عروس مرغ ،تخم طلا می گذارد
نرخ مرغ و تخم مرغ از حرف تا عمل
هر گونه مازاد بر قیمتهای مصوب، ۲۱ هزار و ۵۰۰ تومانی مرغ و ۱۶ هزار و ۹۰۰ تومانی تخم مرغ در استان اصفهان تخلف است.
به گزارش
خبرگزاری صداو سیما،مرکز اصفهان؛ بنابر مصوب ستاد تنظیم بازار استان اصفهان، هر کیلوگرم مرغ زنده در مرغداری ۱۴ هزار و ۴۰۰ تومان و برای مصرف کننده ۲۱ هزار و ۵۰۰ تومان نرخ گذاری شده است.
در استان اصفهان مشکلی از نظر پرورش، تولید و تأمین مرغ و تخم مرغ نیست، اما قیمتها به عرضه و تقاضا بستگی دارد و با سرد شدن هوا، تقاضا بیشتر میشود.
به گفته اسماعیل نادری سخنگوی ستاد تنظیم بازار استان اصفهان، از ابتدای بهمن تاکنون پنج میلیون و ۷۵۰ هزار قطعه و برای برنامه ریزی افزایش تقاضا شب عید هم، در دی ۹ میلیون و ۶۳۰ هزار قطعه در استان اصفهان جوجه ریزی شده است.
معاون بهبود تولیدات دامی سازمان جهاد کشاورزی استان اصفهان هم با اشاره به آغاز تشدید نظارت بر ۱۷ کشتارگاه مرغ در استان اصفهان می گوید: بازرسانی از صمت، بسیج اصناف و جهاد کشاورزی بر فعالیت ها نظارت می کنند.
حسین ایراندوست ادامه می دهد: همه اطلاعات کشتار تا خروجی گوشت مرغ چه برای توزیع در استان اصفهان و چه خارج از استانی در سامانه رهتاب (شبکه مدیریت جریان و فروش کالاهای تنظیم بازاری در استان اصفهان) باید ثبت شود.
وی با بیان اینکه حداکثر وزن مرغی که قرار است در اختیار مصرف کننده قرار گیرد نیز در هر بسته دو کیلوگرم مصوب شده است، اضافه می کند: بر این اساس باید مرغ ۴۰ تا ۴۵ روزه در اختیار کشتارگاهها قرار گیرد.
چرا مرغ سایز؟مرغ سایز ۱۲۰۰ تا ۱۸۰۰ گرم وزن دارد و مشابه مرغ سبز (بدون آنتی بیوتیک) است و با گرید (سطح بندی) "+A و A"در روی بسته بندیهای مرغ در بازار قابل تشخیص است.
به گفته محمد کشتکار معاون سلامت اداره کل دامپزشکی استان اصفهان، سلامت چربی درونی لاشه و قسمتهای دور ریز مرغ، طعم لذیذتر و خوشپخت بودن، سلامت بیشتر مرغ و در نهایت صرفه اقتصادی بیشتر از جمله مزایای خرید و مصرف مرغ سایز است.
هرچند اجرای طرح ملی ارتقای کیفیت بهداشتی گوشت مرغ (سطح بندی ها) در پشت پرده کرونا، کمبود نهاده، عرضه بالا و تقاضای کم خودش را پنهان کرده، اما نباید طعم و ارزش غذایی بالا و چربی کمترمرغ سایز غافل شد.
ایراندوست، میانگین کشتار مرغ را در استان اصفهان در ماه گذشته در هر شب ۵۳۰ تن اعلام و اضافه می کند: این میزان هم اکنون به ۶۱۰ تن رسیده و در زمینه تولید مرغ با هیچ مشکلی رو به رو نیستیم.
وی در ادامه با بیان اینکه خروج مرغ از استان اصفهان برنامهریزی شده نیست،می گوید: در حال حاضر مرغداران، مرغ را از اصفهان به استانهای تهران، مرکزی لرستان، همدان و قم صادر میکنند.
استان اصفهان با هزار و ۸۵۰ واحد مرغداری گوشتی با ظرفیت ۳۶ و نیم میلیون قطعه در هر دوره با تولید سالانه ۲۰۵ هزار تن طیور، رتبه نخست در ظرفیت تولید و رتبه دوم تولید گوشت مرغ را در کشور به خود اختصاص داده است.
ظرفیت تولید روزانه مرغ در مرغداریهای استان بین ۴۰۰ تا ۷۰۰ تن است.
طبق مشاهده میدانی که از مرغ فروشیها سطح شهر داشتیم، فروشندههایی در مرکز شهر بودند که قیمت هر کیلوگرم از این گوشت سفید با گرید"B" را از ۲۵ هزار تا ۳۰ هزار اعلام کردند و گرید (+A و A) هم از ۳۰ هزار تا ۴۰ هزار تومان هم اعلام شد.
میزان مصرف مرغ در کشور، دو برابر میانگین جهانی است.
