الجزيره گزارش داد؛
درخواست مصر و سودان برای حل مسئله سد النهضه
خرطوم و قاهره در پی دیدار وزرای خارجه دو طرف خواستار تشکیل گروه چهارجانبه برای میانجیگری جهت حل اختلافات بر سر سد النهضه شدند و هرگونه اقدامات یکجانبه اتیوپی را برای قرار دادن دو کشور در برابر عمل انجام شده مردود دانستند.
به گزارش سرویس بین الملل
خبرگزاری صدا و سیما به نقل از شبکه تلویزیونی الجزیره، سامح شکری وزیر خارجه مصر و مریم صادق المهدی همتای سودانی وی پس از دیداری در قاهره تاکید کردند دو کشور به پیشنهاد سودان برای تشکیل گروه چهارجانبه بین المللی زیر نظر اتحادیه آفریقا برای میانجیگری در مذاکرات سد النهضه و ازسرگیری این مذاکرات، پایبند هستند.
شکری اعلام کرد مذاکرات درباره سد النهضه متوقف شده است و هرگونه اقدام یکجانبه اتیوپی برای قرار دادن دیگران در برابر عمل انجام شده، نوعی تعرض به شمار میرود. همزمان با گفتگوهای آنها در قاهره، مصر و سودان توافقنامه همکاری نظامی برای تامین امنیت مرزها را در خرطوم پایتخت سودان امضا کردند.
مریم اوباییش گزارشگر الجزیره با اشاره به غیبت اتیوپی در گفتگوهای مقامات مصر و سودان در قاهره افزود: مریم صادق المهدی در این برهه بحرانی با همتای مصری خود دیدار کرد. موضوعات زیادی برای گفتگو وجود دارد، اما فعلا اولویت با موضوع سد النهضه است. دو طرف درباره ضرورت دستیابی به توافقی الزام آور درباره مرحله دوم آبگیری این سد جنجال برانگیز توافق کردند تا حقوق آبی دو کشور حفظ شود و جلوی خطرات احتمالی هرگونه اقدام یکجانبه اتیوپی را بگیرد.
مریم صادق المهدی در کنفرانس خبری با همتای مصری گفت: کاملا شفاف و واقعگرایانه تلاش میکنیم اتیوپی دست از اقدامات یکجانبه بردارد، زیرا ممکن است اینگونه اقدامات منطقه را به سمت و سویی ببرد که هیچ کس تمایلی به آن ندارد.
در ادامه گزارش آمده است: طرفین مصری و سودانی در پایان این گفتگوها خواستار تشکیل گروه چهارجانبه بین المللی شامل اتحادیه اروپا، آمریکا، سازمان ملل و اتحادیه آفریقا برای میانجیگری در مذاکرات مربوط به سد النهضه شدند منوط به این که هدایت این گروه را اتحادیه آفریقا در دست داشته باشد. قاهره بار دیگر مخالفت خود را با سیاست عمل انجام شده اعلام کرد و خواستار برگزاری گفتگو در چارچوب زمانی مشخص با سقف زمانی مشخص شد.
سامح شکری در کنفرانس خبری با همتای سودانی گفت: مذاکرات نباید تا ابد ادامه پیدا کند یا این که همزمان با انجام مذاکرات، طرف مقابل همچنان به اتخاذ اقدامات یکجانبه ادامه دهد.
گزارشگر ادامه داد: وزیر مصری به صراحت اعلام کرد زمان آن رسیده است که اتیوپی حسن نیت خود را نشان دهد. اتحادیه آفریقا نیز فورا پاسخ درخواست قاهره و خرطوم را داد و سخنگوی آن، آمادگی اتحادیه را برای هرگونه کمک و ایفای نقش فعالتر در مذاکرات، در صورتی که همه طرفها با آن موافقت کنند، اعلام کرد و افزود حدود ۲۵۰ میلیون نفر ساکن حوزه رود نیل آبی، از توافقی که پس از مذاکرات درباره آبگیری سد النهضه به دست خواهد آمد، بهره مند میشوند.
در ادامه گزارش با اشاره به توافقنامه نظامی که روسای ستاد کل ارتشهای مصر و سودان آن را امضا کردند افزود: اتیوپی از این توافقنامه احساس نارضایتی میکند. این توافقنامه شامل مواردی از قبیل آموزش و تامین امنیت مرزها میشود که ژنرال محمد عثمان الحسین به نمایندگی از خرطوم و ژنرال محمد فرید به نمایندگی از قاهره آن را امضا کردند. ژنرال فرید از سطح بی سابقه همکاری نظامی مصر و سودان سخن گفت. پس از این اظهارات و امضای این توافقنامه، تنشهایی نظامی در مرزهای سودان و اتیوپی اتفاق افتاد که به پایان نرسیده است و اتیوپی نیز به سبب محاسبات داخلی و منطقهای که به آن اجازه باز کردن جبهههای جدید را نمیدهد، بر شدت آن نیفزوده است. اکنون این سوال هم مطرح است که با توجه به موضوعات حل نشدهای که بین سودان و مصر وجود دارد، آیا نزدیک شدن دو کشور به یکدیگر مقطعی است یا صفحهای جدید در روابط دو کشور گشوده شده است.