سخنگوی وزارت امور خارجه تاکید کرد: آمریکا محدودیت تردد دیپلماتهای ایرانی در نیویورک را رفع نکرده بلکه کاهش داده است و نباید آن را در مسیر بازگشت این کشور به برجام تفسیر کرد.
به گزارش خبرنگار خبرگزاری صدا و سیما؛ آقای سعید خطیب زاده در ادامه نشست خبری در پاسخ به پرسشی مبنی بر اینکه آیا محدودیت برای تردد دیپلماتهای ایرانی در سازمان ملل رفع شده است؟ گفت: رفع محدودیتها مطرح نیست؛ بلکه متأسفانه کاهش این محدودیتها را اعلام کردند.
وی افزود: دولت قبلی آمریکا با نقض تعهدات در خصوص تسهیل حضور دیپلماتها در مقر سازمان ملل در نیویورک؛ اقدام به محدودیت بی منطق و سرکشانه در قبال دیپلماتهای کشورمان کرد.
آقای خطیب زاده گفت: ایران طی نامه و یادداشت مکتوبی در این باره اخطار داد که اگر این مسیر ادامه یابد؛ طبق قرارداد مقر و کنوانسیون تسهیل حضور دیپلماتها در نیویورک و سازمان ملل اقدام خواهیم کرد.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی افزود: همین امروز که کاهش محدودیتها را انجام دادند؛ ۲۵ مایل را اعلام کردند در حالی که همین ۲۵ مایل نیز نقض این قرارداد و کنوانسیون بین المللی است؛ ما این میزان کاهش محدودیت را کافی نمیدانیم.
وی همچنین در پاسخ به پرسش دیگری درباره شرط بازگشت آمریکا به برجام تاکید کرد: مسیری که آمریکا باید طی کند روشن است واشنگتن باید تحریمها را بردارد و این یگانه مسیری است که بازگشت آنان را به برجام تسهیل خواهد کرد.
آقای خطیب زاده همچنین درباره مسأله مرتبط با تبادل زندانیان گفت: در این خصوص هنوز تحول جدی وجود ندارد؛ البته ما موضع مان را از طریق سفارت سوئیس اعلام کردیم.
وی افزود: سفر وزیر خارجه قطر به کشورمان نیز در چارچوب مراودات و رایزنیهای نزدیک دو طرف بود و هیچ طرفیتی از جانب آمریکا در این سفر مطرح نبود.
سخنگوی وزارت امور خارجه همچنین در پاسخ به پرسشی درباره سفر آقای گریفیس نماینده سازمان ملل در امور یمن به تهران و اینکه آیا اتفاق جدیدی در خصوص مذاکرات صلح این کشور روی داده است، گفت: دیدار آقای گریفیس با وزیر خارجه کشورمان و نیز با معاون سیاسی این وزارتخانه در چارچوب پیگیری طرحهای صلحی انجام شد که هنوز در دست اقدام است.
آقای خطیب زاده افزود: تمام تلاش مان را از روز نخست به کار گرفتیم که بحران تراژیک انسانی در یمن به پایان رسد که امیدواریم طرفهای دیگر به ویژه عربستان به این طرحها و راه حلهای سیاسی بپیوندند.
وی همچنین در پاسخ به پرسش دیگری درباره حمله به کاروان نظامیان آمریکایی در عراق و اتهامات علیه کشورمان گفت: من همان موقع که بعضاً این اتهامات مطرح میشد بلافاصله اعلام کردم و دوباره هم تاکید میکنم که این گونه روشها و این گونه دام افکنی در روابط ایران و عراق بسیار مشکوک است.
آقای خطیب زاده افزود: این اقدامات صلح و ثبات را در عراق به خطر میاندازد و نشان از سناریویی دارد که برای ثبات و آینده منطقه خوب نیست.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی اضافه کرد: به نظر میرسد متأسفانه طرفهای ثالثی به برخی از این تله افکنیها دل بستند؛ من انتساب این اتهامات واهی را به کشورمان همان موقع هم ممنوع کردم و از دولت عراق خواستیم که فارغ از این انتسابات، مسیر کشف حقیقت را به طور جدی پیگیری و آمران و عاملان این حملات را پیدا کنند.
وی تصریح کرد: البته آن چه که اکنون در عراق روی میدهد؛ متأسفانه افزایش حضور نیروهای خارجی است که عامل بی ثباتی است و اجازه نمیدهد که دولت مرکزی عراق مسیر حاکمیت تمام عیار این کشور را طی کند.