تأمین کامل نهاده هم حریف افزایش قیمت مرغ و تخم مرغ نشد ۲۰
درصد نهادههای دامی کشور در داخل تأمین میشود و بقیه شامل ۹ میلیون تن ذرت، چهار و ۶ دهم میلیون تن سویا و دو و نیم میلیون تن جو باید از خارج وارد شود.
اگر مرغدار بخواهد مرغی با وزن بیش از دو کیلوگرم تأمین کند، خوراک یارانهای دریافت نخواهد کرد.
معاون بهبود تولیدات دامی سازمان جهاد کشاورزی استان اصفهان درادامه با بیان اینکه در زمینه تأمین نهادههای طیور در استان اصفهان هیچ مشکلی نداریم اضافه می کند: مدیران جهاد کشاورزی در ۲۴ شهرستان استان بازدیدهایی را سرزده از این اماکن انجام میدهند،همچنین با ارسال پیامک به مرغداران یادآور میشویم که مرغ را قبل از ۴۵ روز، تحویل کشتارگاه دهند.
ایراندوست، نهاده مورد نیاز روزانه ۳۰۰ میلیون قطعه طیور گرسنه را در استان اصفهان، دو هزار و ۲۳۴ تن بیان میکند.
تاکنون ۲۰۰ واحد پرورش مرغ تخم گذار در استان اصفهان برای دریافت نهاده در سامانه بازارگاه ثبت نام کردنداما بارگذاری و ثبت این واحدها زمانبر است.
۱۶ هزار و ۹۰۰ تومان قیمت مصوب تخم مرغبه گفته مدیر بهبود تولیدات دامی سازمان جهاد کشاورزی استان اصفهان چ،قیمت هر کیلوگرم تخم مرغ در مرغداری ۱۴ هزار تومان و برای مصرف کننده ۱۶ هزار و ۹۰۰ تومان است.
ایراندوست مدعی است: قیمت تخم مرغ در بازار اصفهان کنترل شده است و روند نزولی دارد.
نمی توان منکر بازرسی ها و نظارت های کمابیش کارشناسان مربوطه شد
اما در بازار مصرف خبری از رعایت کامل همه فروشنده ها به فروش مرغ تخم مرغ به نرخ مصوب نیست،با دو ساعت پرسه زدن در خیابان های مرکز کلان شهراصفهان و پرس و جو از نرخ تخم مرغ در سوپرمارکت ها و فروشگاه های زنجیره ای، بیشتر فروشنده ها هر طور دلشان می خواهند،نرخ گذاری می کنند و قیمت های اعلامی تا 19 هزار تومان هم اعلام شد.
نتیجه اینکه قیمت گذاری مرغ و تخم مرغ در زنجیره تولید تا مصرف به تناسب مقایسه هر کدام در بخش خود یکسان نیست و شاید خیلی ها از تأمین و وارد کنند نهاده تا پرورش دهنده مرغ گوشتی و تخم گذار تا توزیع کننده و فروشنده کم لطفی می کنند.
مردم هر گونه افزایش قیمت نرغ و تخم مرغ را به سامانه ثبت شکایت ۱۲۴ (شبانه روزی) اعلام کنند.
اکبر عادل مرام معاون نظارت و بازرسی سازمان صنعت، معدن و تجارت استان اصفهان هم با اشاره به اینکه نظارت بر قیمت تخم مرغ مستمر در حال اجراست می گوید: ۸۵۰ میلیون تومان پرونده تخلف در خصوص تخم مرغ به تعزیرات حکومتی ارسال شده است.
روزانه ۳۵۰ تن تخم مرغ در استان اصفهان تولید میشودو فروش آن در بستههای ۱۵ و ۳۰ تایی با سامانه رهتاب در چرخه توزیع تا آخرین مرحله نظارت میشود.
عروسِ خروس، «تخم زرد» میگذارد یا «تخم طلا» سالانه ۱۰۵ هزارتن انواع تخم مرغ در ۲۲۷ واحد مرغ تخم گذار استان اصفهان (با ۱۳ میلیون مرغ تخمگذار) دومین تولید کننده در کشور پس از تهران تولید و روزانه بازار مصرف میشود.
تخم مرغ یکی از کاملترین و فراوانترین غذاهای پروتئینی است که بعد از شیر جایگاه دوم را در تغذیه سالم دارد.
این روزها با افزایش قیمت ها، این طلای دورنگ مهمانِ سفرههای ایرانیان کمتر شده است.
مصرف سرانه تخم مرغ در کشور، ۱۱ کیلو و ۷۲۰ گرم است و تولید سرانه، ۲۱ کیلوگرم.
یعنی ۱۹۵ عدد به میزان هر فرد است که مقایسه این عدد با مصرف سرانه در مکزیک با ۳۵۰ عدد، ژاپن و چین با ۳۰۰ عدد، جمهوری چک با ۲۷۷ عدد، رومانی با ۲۵۸ عدد، آمریکا با ۲۵۰ عدد و آلمان با ۲۳۳ عدد نشانگر فاصله هاست.
کلام آخر اینکه تولید مرغ و تخم مرغ از مصرف آن بیشتر است،پس سرچشمه قیمتهای جهش یافته آنآن در کجا باید جُست؟