گزارش مکتوب؛ دندان شکسته حاج محمد
دست بی نمک دندانپزشک و پای لنگ تولید
دندانپزشکی که با احداث کارخانه تولید ایمپلنت در شهرضا می خواست؛ ثواب کند،اما کبابش کردند.
به گزارش
خبرگزاری صداو سیما،مرکز اصفهان؛برخی از مردم به علت افزایش سن یا دیگر مشکلاتی که ممکن است برای هرکسی پیش آید، یک یا تعدادی از دندانهایشان را از دست دادهاند. این مشکل نه تنها از لحاظ ظاهری خوشایند نیست، بلکه مشکلات دیگر مانند ناراحتی ناشی از خوب غذا نخوردن و... را نیز به وجود میآورد. به علت مشکلات این چنینی و نیز مسائل زیبایی شناختی دندان ها، افراد به دنبال روشی دائمی برای جایگزینی دندانهای از دست رفتهی خود هستند و مطمئنا دندانپزشک، کاشت دندان را پیشنهاد میکند.
ماجرای ساخت هزار توی جایگزین دندان
"ایمپلنت یک دندان مصنوعی دائمی برای جایگزینی دندان و یا دندانهای از دست رفته است که درست همانند دندانهای طبیعی عمل میکند"
امروزه با استفاده از ایمپلنت میتوان همه دندانهای قوس فک را بصورت ثابت، بازسازی و جایگزین کرد. پروتزهای ثابت ایمپلنت، احساس راحتی بیشتری برای فرد ایجاد میکند و مانع از تحلیل استخوان فک میشود و در ضمن احساسی مشابه دندانهای طبیعی فرد را دارد و در ضمن ثابت است و لازم نیست مانند دندان مصنوعی بیرون آورده شود.
در این روش لازم نیست به ازای هر دندان یک ایمپلنت قرار داد و معمولا با انجام دادن هشت واحد ایمپلنت در قوس هر فک میتوان تمام دندانها را جایگزین کرد.
ایمپلنت دندان جایگزین ریشههای دندان میشود و یک پایه قوی برای دندان دائمی (ثابت) یا قابل جابجایی ایجاد میکنند که با دندانهای طبیعی سازگاری دارند.ایمپلنت دندان از جنس تیتانیوم خالص است که با بدن انسان سازگاری دارد. شکل آن به صورت میله باریکی است که درون استخوان فک قرار داده میشود.
ساختار ایمپلنت دندان از سه قسمت تشکیل شده است: ۱- پایهی فلزی ایمپلنت دندان که به شکل پیچ و عمدتا از جنس تیتانیوم است که جایگزین ریشه دندان از دست رفته میشود پیچ تیتانیومی ایمپلنت دندان با استخوان فک ترکیب و به اصطلاح فیوز میشود.
قسمت دوم ایمپلنت دندان، اباتمنت (abutment) نام دارد که به پایه فلزی ایمپلنت دندان متصل میشود. اباتمنت یک اتصال دهنده است که پایه ایمپلنت را به قسمت سوم ایمپلنت که همان تاج دندان است متصل میکند.
سومین قسمت ایمپلنت دندان که در معرض دید است، قسمت تاج ایمپلنت است که درست به شکل دندان میباشد و میتواند از جنس سرامیک یا پرسلن باشد.
پیش از به وجود آمدن ایمپلنت دندان، استفاده از پروتز متحرک (در اصطلاح عامیانه دندان مصنوعی) مرسوم بود.
قصه پرحاشیه قطعه کوچک تیتانیومی دندانطبق آمارها، ماهانه ۱۰۰ هزار ایمپلنت دندانی در کشور استفاده میشود.
قطعه ایی کوچک، حساس و ساخته شده با ساختار آلیاژ خاص، اما این روزها پرحاشیه و پر از حرف و حدیث.
دندان شکسته ایمپلنت حاج محمد ۶۰ ساله ساکن اصفهان که درهنگام غذاخوردن افتاد و درخواستش برای پی گیری، نقطه آغاز گزارش من بود.
