فرمانده قرارگاه سازندگی خاتم الانبیا: امروز دستگاههای اجرایی علاقه مندند مباحث زیست محیطی را پیاده سازی کنند، اما هر کدام به مثابه یک جزیره عمل میکنند.
وی با اشاره به ضعف مباحث زیست محیطی در حوزه تقنینی، کیفری، حقوقی و اجرایی گفت: ما باید مراقب باشیم مباحث زیست محیطی وارد عرصههای سیاسی نشود و با دید کارشناسی انجام گیرد.
آقای محمد، نگاه سیاسی به مسایل زیست محیطی را موجب آسیب و غبارآلوده شده فضا خواند و افزود: ما در این بخش از لحاظ قوانین و مقررات و آیین نامهها هم دچار آسیب هستیم و اگر بخواهیم قوانین کارآمدتری به صورت بوم محور و منطبق با نیازهای هر منطقه تدوین کنیم راهش این است که از کپی برداری منابع جهانی دست برداریم.
وی گفت: متاسفانه در کشور درخصوص مباحث زیست محیطی جزیرهای عمل میشود و وقتی حکمرانی صحیحی در عرصه محیط زیست شاهد باشیم آن زمان است که همه اجزاء در کنار هم میآیند.
فرمانده قرارگاه سازندگی خاتم الانبیا (ص) افزود: باید دستگاهها را مجبور کنیم تا درگیر مباحث هزینهای و درآمدی در ساختارهای زیستی محیطی شوند و حتما باید خسارات زیست محیطی ارزش گذاری شود و هزینهها در سرفصل هزینههای دستگاه خودش را نشان دهد و آن موقع است که میتوانیم شاخص داشته باشیم و عملکرد دستگاهها را بازرسی و نظارت کنیم و با این کار هزینهها نیز بالا نمیرود.
آقای محمد گفت: لازم است وقتی اعتبارات به دستگاهها واگذار میشود ردیف مورد نیاز برای حفاظت از محیط زیست هم در سرفصل بودجه دیده شود و توجه ویژه به پیوستهای زیست محیطی موجب قانونمندشدن و ضابطهمند شدن میشود.
وی افزود: وقتی پیوستهای زیست محیطی برقرار شود اقدامات از حالت دستوری و غیرکارشناسی خارج میشود.
آقای محمد گفت: ما با طرحهای زیادی در کشور مواجهیم که پیوست زیست محیطی ندارد و آثار آن آلودگی هوا در ۲۳ استان و مشکلات ما در مباحث آب است به این ترتیب که ما با آلودگی آب چاهها و مشکلات در تالابها مواجهیم و در بخش خاک هم شاهد معضلاتی از جمله کاهش سطح مراتع، آثار مخرب سموم کشاورزی، کم شدن گونههای گیاهی و جانوری هستیم.
وی افزود: ما در قرارگاه خاتم الانبیا (ص) به عنوان یک مجموعه پیمانکاری تلاش میکنیم که به پیوستهای زیست محیطی توجه کنیم، اما ما، چون در بسیاری از قراردادها به صورت پیمانکار آمده ایم اطلاع دقیقی از پیوستهای زیست محیطی نداریم و نمیتوانیم نقش آفرین باشیم.
فرمانده قرارگاه سازندگی خاتم الانبیا (ص) گفت: البته در برخی طرحها که مالکیتی تعریف میشود نقش بهتری را ایفا میکنیم و برای مثال در طرح آزادراه غدیر که بار ترافیکی تهران و البرز را کاهش میدهد آثار مخرب زیست محیطی در این دو استان بزرگ بسیار کاهش یافته است.
آقای محمد افزود: ما در طرحهایی که با دست باز ورود میکنیم به همه موارد زیست محیطی توجه داریم.
وی گفت: ما چند پروژه انتقال آب حوزه به حوزه را دردست کار داشتیم و وقتی دیدیم پیوست زیست محیطی آن تکمیل نشده است آن را متوقف کردیم و اگرچه که خسارت هم دیدیم.
آقای محمد افزود: خودمان را متعهد میدانیم که به مسایل زیست محیطی به عنوان یکی از حلقههای زنجیره توجه کنیم.