بر اساس اعلام معاونت، تحقیقات و فناوری وزارت بهداشت، تاکنون ۵۹۱۹ طرح پژوهشی مرتبط با کووید-۱۹ در سامانه جامع طرحهای تحقیقاتی علوم پزشکی کشور به ثبت رسیده است.
ب
فروردین امسال بود که معاونت تحقیقات و فناوری وزارت بهداشت اعلام کرد از ابتدای شیوع کرونا تاکنون حدود ۸۳۰ طرح پژوهشی با موضوع ویروس کرونا در دانشگاههای علوم پزشکی موفق به کسب مجوز اخلاق شدهاند و میزان حمایت مالی وزارت بهداشت از طرحهای پژوهشی ۱۳ میلیارد تومان بوده است. ۹ ماه پس از این گزارش اولیه، از سوی وزارت بهداشت سامانهای در دسترس عموم قرار گرفت که جزئیات تمام طرحهای تحقیقاتی علوم پزشکی کشور در آن قابل مشاهده است.
براساس آن چه در سامانه جامع طرحهای تحقیقاتی علوم پزشکی کشور اعلام شده است، تا ساعت دوازده و ۱۹ دقیقه ظهر سه شنبه ۱۹ اسفند ماه، ۵۹۱۹ طرح پژوهشی مرتبط با کووید-۱۹ در این سامانه به ثبت رسیده است.
برخی از این طرحهای پژوهشی، با قید "مصوب منتظر اجرا "، گروهی دیگر تحت عنوان "در حال نظارت" و تعدادی هم با عبارت "خاتمه یافته" ثبت شدهاند.
در اطلاعات ارائه شده از سوی این سامانه میتوان علاوه بر عنوان مطالعه، اسامی پژوهشگران هر طرح، کد اخلاق طرح، محل اجرای پژوهش، تاریخ ارسال و تصویب و همچنین چکیده مطالعه را مشاهده کرد.
آخرین طرح خاتمه یافته قابل مشاهده در این سامانه، در روز ۱۷ اسفند به ثبت رسیده است و عنوان آن "مروری بر کووید-۱۹ و اثرات آن بر روی کبد" است که محققان دانشگاه علوم پزشکی هرمزگان آن را به پایان رساندهاند.
هر چند که راهاندازی این سامانه و بهروز شدن منظم آن رخداد قابل توجهی است، اما میتوان با اعلام جزئیات بودجههای تخصیص یافته به هر کدام از مطالعات و ذکر خلاصهای از نتایج آنها به شفافیت بیشتر مطالعات علوم پزشکی که هر از چندگاهی مورد انتقاد محققان و مسئولان قرار میگیرد، کمک کرد.