حاج محمد چندماه پیش با صرف حدود هشت میلیون تومان یکی از دندان هایش که نقش کلیدی را در غذاخوردنش داشت را با تحمل دردهایش ناشی از کهولت سن، ایمپلنت کرد، ولی چندی پیش همین دندانش افتاد و به گفته خودش، الان برای غذاخوردن خیلی اذیت میشود.
با او همراه شدم تا از دندانپزشک معتمد خودم علتش را جویا شوم، دکتر عبدالرضا مسیبی حاج محمد را تنها فردی ندانست که دچار این مشکل شده و میگوید:شکستن دندان ایمپلنت جدیدا خیلی زیاد شده و همکارانم که بیشتر در این زمینه فعالیت دارند، زیاد از این موارد داشته اند که تنها عاملش ایمپلنتهای غیر استاندارد است.
وی نمونههای زیادی را بی نام وبرند، نشان میدهد که بازاریابهای بسیاری ماهانه آنها به عنوان نمونه با هزینههای پایین آورده است.
طبق تحقیقاتم متوجه شدم توزیع و فروش ایمپلنتهای دندان تقلبی دربازار به راحتی قابل دسترسی است، به عنوان مشتری، به سراغ یکی از فروشگاههای تجهیزات پزشکی رفتم، جوان فروشنده قیمت ایمپلنت موجود در مغازه اش که بدون هیچ نشانی بود، ۱۸۰ هزار تومان بیان میکند و میگوید:اینها ایرانی، اما تحت لیسانس کشورهای خارجی است و فرقش با نمونههای خارجی فقط بدون نشان است.
وی مدعی است، برخی توزیع کنندگان، به همین نمونههای بی نشان، مارک خارجی میزنند و چند برابر قیمت میفروشند.
همکارش هم ادعا میکند:"خود وارد کننده دستش در دست بالاست، وارد کننده خودش تولید ایمپلنت هم میکند، اما تولید خودش را در همان پاکتهای به نام نمایندگی خارجی اش که دارد در کشور توزیع میکند. "
آدرس که میخواهم میگوید:بگردید زیر پله اییها زیاد است.
سرمایه گذاریهای فناورانه که خاک میخورددر ادامه تحقیقاتم با دکتر اکبرباقر زمانی سرمایه گذار کارخانه تولید ایمپلنت دندان در اصفهان آشنا شدم.
درواقع از دندان شکسته حاج محمد به پای شکسته تولید رسیدیم و در کارخانه اش قرار
مصاحبه گذاشتم، کارخانه ایی سوت و کور پر از دستگاههای خارجی، اما با هزاران قفل در ورودی.
تعجب مرا که از اوضاع میبیند، همانطور که دستگاهها را نشانمان میدهد با غمی در چهره میگوید: هنوز نتوانستم مجوزهای لازم را برای این کارخانه ۳۰ میلیارد تومانی به نرخ روز (با تسهیلات صندوق توسعه ملی و بانکی) بگیرم.
با تکان دادن سرش به نشانه تأسف مدعی است: تعارض منافع وجوددارد.
وی تعریف میکند که با خرید برترین دستگاههای خارجی برای کارخانه اش که هم اکنون هم در کشورهای بزرگ در حال استفاده است، قرار بوده در سال ۱۳۹۱ یعنی ۹ سال پیش ایمپلنت تولید کند، آموزش هایش را هم دیده بوده و حتی گواهینامههای استانداردفناوری سلامت ایزو ۱۴۸۰۱ دندانپزشکی (آزمایش بارگذاری پویا برای ایمپلنتهای دندانی درون استخوان) را اخذ کرده و از طرف دانشگاه صنعتی اصفهان هم محصولاتش تأیید شده است.
طبق آمارهای ارائه شده، ۲۰ درصد ایمپلنتها موجود در بازار نامرغوب و واردات این ایمپلنتها از مبادی غیر رسمی بدون نظارت وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی صورت میگیرد
دکتر باقر زمانی اضافه میکند:کارشناسان مسئول اخذ مجوز تولید ایمپلنت، خواسته اند برای تأیید آزمون وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی، تغیراتی در محصولش ایجاد کند.
