در یادداشتی بررسی شد؛
تحلیل روز؛ اقدام جنگ افروزانه بایدن در سوریه تداوم راه ترامپ
رئیس جمهوری آمریکا با دستور حمله نظامی به خاک سوریه نشان داد که همان سیاست زورمدارانه دونالد ترامپ را در قبال محور مقاومت و سوریه دنبال میکند.
به گزارش سرویس بین الملل
خبرگزاری صداوسیما؛ «سید یاسر موسوی نیا» کارشناس مسائل آمریکا در یادداشتی درباره حمله نظامی اخیر آمریکا به خاک سوریه نوشت، «جوبایدن» رئیس جمهوری آمریکا با حمله نظامی به سوریه نشان داد که در تصمیم گیریهای نظامی دست کمی از دونالد ترامپ ندارد.
این اقدام عجیب در حالی صورت گرفت که دولت دموکرات ایالات متحده تلاش کرده تا سیاست خارجی خود را جدا از سیاست ترامپ تعریف کند. اما در اقدامی عجولانه رئیس جمهوری آمریکا دست به همان نوع از اقداماتی زد که رئیس جمهور پیشین به آن اعتقاد داشت. حمله آمریکا به مقر پایگاه حشد الشعبی در "بوکمال" سوریه در حالی شکل گرفت که حشدالشعبی بخشی از نیروهای نظامی عراق به حساب میآید و اقدام نظامی علیه آن هم حاکمیت ارضی سوریه را زیر سوال برده و هم حمله به نیروهای رسمی عراقی است.
«آنتونی بلینکن» وزیر امور خارجه آمریکا پس از این حمله مدعی شد که آن را با طرف عراقی هماهنگ کرده بودند، اما مشخص شد که این ادعا صحت نداشته است. اقدام غیر قانونی دولت بایدن در حمله به سوریه نه فقط با واکنشهای منفی از جانب کشورهایی مانند روسیه، ایران و ونزوئلا مواجه شده بلکه در داخل آمریکا نیز مخالفت گستردهای در قبال آن رخ داده است.
انتقاد کنگره از حمله اخیر آمریکا به سوریه
شماری از سناتورهای آمریکایی اعلام کردند، تصمیم اخیربایدن برای حمله به مواضعی در داخل خاک سوریه فراتر از اختیارات رئیسجمهور این کشور بوده است و در این زمینه ابراز نگرانی کرده اند.
سناتور "کریس مورفی" از اعضای کمیته روابط خارجی سنای آمریکا در بیانیهای خواستار توضیح دولت بایدن درباره انجام این حمله شد. سناتور "راند پال" از حزب جمهوریخواه آمریکا نیز اقدام ارتش این کشور در حمله به سوریه را محکوم کرد. "تیم کین" سناتور دموکرات ایالت "ویرجینیا" آمریکا هم با انتقاد از حمله ارتش آمریکا به سوریه تصریح کرد: اقدام نظامی خارجی بدون موافقت کنگره و در صورت استثنایی نبودن شرایط کشور، قانونی نیست.
این واکنشها نشان میدهدکه حتی در کنگره آمریکا نیز تردیدهای جدی در باره مشروعیت حمله هوایی اخیر آمریکا علیه سوریه وجود دارد. بهانه این اقدام غیرقانونی آن گونه که پنتاگون اعلام کرده است، پاسخ به حملات اخیر علیه پرسنل و نظامیان آمریکایی در عراق و تهدیدهای مداوم علیه آنها بوده است. جو بایدن نیز هدف حمله جنگندههای آمریکایی به مواضع مقاومت در سوریه را ارسال یک پیام هشدارآمیز به ایران عنوان کرد.
«جن ساکی» سخنگوی کاخ سفید روز جمعه گفت، جو بایدن یک پیام واضح میفرستد و آن اینکه آمریکا برای محافظت از شهروندان خود اقدام میکند و هرگاه تهدیدی ظاهر شود این کشور حق اقدام در زمان و به شیوهای که خود انتخاب میکند، دارد. این ادعای عجیب سخنگوی کاخ سفید به این معنا است که آمریکا هم چنان خود را در نقش ابرقدرتی جهانی میپندارد که به خود حق میدهد در هر نقطه در جهان بر اساس ادعاهایی که درباره وجود تهدید علیه منافع و اتباع آن مطرح میکند اقدام نظامی انجام دهد. این امر به مفهوم بی اعتنایی کامل به نهاد بین المللی حافظ صلح و امنیت جهانی یعنی شورای امنیت سازمان ملل است.
