به مناسبت درگذشت عالم برجسته لبنانی؛
چهره خبری؛ شیخ احمد الزین، عالمی مجاهد در دفاع از مقاومت
شیخ «احمد الزین» رئیس هیئت امنای تجمع علمای مسلمین در لبنان بود که به فرموده رهبر معظم انقلاب اسلامی، دفاع مسئولانه و عالمانه او از نهضت امام خمینی (ره) و از مقاومت، هیچگاه از خاطره تاریخ مقاومت نخواهد رفت.
به گزارش سرویس بین الملل
خبرگزاری صدا و سیما، شیخ «احمد الزین» از علمای برجسته اهل سنت و رئیس هیئت امنای تجمع علمای مسلمین در لبنان، سه شنبه گذشته در صیدا درگذشت.
شیح احمد الزین که بود؟
شیخ احمد الزین در سال ۱۳۱۱ در شهر صیدا، جنوب لبنان به دنیا آمد؛ وی تحصیلاتش را تا دوره لیسانس در این شهر گذراند و گرایشهای ملی - اسلامی و بویژه گرایشهای ضد استعمار فرانسه پیدا کرد.
در سال ۱۳۳۲ به تشویق اساتید لبنانی و نیز خانوادهاش، با بورسیه اوقاف صیدا در حالی به دانشگاه الازهر مصر رفت که تمایل به ادامه تحصیل در رشته مهندسی کشاورزی و یا حقوق داشت.
پس از شش سال از دانشکده الهیات با دریافت لیسانس «العالمیه» در شریعت و فوق لیسانس در «قضا» به لبنان بازگشت.
شیخ احمد الزین در سال ۱۳۴۰ بهعنوان امام جمعه مسجد بزرگ العمری صیدا منصوب و در سال ۱۳۴۷ بهعنوان قاضی شرع همین شهر تعیین شد.
وی با چهرههای مذهبی سرشناس همچون شیخ حسن خالد مفتی لبنان و امام موسی صدر آشنا شد؛ در سال ۱۳۵۰ «انجمن همیاری جنوب» به ریاست امام موسی صدر و قائم مقامی کاردینال خریش و با عضویت عدهای دیگر از کشیشان و علمای اهلسنت و شیخ احمد الزین تشکیل میشود و روابط میان این علما و اندیشمندان گسترش مییابد.
شیخ الزین از پیشگامان نهضت ضد استبدادیشیخ احمد از پیشگامان نهضت ضد استعماری و ضد استبدادی خطه جنوب لبنان بود و امام موسی صدر را از همان ابتدا یاری میکرد.
شیخ احمد الزین پس از ربوده شدن امام موسی صدر گفت: «دوست عزیزتر از خودم را از دست دادم و لبنان رهبری بزرگ و در عرصه اسلام و تمدن یک اسلام شناس و روشن فکر را از دست داد. او ربوده شد و این نقشه شومی بود که ما شاهد آن بودیم. عمل امام موسی صدر منحصر در شیعه نبود، او فراتر از این هم رفت تا بین شیعه و سنی وحدت ایجاد کند، سپس از این دعوت هم فراتر رفت تا همه را به وحدت ملی بین مسلمین و مسیحیان در لبنان دعوت کند و توانست با ذکاوت و بینشش تأثیر بزرگی بر لبنانیها بگذارد که میبینیم؛ او در مساجد و مدارس و دانشگاهها سخنرانی میکرد و حتی وارد کلیساها شد و در کلیسا سخنرانی میکرد که در آنجا هم با عشق و علاقه به سخنانش گوش فرا میدادند و به خاطر تقویت وحدت ملی میبینیم که هیأتی را در جنوب تشکیل میدهد که شامل سران طوایف اسلامی و مسیحی در جنوب لبنان میشود و در آن افرادی، چون مفتی اهل سنت، قاضی مذهب دروزی و اسقف اعظم کاتولیک و شخصیتهای ارشد مسیحی از ارتدکس حضور دارند. امام موسی صدر آنها را در این هیأت جمع کرد، تا به آنها بگوید که اسلام دین عدل و انسانیت است که بر اساس محبت و عدالت، بین تمامی قبایل مردمی جمع میکند.»