میگوید: خوب ایجاد کنید مگر سخت است، اما پاسخ این تولید کننده ایمپلت قابل تأمل بود.
"ما میتوانیم، ولی مشروط به اینکه عواقب بعدی را بپذیرند چرا که قطعا محصول ما با این تغییرات دچار مشکل میشود. "
با تلاش و به سختی موفق به برقراری مکالمه تلفنی با یکی از کارشناسان آزمایشگاههای وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی میشوم.
وی که نمیخواهد نامش فاش شود و مدعی است در غیر اینصورت از کار بیکار میشود میگوید: نمونه محصولات تولیدی دکتر باقری زمان کاملا مورد تأیید است از خود محصول دقتش صدهم و هزارم است تا دستگاه هایش که پیشرفتهترین دستگاههای روز دنیاست، اما خودم هم نمیدانم چرابه وی گیرمی دهند؛ و کارشناس صدور مجوزها هم تنها شرط صدور مجوز را تأییدتولید کننده در آزمون وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی میداند.
جالب است همه اینها در حالی است که با مستند تماس صوتی که دکتر باقر زمان سرمایه گذار کارخانه ایمپلنت در اختیارم میگذاردمتوجه میشوم پیشنهادهایی از شرکتهایی داشته برای برون سپاری تولیداتشان یا اینکه تغییر در تولیداتشان که همه آنها به سفارش کسانی بوده است که به کارخانه وی مجوز تولید نمیدهند.
وی نامههایی مبنی بر دستور وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی برای تسهیل در صدور مجوز نشانم میدهد و از کارشکنیها زیردستانش میگوید.
در لابه لای نامه ها، دستور اجرایی بانک مبنی بر توقیف وثیقههای سرمایه گذار کارخانه تولید ایمپلنت دندان به چشم میخورد. آن هم در روزهایی که کسی فروش ایمپلنت تقلبی را پیگیری نمیکند، اما بانک وثیقه سرمایه گذاران بومی را در سال جهش تولید به اجرا گذاشته است.
تجارت هزارو ۲۰۰ میلیارد تومانیدکتر باقر زمانی مرا به دفتر کارش که انواع قطعات مورد نیاز ایمپلنت در آنجا وجود دارد میبرد با معرفی جزئیات کاربرد این قطعات میگوید: متقلبان بازار ایمپلنت تقلبی ۶ گرم تیتانیوم سه هزار تومانی را شکل میدهند و به عنوان قطعه ایمپلنت میفروشند در واقع یک میلیون و ۲۰۰ هزار تومان سرمایه کشور را میبرند.
در ادامه تحقیقاتم، به هشدار دندانپزشکان بسیاری در کشور مبنی بر افزایش واردات قاچاق ایمپلنت و فروش جنس تقلبی این محصول در رسانههای مختلف مکتوب و چاپی میرسم.
طبق آمارهای ارائه شده، ۲۰ درصد ایمپلنتها موجود در بازار نامرغوب و واردات این ایمپلنتها از مبادی غیر رسمی بدون نظارت وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی صورت میگیرد و به گفته دندانپزشکان مجرب، این موضوع سلامت، کسانی که از این ایمپلتها استفاده میکنند را تهدید میکند.
ایمپلنت، این قطعه کوچک، اما پرسودبرای ادامه تحقیقات و پی گیری حمایت مسئولان استانی، به سراغ سیدحسن قاضی عسگر معاون هماهنگی امور اقتصادی و توسعه منابع استانداری اصفهان رفتم.
نتیجه این گفتگو این بود که کارشناسانی در تهران هستند که به هر علتی و دلیلی کارها را پیچیده میکنند.
با پی گیریهای بسیار و تلاشهای شبانه روزی من و همکارانم، به یکی از تولید کنندگان زیرزمینی یا به قول خودشان زیر پله ایی میرسیم.