واکنش روسیه به حمله هوایی آمریکا به مرز سوریه-عراق
"کنستانتین کاساچوف" رئیس کمیته امور بین الملل شورای فدراسیون (سنای) روسیه روز(جمعه اعلام کرد که تجاوز نظامی آمریکا به سوریه، تنها باعث افزایش تنش در منطقه غرب آسیا و آسیب رسیدن به روند آغاز شده عادی سازی اقدام واشنگتن و ایران در چارچوب احیای توافق هستهای خواهد شد.
یک مقام وزارت امور خارجه روسیه که نامش فاش نشده نیز به خبرگزاری «نووستی»، گفت، مسکو قاطعانه حمله اخیر آمریکا به خاک سوریه را محکوم میکند و معتقد است که این اقدام نقض ضوابط حقوق بین الملل و اقدامی غیرقابل قبول محسوب میشود.
این مقام روس، با تأکید بر اینکه ایران و سوریه مشترکاً علیه تروریستهای داعشی در حال مبارزه هستند، ادامه داد: «این حمله به خاک یک کشور مستقل عضو سازمان ملل متحد انجام شده و آشکارا نقض ضوابط حقوق بین الملل و غیرقابل قبول است. اکنون باید مشخص شود که این حملات به چه اهدافی اصابت کرده است.»
بی اعتنایی آمریکا به حقوق دیگر کشورها
در واقع آمریکا هیچ اعتنایی به لزوم هماهنگی با شورای امنیت و کسب مجوز از آن برای هر گونه اقدام نظامی نمیبیند و به همین دلیل بی اعتنا به موازین و حقوق بین الملل علیه دیگر کشورها دست به تجاوز نظامی میزند.
از ابتدای قرن بیست و یکم و پس از حملات ۱۱ سپتامبر ۲۰۰۱، ابتدا «جورج دبلیو بوش»، رئیس جمهور وقت آمریکا به بهانه مبارزه با تروریسم به اشغال افغانستان در سال ۲۰۰۱ و عراق در سال ۲۰۰۳ پرداخت که حاصلی جز ویرانی این کشورها و کشتار دهها هزار نفر غیر نظامی به همراه نداشت.
در دوره ریاست جمهوری «باراک اوباما» نیز آمریکا سیاست جنگ طلبانه خود را با حمایت از گروههای تروریستی در سوریه و دامن زدن به جنگ داخلی در این کشور ادامه داد. سپس «دونالد ترامپ» رئیس جمهور پیشین آمریکا ضمن حفظ حضور نظامی غیرقانونی آمریکا در سوریه به بهانه مبارزه با گروه تروریستی داعش، عملا اقدام به اشغال بخشهایی از خاک سوریه و غارت نفت این کشور پرداخت.
خشم مردم عراق از حضور نظامیان آمریکایی در کشورشان
در روزهای گذشته دو حمله راکتی منافع آمریکا در عراق را هدف قرار گرفته است. ابتدا حدود ۱۰ روز پیش فرودگاه بینالمللی اربیل و یک پایگاه آمریکا در این فرودگاه هدف حمله راکتی قرار گرفت.
یک گروه عراقی تازه تأسیس موسوم به «سرایا اولیاء الدم»، با بیان اینکه اشغالگران آمریکایی در هیچ جای عراق امنیت نخواهند داشت، مسئولیت حمله به اربیل را برعهده گرفت.دو روز پیش هم منابع خبری گزارش دادند سه فروند راکت کاتیوشا به اطراف سفارت آمریکا در منطقه سبز بغداد برخورد کرده است.
مخالفت با حضور نیروهای آمریکایی در عراق به ویژه پس از اقدام تروریستی آمریکا در به شهادت رساندن سردار سپهبد «قاسم سلیمانی» و «ابومهدی المهندس» در دی ماه ۱۳۹۸ شدت گرفته است. بعد از این اقدام تروریستی آمریکا پارلمان عراق مصوبه اخراج نظامیان آمریکا از این کشور را تصویب کرد.
خروج آمریکا از عراق و سوریه بهترین راه برای حل بحران
سوریه و عراق بارها از سوی هواپیماهای جنگی ٰرژیم صهیونیستی و آمریکا مورد حمله قرار گرفته و بارها حاکمیت دمشق و بغداد و تمامیت ارضی آنها نقض شده است. راه حل این است که نیروهای آمریکایی به عنوان اشغالگر باید خاک عراق را ترک کنند و مصوبه پارلمان عراق در مورد خروج از خاک این کشور اجرایی شود.