دلدادگی شیخ احمد به انقلاب اسلامی ایران
شیخ احمد الزین با پیروزی انقلاب اسلامی، جزو نخستین کسانی بود که با امام خمینی (ره) بیعت شرعی کرد و با او در راستای مبارزه با طایفهگری و تأکید بر وحدت شیعه و سنی و نیز در راه آزادی تمامی فلسطین از بحر تا نهر، همپیمان شد و تا واپسین لحظات زندگی بر پیمانش باقی ماند و همین نگاه و باور را نسبت به رهبر معظم انقلاب داشت.
شیخ در سال ۱۳۶۰ تجمع علمای مسلمین را با عدهای از علمای شیعه و سنی تشکیل داد و ریاست آن را به عهده گرفت و بعدها و تا زمان درگذشتش رئیس هیئت امنای تجمع علماء مسلمین باقی ماند.
شیخ بیش از ۶۰ سال تبلیغ و امامت جمعه و جماعت مسجد بزرگ و تاریخی العمری در بخش قدیمی شهر صیدا را بر عهده داشت و در دشوارترین شرایط جنگ، بحران و اشغال شهر توسط رژیم صهیونیستی، اقامه نماز را هرگز تعطیل نکرد.
او به شدت به اقامه نماز جماعت پایبند بود و در واپسین ساعات حیات خود نیز، در شرایط دشوار بیماری، هنگام انتقال به بیمارستان و درون خودرو، تیمم نموده و نماز را زمزمه کرد و فرصت کوتاه باقیمانده عمرش را بینماز نگذاشت.
شیخ احمد الزین همچنین با درایت خود توانست اختلافات، تضادها و پیچیدگیهای فوقالعاده طایفهای و حزبی شهر صیدا را مدیریت کند و باورهای ملی و مذهبی را به زیبایی به هم پیوند دهد؛ به همین دلیل وی، به چهرهای تأثیرگذار تبدیل شد.
مقاومت؛ تنها راه آزادسازی قدس
شیخ احمد با مواضع ضد صهیونیستی در منطقه شناخته میشد و مقاومت را تنها راه آزادی قدس میدانست و انقلاب اسلامی را طلایهدار رهایی و آزادسازی فلسطین میشمرد.
هیچ قدرت منطقهای و جهانی و هیچ تهدید و تطمیعی او را از این هدف والا بازنداشت و بارها با چشمانی اشکبار این جمله را تکرار میکرد که: «فردای قیامت، خداوند ما را درباره قدس و فلسطین مورد سئوال قرار خواهد داد که برای نجات آن، چه کردهایم».
وی با سخنان کوبنده خود بر منبر، با صهیونیستها که شهرش را در سال ۱۳۶۱ به اشغال درآورده بودند، مبارزه کرد و هیچگاه زادگاهش را ترک نکرد و همواره پشتیبان سرسخت مقاومت و رهبران آن بود و نماز خواندن در مسجدالاقصی، آرزوی دیرینهاش بهشمار میرفت.
شیخ پیش از آن نیز با قیمومیت فرانسه بر لبنان جنگید و استقلال کامل و همهجانبه سرزمینش را تنها راه نجات مردم میدانست.
پیام تسلیت رهبر معظم انقلاب در پی درگذشت شیخ احمد الزین
پس از درگذشت شیخ الزین، حضرت آیتالله خامنهای رهبر معظم انقلاب اسلامی در پیامی به آقای حاج سید حسن نصرالله، دبیرکل حزب الله لبنان، درگذشت رئیس هیئت امنای تجمع علمای مسلمین در لبنان را تسلیت گفتند.
رهبر معظم انقلاب اسلامی در این پیام تصریح کردند، دفاع مسئولانه و عالمانه او از نهضت امام خمینی (ره) و از مقاومت علیه جبهه استکبار و صهیونیسم و همراهی با ثبات ایشان با مبارزات ضداستکباری ملتهای منطقه در طول سالیان طولانی، هیچگاه از خاطره تاریخ مقاومت نخواهد رفت.
دبیر کل حزبالله لبنان نیز در پیامی خطاب به رهبر معظم انقلاب اسلامی، از تسلیت و همدردی پدرانه ایشان در پی درگذشت «شیخ احمد الزین» رئیس هیئت امنای تجمع علمای مسلمین در لبنان تشکر کرد.
سیدحسن نصرالله در این پیام تاکید کرد، «ما با شما عهد میکنیم که راه این عزیز درگذشته را ادامه داده و برای تحقق اهداف و آرزوهایی که ایشان به آنها ایمان داشت، تلاش کنیم.»
نویسنده: محمدرضا تقی زاده
کارشناس مسائل غرب آسیا