کارشناسان تغذیه پاسخ می گویند
بهترین زمان مصرف ماست
بنا به توصیه کارشناسان تغذیه، مصرف لبنیات از جمله ماست با معده خالی توصیه میشود، چون در این حالت میزان جذب کلسیم بیشتر است.
ماست فقط یک عصرانه یا دسر خوشمزه نیست و خواص بسیار زیادی دارد. ماست منبع غنی پروتئین، کلسیم، ریبوفلاوین و ویتامین B۱۲ است.
به گزارش گروه وب گردی
خبرگزاری صدا و سیما؛ در این مطلب به سوالاتی درباره ماست پاسخ داده شده که در زیر میخوانید:
آیا مصرف ماست برای افراد مبتلا به عدم تحمل لاکتوز مفید است؟
بله. در فرآوردههای کشت داده شده شیر از جمله ماست، به دلیل اینکه حین فرآیند تولید، لاکتوز موجود در شیر به اسید لاکتیک تبدیل میشود بسیار آسانتر از شیر هضم میشود؛ بنابراین خوردن ماست برای این افراد مشکلی ندارد و معمولا توصیه نیز میشود.
آیا مصرف ماست در سلامت و لطافت پوست نیز تاثیر مثبت دارد؟
بله، ماست به علت خاصیت سردی که دارد به لطافت پوست کمک میکند. مالیدن ماست به دست و صورت باعث نرمی و لطافت پوست شده و از امراض جلدی بخصوص جوش غرور جوانی میتواند جلوگیری مینماید. پزشکان تاکید دارند آرامش روانی افراد تاثیر مستقیمی بر روی پوست آنها دارد. ماست به انسان نشاط بخشیده و عمر را طولانی و آدمی را در مقابل امراض عفونی حفظ میکند و به او آرامش میبخشد همچنین افرادی که بطور مرتب ماست استفاده میکنند پوست بدون چروک و سالمتری خواهند داشت.
آیا مصرف ماست برای سلامت قلب مفید است؟
بله، مصرف روزانه ماست به مقدار متعادل مانع از ضخیم شدن دیواره سرخرگ گردنی شده و در نتیجه خطر بروز بیماری قلبی را کاهش میدهد. مطالعات نشان داده که مصرف ماست و فرآوردههای لبنی پروبیوتیک برای سلامت قلب و عروق مفید است. در یکی از آزمایشاتی که روی ۱۰۸۰ زن ۷۰ ساله صورت گرفته است این زنان بطور تصادفی برای شرکت در مطالعه مصرف کلسیم و پیامد شکستگی استخوانی انتخاب شده بودند. نتایج آزمایشها که در مجله انجمن تغذیه آمریکا منتشر شده حاکی است مصرف روزانه حدود یکصد گرم یا بیشتر ماست کم چرب تاثیر قابل توجهی در کاهش احتمال ضخیم شدن دیواره سرخرگ گردنی دارد. این فاکتور نیز به نوبه خود در برطرف کردن خطر احتمال امراض قلبی موثر است.
آیا ماستهای پروبیوتیک خاصیت درمانی دارند؟
بله، ماستهای پروبیوتیک آثار درمانی فراوانی دارند که از جمله آنها میتوان از خصوصیت ضدسرطانی آنها به ویژه سرطان روده، بالا بردن سیستم ایمنی بدن، کاهش کلسترول خون، فعالیت ضد میکروبی در قبال باکتریهای بیماری زا، پیشگیری و درمان آسیبهای کبدی و اختلالات گوارشی نام برد.
ارزش تغذیهای ماست
مواد مغذی در ۱۰۰ گرم ماست معمولی شامل ۳.۴ گرم پروتئین، ۲.۵ گرم چربی، ۱.۹ گرم مواد قندی، ۱۲۰ میلی گرم کلسیم، ۱۳۲ میلی گرم پتاسیم، ۱۱۰ میلی گرم فسفر و مقداری ویتامینها مثل A.D و ویتامینهای گروه B میباشد. در ماست به دلیل اینکه حین فرایند تولید لاکتوز موجود در شیر به اسید لاکتیک تبدیل میشود بسیار آسانتر از شیر هضم میشود؛ بنابراین خوردن ماست برای افرادی که عدم تحمل لاکتوز دارند توصیه میشود.
آب ماست چه ارزش غذایی دارد؟
آب ماست حاوی کلسیم و ویتامینهای محلول در آب موجود در شیر شامل ویتامینهای گروه B، پروتئین، چربی و برخی از املاح دیگر شیر میباشد و بسیار مفید است و نباید دور ریخته شود.
آب ماست چه تاثیری برای فشارخون افراد دارد؟
شیر در صورت مصرف مستمر، فشارخون افراد مبتلا به فشار را تنظیم میکند، ولی در مورد اب ماست به دلیل وجود اسید لاکتیک و نمک کم میتواند موجب کاهش فشارخون شود. در این خصوص بهتر است با پزشک مشورت نمود.
آیا این تصور که ماست یا دوغ را نباید با غذاهای گوشتی/ پروتئینی مصرف کرد درست است؟
این موضوع از نظر علمی پایه و اساس محکمی ندارد. اثر منفی ماست و دوغ بر این مواد معنی دار نیست. البته اگر مدتی فاصله بین مصرف آنها باشد بهتر است.
بهترین زمان استفاده از ماست چه زمانی است؟
بنا به توصیه کارشناسان تغذیه، مصرف لبنیات از جمله ماست با معده خالی توصیه میشود، چون در این حالت میزان جذب کلسیم بیشتر است. مصرف ماست قبل از غذا از نظر جذب کلسیم بهتر است. البته این بدین معنی نیست که بعد از غذا جذب کلسیم نخواهیم داشت. ماست فقط یک عصرانه یا دسر خوشمزه نیست و خواص بسیار زیادی دارد. ماست منبع غنی پروتئین، کلسیم، ریبوفلاوین و ویتامین B۱۲ است.
آیا ماست نسبت به شیر از کلسیم و پروتئین بیشتری برخوردار است؟
بله ماست در مقایسه با شیر، به دلیل افزودن باکتریهای مفید مقدار بیشتری کلسیم و پروتئین دارد.
آیا اضافه کردن میوه به ماست از خواص آن میکاهد؟
خیر، از ماست در تولید دسرهای مختلف نیز استفاده میشود. یکی از فرآوردههایی که بسیار مفید است ماست میوهای است. ماستهای میوهای مخصوصا برای کودکان، روش بسیار مناسبی در تشویق آنان به مصرف لبنیات و میوه است و میتواند جایگزین غذاهای چرب و پرکالری کودکان شود، ضمن این که همراهی ماست و میوه باعث میشود ویتامینهای موجود در میوه، به کمک اسیدلاکتیک موجود در ماست، بهتر جذب شوند. در تهیه ماست میوهای بهتر است از میوههایی با طعم ملایم مثل موز، توت فرنگی، هلو، گلابی، سیب و ... استفاده شود. همچنین پکتین موجود در میوه جات با همراهی لاکتوباکتریاسههای موجود در ماست، به کاهش جذب کلسترول کمک میکند که در بزرگسالان حایز اهمیت است و موجب جلوگیری از بیماریهای قلبی و عروقی میشود.
بیشتر بخوانید: