اسناد مربوط به احوال شخصیه را اسناد ثبت احوال می نامند.نام شخص که در دفتر ثبت احوال ثبت می گردد ، دارای آثار حقوقی است.حق شخص بر نام خود،جزء حقوق غیر مالی و مربوط به شخصیت است و نمیتواند مورد معامله قرار بگیرد.
به گزارش گروه وبگردی خبرگزاری صدا و سیما، تغییر نام و تاریخ تولد گاهی اوقات روال زمان بری دارد. در مواردی برای تغییر نام باید از طریق دستور دادگستری اقدام کرد.
برای مثال همان طور که میدانید نامهای خارجی در ثبت احوال برای وارد شدن در شناسنامه قابل قبول نیست و این موضوع میتواند برای کسانی که دو تابعیتی هستند و در شناسنامه خارجی نامی غیر فارسی و عربی گذاشته شده است و قصد گرفتن شناسنامه ایرانی دارد مشکل ایجاد کند.
در همه این موارد باید با ارائه دادخواست به دادگستری برای تغییر نام در شناسنامه اقدام نمایید.
در اینطور موارد نمیتوان به طور مستقیم از طریق ثبت احوال اسامی غیر فارسی و غیر عربی را در شناسنامه ثبت کرد.
در اینجا ما برای روشن شدن ذهن شما و سپردن انجام این امور به وکلای مجرب ما به چند سوال در این مورد پاسخ میدهیم:
داشتن نام مناسب حق هر فردی است ولی در برخی موارد افراد به دلیل داشتن نام نامتناسب تمایل به تغییر اسم کوچک خود دارند.
مطابق قانون ثبت احوال انتخاب نام های که موجب هتک حیثیت مقدسات اسلامی می گردد و هم چنین انتخاب عناوین و القاب و نام های زننده و مستهجن یا نامتناسب با جنس ممنوع است. به هر حال شخصی که دارای نام نامتناسب باشد، می تواند درخواست تغییر اسم خود را انجام دهد.
اشخاصی می توانند درخواست تغییر نام خود را بدهند که 18 سال به بالا باشند یا این که پدر یا جدپدری افراد زیر 18 سال این درخواست را بنماید.
مدارکی که برای این امر لازم است، ارائه اصل شناسنامه و هم چنین دو برگ از تصویر آن می باشد.
برای تغییر اسم باید به ادارات ثبت احوال محل مراجعه نمود. از آنجا که تغییر نام باید در هیأت حل اختلاف اداره ثبت اموال مطرح شود و این هیأت با توجه به قوانین و مقررات در این خصوص تصمیم گیری مینماید.
بنابراین موافقت با تغییر نام منوط به صدور رأی هیأت مزبور می باشد.
در صورتی که هیأت مزبور موافق تغییر نام باشد، این امر به اطلاع متقاضی می رسد تا نسبت به درخواست تعویض شناسنامه خود اقدام نماید.
در صورتی که هیأت حل اختلاف مخالف تغییر اسم باشد، متقاضی پس از رویت رأی هیأت می تواند نسبت به آن در دادگاه شکایت نماید تا دادگاه در این خصوص تصمیم بگیرد.
در موارد زیر می توان درخواست تغییر نام خانوادگی داد.
1-در صورتی که نام خانوادگی بیش از دو کلمه یا بیش از یک کلمه و یک حرف باشد. مانند معین زاده میرحسینی، پور رضایی
2-در صورتی که نام خانوادگی از واژه های نامتناسب و مستهجن ترکیب شده باشد. مانند پورگدا، یا کلب علی یا تریاکی
3-در صورتی که نام خانوادگی از واژه های خارجی باشد مانند ظریف اف.
4-در صورتی که نام خانوادگی مغایر ارز شهای اسلامی باشد.
5-در صورتی که نام خانوادگی از اسامی محل باشد.
6-در صورتی که نام خانوادگی از القاب و اسامی علمی و کشوری و لشکری باشد مانند دکتر، سرتیپ، یا شهردار
استفاده از نام خانوادگی شوهر برای زن تا زمانی که در قید زوجیت می باشد با اجازه ی شوهر مانعی ندارد.
اشخاصی می توانند درخواست تغییر نام خانوادگی خود را دهند که 18 سال به بالا باشند یا اگر کمتر از این سن دارند ولی یا قیم آن ها در این خصوص اقدام نماید.
مدارکی که برای تغییر نام خانادگی مورد نیاز است شامل درخواست تغییر نام خانوادگی، ارائه اصل شناسنامه و دو برگ تصویر از آن.
فرد باید با مدارک مورد نیاز به اداره ثبت احوال مراجعه نموده، و با تسلیم درخواست و مدارک خود،منتظر تصمیم هیأت حل اختلاف ثبت احوال بماند. پس از موافقت با تغییر نام خانوادگی، موافقت مزبورتوسط اداره ثبت احوال به متقاضی ابلاغ می شود.
سپس متقاضی باید درخواستی کتبی اجرای تغییر نام خانوادگی خود را بدهد تا نسبت به تغییر شناسنامه وی اقدام گردد.
لازم به ذکر است که پس تغییر نام خانوادگی، فرد باید سایر مدارک خود را نیز بر اساس نام خانوادگی جدید خود اصلاح نماید، که امری دشوار است.
در صورتی که فردی از همسرش طلاق گرفته باشد، یا ازدواج مجدد و ثبت این ازدواج، می تواند به اداره ثبت احوال مراجعه نموده و درخواست حذف نام همسر قبلی خود را نماید. در واقع حذف نام همسر پیشین منوط بر این است که نام همسر دوم در شناسنامه او درج شده باشد و در واقع همسر جدید از وجود همسر قبل مطلع می شود.
حذف نام همسر از شناسنامه