بررسی چالش و تهدیدهای تنوع زیستی در فارس
دانشگاه شیراز امروز میزبان نخستین همایش تنوع زیستی فارس بود.
به گزارش
خبرگزاری صداوسیما،مرکز فارس، اسماعیلی دبیر همایش گفت: از ۱۶۰ مقاله ارائه شده به دبیرخانه همایش ۴۰ مقاله پدیرفته و به صورت سخنرانی با ویدئو و پوستر ارائه میشود.
اسکندر زند عضو مرجع ملی کنوانسیون تنوع زیستی گفت: از ۱۱ زیست بوم موجود در دنیا ۹ مورد آن در ایران است که این مساله موجب شده تا این کشور در فراز و نشیبهای تاریخی همچنان استوار بماند.
مرجع ملی کنوانسیون تنوع زیستی افزود: آخرین تخمین از وجود گونههای مهم در دنیا حاکی از ۵۰ میلیون گونه است، اما، چون دائم شناسایی میشوند؛ در مقالات تا دو سه میلیارد گونه هم مطرح شده است.
به گفته زند، در ایران نیز در حوزه پستانداران، پرندگان، بندپایان، نرم تنان، قارچها و گیاهان به ترتیب ۲۳۳، ۵۶۸، ۳۰ هزار، ۴۱۳، ۶۶۹۰ و ۸۲۰۰ گونه وجود دارد یا شناسایی شده است.
وی با بیان اینکه ایران کشوری متنوع از نظر تنوع گونهای است و تنوع گونهای عمدتا به دلیل تنوع اقلیمی است، خاطرنشان کرد: متاسفانه در آخرین گزارشها در سال ۲۰۱۹ تنوع گونههای دنیا به شدت در حال تهدید است، به گونهای که از ۲.۵ میلیون گونه گیاهی و جانوری، حدود ۲۵ درصد در حال تهدید است و از ۵.۵ میلیون گونه حشرات حدود ۱۰ درصد در معرض انقراض قرار گرفته است.
عضو مرجع ملی کنوانسیون تنوع زیستی تصریح کرد که به طور کلی اکنون یک میلیون گونه در دنیا در حال انقراض است.
زند با بیان این موضوع که دنیا انقراض را تجربه کرده، اما هیچ گاه انقراض به این گستردگی را شاهد نبودهایم، در چرایی این گفته عنوان کرد: فعالیتهای تخریبی بشر به شدت بالا رفته است.
وی به تنوع ژنتیکی به معنای تنوع DNA و عامل کلیدی و بقای اکوسیستم هم اشاره کرد و گفت: در ایران در زمینه کم کار کردهایم و مراکز تنوع کمتر مورد توجه قرار گرفته است، به گونهای که برخی مورد فرسایش ژنتیکی قرار گرفتهاند.
عضومرجع ملی کنوانسیون تنوع زیستی همچنین بیان کرد: ۳۵ منطقه غنی از نظر زیستی در جهان داریم که ایران یکی از مناطق داغ تنوع زیستی است.
زند با بیان اینکه متاسفانه در سالهای اخیر تنوع زیستی در ایران مورد تهدید قرار گرفته است، مهمترین عاملی که موجب از بین رفتن زیست بوم در دنیا شده را بهره برداری بی رویه ۳۷ درصد، تخریب زیست بوم۳۱ درصد و نابودی زیست بوم را ۱۳ درصد عنوان کرد و گفت: در ایران نیز این عوامل صادق است.
وی با اشاره به وجود ۴۰ اثر طبیعی، ۳۹ پارک، ۵۴ پناهگاه حیات وحش و ۱۸۳ منطقه حفاظت شده در ایران گفت: در مجموع ۳۰۹ منطقه حفاظت شده در ایران داریم که البته در بهمنماه امسال ۶۶۲۰ هزار هکتار در قالب ۱۴ منطقه در ۱۰ استان به مناطق حفاظت شده اضافه شده است.
در این همایش ۲ روزه قرار است از کسانی که در حفظ تنوع زیستی مثل گروههای مردم نهاد دخیل بوده اند تجلیل و جایزه دکتر ولوی داده شود.