی یکی دیگر از فروشندگان ماهی زینتی است که میگوید: در کشور ما با وجود توانمندیهای بالا متاسفانه از همه ظرفیتها
برای تولید این گونه آبزیان استفاده نمیشود به عنوان مثال غذای این ماهیها برای تکثیر ارتیمیا است که هر بسته نیمکیلویی آن که وارداتی است برای ما ۶۰۰ هزار تومان هزینه دارد در حالی که دریاچه ارومیه سرشار ازآرتیمیا است که باید در قالب بستهبندی منظم تهیه و استخراج شود که متاسفانه از این پتانسیل تاکنون استفاده چندانی نشده است.
او این را هم اضافه میکند که رکود اقتصادی و شروع کرونا بر کسب و کارشان تا حدودی اثر گذاشته و مانند سالهای قبل از این ماهیان استقبال نمیشود.
حمایتهایی برای توسعه این صنعت در استان
در سالهای اخیر بنیاد برکت استان کرمانشاه در قالب طرح دریای برکت حمایت از طرحهای آبزی پروری و ماهیان زینتی را شروع کرده است.
مجری اشتغال اجتماع محور بنیاد برکت در کرمانشاه میگوید: سال اینده ۱۰ طرح پرورش ماهیهای زینتی در استان را راه اندازی خواهیم کرد. شیخه پور میافزاید: حمایت ما ازاین طرحها در قالب اهدای تسهیلات است که از ۵۰ میلیون تومان تا ۲ میلیارد تومان متغیر است.
مدیرکل شیلات استان هم میگوید: در سالهای اخیر با حمایت از سرمایهگذاران ۵۰ مرکز تکثیر و تولید ماهیهای زینتی در استان راه اندازی شده است.
آقای افضلی میافزاید: امسال ۴و نیم میلیون قطعه ماهی زینتی زنده زا و تخم گذار در کرمانشاه تولید شده است که بخشی از آن به کشورهای همسایه از جمله عراق صادر میشود، هرچند آمار دقیقی از میزان صادرات این ماهیها با توجه به اینکه به همراه سایر ابزیان از استان به عراق صادر میشود، ارئه نمیکند.
اقای افضلی میگوید: در نتیجه جلسات متعدد در کارگروههای تخصصی صادراتی استان موافقتهای لازم برای راه اندازی سکوهای صادراتی ابزیان در مرز اخذ شده است که با احداث این سکوها هم میزان صادرات محصولات شیلاتی استان افزایش چشمگیری خواهد داشت و هم تولیدکنندگان این نگرانی را نخواهند داشت که تولیدات روی دستشان بماند.
مدیرکل شیلات استان ادامه میدهد: با احداث این سکوهای صادراتی در مرز پرویز خان میتوانیم شاهد توسعه صادرات آبزیان از جمله ماهیهای زینتی باشیم که نیازمند دمای خاص و شرایط خاصند که در این صورت نه فقط تولیدات شیلاتی استان، بلکه تولیدات دیگر استانها هم از این مرز صادرمی شود.
اشتغال حاصل از تکثیر و تولید ماهیان زینتی
امروز حمایت از کارگاههای تکثیر و پرورش ماهیهای زینتی در قالب مشاغل خانگی و صنعتی نقش مهمی در اشتغال و درآمدزایی کشور دارد تا جایی که کارشناسان میگویند: تولید هر ۵۰ هزار قطعه ماهی زینتی برای ۱۵ نفر اشتغال مستقیم و غیرمستقیم به همراه خواهد داشت.
علاوه بر اشتغال، درآمد زایی و صادرات این صنعت نقش مهمی در بهداشت روانی، تنوع زیستی و افزایش جاذبههای توریستی دارد، جذابیتهایی که با دیدنشان شاید شما هم مانند من ترغیب به تهیه آکواریوم و نگهداری از این ماهیهای ها خوش بر و رو در منزل شوید مخصوصا در شرایط استرسزای زندگی امروز و صد البته دغدغههای ناشی ازشیوع ویروس منحوس کرونا.