نیروهای اشغالگر آمریکایی از سال ۲۰۰۳ میلادی در عراق مستقر هستند که بزرگترین پایگاه آنها «عین الاسد» در استان «الانبار» در غرب این کشور است. آمریکاییها همچنین شماری از نیروهای نظامی و سامانههای پدافندی را در سفارت خود در منطقه تحت تدابیر شدید امنیتی سبز در قلب بغداد مستقر کردهاند.
دولت آمریکا پیشتر اعلام کرد که تعداد نیروهای خود در عراق را به میزان ۵۰۰ نفر کاهش میدهد و درپی آن، ستاد عملیات مشترک عراق اعلام کرد که خروج نخستین گروه نظامیان آمریکایی از این کشور در چارچوب توافق اخیر بین بغداد و واشنگتن آغاز شده است. ائتلاف بینالمللی موسوم به ضد «داعش» اخیرا شمار کل نیروهای آمریکایی در خاک عراق را سه هزار نفر اعلام کرد، با این حال، برخی منابع سیاسی و امنیتی این کشور شمار واقعی این نیروها در کشورشان را بیش از رقم اعلام شده دانسته و خواهان شفاف شدن موضوع هستند.
مسئولان و مردم عراق در مناسبتهای مختلف بر لزوم خروج نیروهای آمریکایی از کشورشان در راستای اجرای مصوبه پارلمان در این زمینه تاکید کردهاند.
برنامه دولت بایدن برای احیای داعش در عراق و سوریه
اکنون جو بایدن و تیم او سعی میکنند ناامنیها را در سوریه و عراق برای بازسازی داعش ایجاد کنند. ضمن اینکه بایدن الان دست به بازسازی نیروهای فراری حزب بعث با کمک عربستان، امارات و اردن زده است.
هفتههای گذشته تحرکاتی برای احیای داعش از سوی برخی جریانهای منطقهای در عراق و سوریه انجام گرفت. انفجارها و عملیات انتحاری در عراق و سوریه که در فاصله زمانی و با پیام کاملاً روشنی انجام شد نشان داد که جریانی به دنبال احیای داعش است هرچند بخوبی میداند که این موضوع امکان پذیر نیست. اما تلاش میکند تا با تقویت این فرایند و نیز عملیات رسانهای به چند هدف مهم برسد که مهمترین آن توجیه حضور نیروهای آمریکایی در عراق و سوریه و نیز مدیریت پروژه ناامن سازی در منطقه است.
از سویی دیگر باید گفت که ایالات متحده آمریکا نیز همچون عربستان سعودی بیشترین سود و منفعت را از بسط ناامنی در عراق، میبَرد. واشنگتن از رهگذر پیاده سازی پروژه ناامنسازی عراق به دنبال آن است تا از میزان فشارهای داخلی عراق بر خود برای خروج از خاک این کشور بکاهد. گروههای مقاومت جملگی خواستار خروج هرچه سریعتر آمریکاییها از خاک عراق هستند و به همین دلیل، واشنگتن با گسترش ناامنی در عراق به دنبال رهایی یافتن از این فشارهاست.
آمریکا به دنبال آن است تا از رهگذر ایجاد خلأ امنیتی در عراق دستاویزی برای بقایِ بیشتر نظامیان خود در خاک این کشور بیابد. در واقع، آمریکاییها از رهگذر ناامن سازی عراق به دنبال یافتن توجیهی برای تداوم بقای حضور نظامی خود در خاک عراق هستند. آنها تلاش میکنند اوضاع امنیتی عراق را با مشکل مواجه سازند تا بدین ترتیب، از خلأ امنیتی در این کشور به عنوان دستاویزی برای تداوم حضور نظامی خود بهره برداری کنند. احیای تروریستهای تکفیری داعش در عراق ازجمله دیگر اهداف ایالات متحده آمریکا از بسط ناامنی در این کشور است.
اکنون نیز جو بایدن بی اعتنا به اصول و موزین بین المللی مانند حق حاکمیت و نیز تمامیت ارضی سوریه، با ادعای مقابله با تهدیدات علیه نیروهای آمریکایی در عراق به پایگاه نیروهای حشد الشعبی در بوکمال سوریه حمله میکند. در واقع این حمله نماد بازگشت آمریکا به روند جنگهای بیپایان و تشدید بی اعتنایی به موازین بین المللی است.