فاجعه زیست محیطی در رودخانه درینای بالکان
سرازیر شدن زبالهها به رودخانهها در منطقه بالکان علاوه بر تهدید نیروگاههای برق، بر روی گردشگری نیز تاثیر منفی گذاشته است.
به گزارش سرویس بین الملل خبرگزاری صدا و سیما از سارایوو، روزگاری پلی بر رودخانه درینا تیتر اول روزنامهها و اخبارجهان بود و امسال از ابتدای سال نوی میلادی بار دیگر درینا تیتر یک رسانهها شده است، اما این بار با زبالههای شناور در رودخانه درینا.
سرازیر شدن زبالهها به رودخانهها در منطقه بالکان علاوه بر تهدید نیروگاههای برق، بر روی گردشگری نیز تاثیر منفی گذاشته است.
یکی از مهندسان نیروگاه برق آبی ویشِگراد درمصاحبه با خبرگزاری صداوسیما در این خصوص میگوید: مشکلی را که ما زمان طولانی با آن دست و پنجه نرم میکنیم از ابتدای آغاز بکار این سد وجود دارد. زبالههای زیادی در مسیر رودخانه درینا جمع میشوند. افزایش سطح زبالهها در دو ماه گذشته آن قدر زیاد بوده که به پشت سد هم رسیده است. البته ما موفق شده ایم در حدود دو هزار متر مکعب از زبالهها را از آب خارج کنیم، اما حجم زبالهها زیاد است.
درینا، یکی از معروفترین رودخانههای اروپا است که در سه کشور صربستان مونته نگرو و بوسنی و هرزگوین جریان دارد و این کشورها در بخش گردشگری و تولید انرژی از آن سود میبرند، اما ناتوانی این سه کشور در مدیریت واحد باعث سرازیر شدن دهها هزار تن زباله و پسماند به مهمترین رودخانه منطقه بالکان شده و منجر به انباشته شدن آنها در پشت سدها و نیروگاههای برق آبی این سه کشور گشته است.
مقامات صربستان پاکسازی و حذف زبالههای دریاچه پوتپچ در جنوب غربی این کشور را آغاز کرده اند، اما حجم زباله غیر قابل تصور است. انبوهی از بطریهای پلاستیکی، مونیتور کامپیوتر، تلویزیون، یخچال، لاستیک، لوازم خانگی و حتی یک تابوت شناور در میان این زبالهها دیده میشود.
ایرنا ویوویچ، وزیر محیط زیست جمهوری صربستان در مصاحبه با خبرنگاران گفت: ما دفن زبالههای غیرقانونی زیادی در نزدیکی رودخانهها داریم و برای حل همیشگی مشکل زبالههای شناور در رودخانه درینا، همکاری منطقهای مورد نیاز است. در جلسهای با وزرای مربوطه مونته نگرو و بوسنی و هرزگوین مقرر شد علاوه بر جلوگیری از دفن زبالههای غیرقانونی در حاشیه رودخانهها، لازم است به شهروندان آموزش داده شود که زبالهها را در رودخانهها رها نکنند. برای ما غیرقابل قبول است که رودخانههای ما مملو از زبالههای مختلف شوند و ما باید در این نگرش متحد باشیم.
گوران پوزوویچ، مدیر منابع آبی صربستان نیز خبر از رودخانهای پاک میدهد: تمیز کردن دریاچه، طبق اولین برآوردها، حداقل سه هفته طول خواهد کشید. چرا که کار در روزهای سرد آسان نخواهد بود، اما وظیفه ما این است که زبالهها را در اسرع وقت برداریم و دوباره دریاچه را تمیز و پاک کنیم."
بخش زیادی از تولید انرژی در منطقه بالکان از محل نیروگاههای برقآبی بوده و از رودخانهها تامین میگردد. سرازیر شدن دهها هزار تن زباله در رودخانهها باعث ایجاد مشکلاتی در چرخه نیروگاهی شده و میزان تولید انرژی را کاهش داده است.
ندلیکو پریشیچ، مدیر نیروگاه برق آبی درینا در ویشگراد با اظهار نگرانی به خبرنگاران گفت: زیاد شدن زبالههای شناور باعث پاره شدن کابل متوقف کننده زباله شد و حدود چهار هزار تن زباله به تاج سد نیروگاه برق آبی ویشه گراد رسیده که تولید برق را به خطر میاندازد. چندین دهه است که شرکت ما با این مشکل مواجه است. در قسمت بالای رودخانه دِرِینا وضعیت به هیچ وجه خوب نیست. طبق برآوردهای ما، حدود دهها هزار تن زباله است که ما نمیدانیم چگونه میتوانیم با همه اینها به تنهایی کنار بیاییم؛ و با این مشکل مبارزه کنیم.
به دلیل مشکلات بوجود آمده بر اثر سرازیر شدن هزار تن زباله به رودخانه درینا، دو سال پیش جلسهای بین مسئولین کشورهای بوسنی و هرزگوین، مونته نگرو و صربستان برگزار شد و بر مقابله با این مشکل تاکید کردند، ولی مشکلات همچنان باقی است. واقعیت این است که یک فاجعه زیست محیطی در حال وقوع است، سیل عظیمی از زبالهها بر روی رودخانه درینا شناور هستند و هشدارهای مربوط به یک فاجعه زیست محیطی تاکنون ثمری نداشته و یا هیچ راه حل مناسبی برای آن ارائه نشده است.
با صداها:
۱- یکی از مهندسان نیروگاه برق آبی ویشِگراد
۲- ایرنا ویوویچ، وزیر محیط زیست جمهوری صربستان
۳- گوران پوزوویچ، مدیر منابع آبی صربستان
۴- ندلیکو پریشیچ، مدیر نیروگاه برق آبی درینا در ویشگراد
بوسنی و هرزگوین: بهروز ناصری