مسئول فروش، نمونه تقلبی قطعات مورد نیاز ایمپلنت دندان را که میبیند میگوید: برای ما ساخت مشابه این کاری ندارد ما همین چمد روز پیش، هر عدد "ابامنت" را ۲۵ تومان برای آقای دکتر... درست کرده و تحویل دادیم.
وی که به گروه خبری ما شک نمیکند ادامه میدهد:نگران سایز هم نباشید با این نمونه ایی که آوردید هیچ تفاوتی ندارد.
طبق تحقیقاتم، هزینه تمام شده ساخت ایمپلنت تقلبی با نام خارجی ۱۰ هزار تومان و اصل خود خارجی با احتساب هزینه فناوری و تولید قیمت تمام شده نهایتا ۱۰۰ هزار تومان و این یعنی قیمت نهایی ایمپلنت متوسط یک میلیون و ۱۰۰ هزار تومان.
ایمپلنتهای غیراستاندارد و قاچاق در دهان ایرانیهاامروزه، کاشت ایمپلنت باعث انقلابی در جایگزینی دندانها شده است. قبل از اینکه ایمپلنت دندان به وجود بیاید، افراد دارای پروتز دندان قادر به جویدن انواع بسیاری از مواد غذایی نبودند. امروزه این مشکل با استفاده گسترده از ایمپلنت دندان مرتفع شده و بهترین جایگزین برای دندانهای از دست رفته است.
نکته قابل توجه در مورد آن این است که اگر پس از قرار گرفتن در فک به طور صحیح از آن نگهداری شود، ماندگاری بسیار بالایی خواهد داشت، اما باید فرد خیالش راحت باشد که ایمپلنت مورد استفاده استاندارد است.
فارغ از موضوع یکساله شیوع کرونا، قبل از این بیماری هم، برخی از کارشناسان حوزه تجهیزات پزشکی معتقدبوده و هستند که بار وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی در حوزه نظارت بر روند توزیع و عرضه تجهیزات پزشکی بسیار سنگین است و این وزارتخانه نمیتواند آن طور که باید و شاید، بازار ملزومات و تجهیزات پزشکی و دندانپزشکی را رصد کند. این در حالی است که بیشترین موارد تخلف و ورود کالاهای پزشکی تقلبی و قاچاق، در سطح مراکز درمانی غیر بیمارستانی کشور مشاهده میشود. جایی که وزارت بهداشت، نیروی انسانی کارشناس این حوزه برای رصد این مراکز را ندارد.
با حمایت از تولید کننده داخلی در حوزه تجهیزات پزشکی نه تنها پای شکسته تولید کنندگان در حال اخذ مجوز ایمپلنت دندان همچون دکتر باقر زمانیها زود خوب میشود بلکه سود زیادی هم نصیب کشور و فرصتهای شغلی ایجاد میشود.
درمان ایمپلنت نه تنها در ایران بلکه در جهان هم گران است، پس اگر تبلیغاتی مبنی با هزینه کم در این زمینه دیدید که کاشت ایمپلنت با قیمت پایین انجام میدهند، جای ابهام دارد.
در صورت مشاهده هرگونه موارد مشکوک و اقلام تقلبی در سطح عرضه، میتوانید موضوع را به مدیریتهای تجهیزات و ملزومات پزشکی مستقر در معاونتهای غذا و دارو در دانشگاههای علوم پزشکی کشور یا ادارات تعزیرات حکومتی اطلاع دهید یا با شماره تلفن ۱۹۰ تماس بگیرید.
نگارنده: سیده پروین امامی
واقعا احسنت به دکتر باقر زمانی که این کارخانه را با این همه هزینه و مشقت برپا کردند و وای بر حال آن آدم های بی مسئولیتی که سنگ اندازی میکنند برای راه اندازی این کارخانه،
ما ایرانی ها از قیمت محصولات خارجی واقعا خسته شده ایم، یه محصول با کیفیت و با قیمت مناسب واقعا حق ماست