عضو هیأت علمی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی و فناور برتر جشنواره پژوهشی ابوریحان با تشریح نرم افزار (اپلیکیشن) مدیریت سبک زندگی در مبتلایان به دیابت به عنوان محصول برتر این جشنواره پژوهشی، برخی از موانع و مشکلات پیش روی کسب و کارهای نوپا و فناوران جوان را مطرح کرد.
وی با بیان اینکه این مجموعه به تنظیم راحتتر دوز انسولین، کنترل وزن افراد، پیشگیری از افزایش دفعات افت قند خون و افزایش قند خون کمک میکند، اظهار کرد: همچنین این نرم افزار به دلیل دارا بودن تأییدیه انجمن غدد و انجمن تغذیه، با ابلاغیه وزرت بهداشت درمان و آموزش پزشکی در بسته خود مراقبتی برای افراد مبتلا به دیابت و فشار خون بالا قرار گرفته است.
این متخصص تغذیه با بیان اینکه افراد مبتلا به دیابت در معرض تبعات و عوارض شدیدتر بیماری کرونا قرار دارند، عنوان کرد: بنابراین کنترل شرایط بیماران دیابتی اهمیت بالایی دارد، باید قند خون این افراد و میزان مراجعاتشان راحتتر تنظیم شود که این مهم نیز توسط نرم افزار انجام میشود.
این عضو هیأت علمی دانشکده تغذیه با تأکید بر اهمیت کنترل سبک زندگی در بیماریهای مزمن، گفت: در طرحهای آینده در نظر داریم بخش مربیگری در مورد دیابت را نیز اضافه کنیم، چراکه با وارد کردن داده توسط کاربر یک هوش مصنوعی برای کمک به ارتقای آگاهی افراد درباره مواد غذایی مؤثر در افزایش قندخون یا هشدار درباره تأثیر هر مسألهای بر قند خون، فعال میشود. با این حال وجود مربی در نرم افزار به این امر کمک زیادی میکند، از این رو در تلاش هستیم تا بخش مربیگری بررسی تغذیه، ورزش و غدد را نیز آغاز کنیم، البته این مسأله به یک بستر جداگانه برای دسترسی نرم افزار به مربی شخصی نیاز دارد.
وی ادامه داد: همچنین به زودی این سبک نرم افزار با هدف ارتقای سبک زندگی سالم در مورد سایر بیماریهای مزمن نیز فعال خواهد شد.
این فناور در ادامه با اشاره به سایر دستاوردها در حوزه کسب و کار نوپا، توضیح داد: این نرم افزار برنده یک جایزه نوآوری در چین بود که حمایت مالی دولتی بلاعوض از طرف دولت چین به آن تعلق گرفت، ولی به علت کرونا امکان حضور در کشور چین فراهم نشد، فروش لیسانس این نرم افزار به یک شرکت دارو سازی در فرانسه نیز انجام شده و همچنین این اپلیکیشن جزو ۱۴۰ شرکت نرمافزار دارای پروانه ساخت و شرکت طراح آن از شرکتهای خلاق معاونت علمی ریاست جمهوری است که مراحل دانش بنیانی آن در حال انجام است.
رمز موفقیت فعالیتهای کسب و کارهای نوپا داشتن یک تیم خوب و توانمند است
این عضو هیأت علمی دانشکده تغذیه با بیان اینکه شروع این طرح در مرکز رشد و نوآوری علوم تغذیه دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی بوده است، تصریح کرد: داشتن یک تیم قوی و توانمند مهمترین معیار در موفقیت کسب و کارهای نوپاست.
آقای دکتر رازقی جهرمی با تأکید بر اینکه که داشتن دانش برای فعالیتهای استارتاپی کافی نیست، اظهار کرد: برخی معتقدند داشتن دانش انجام کار استارتاپی برای شروع فعالیت در این حوزه کافی است، ولی واقعیت این است که تیم فنی، مالی و بازاریابی نیز به اندازه تیم دانشی توانمند باشند؛ در نهایت مجموعه این سه گروه میتوانند در قالب یک تیم، فعالیت استارتاپی موفقی را رقم بزنند.
عضو هیأت علمی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی با بیان اینکه موضوع جذب سرمایه یکی از مسائل مهم در فعالیتهای کسب و کارهای نوپاست، گفت: از زمان ورود به حوزه استارتاپ، شاهد حضور دانشجویانی بودهام که انتظار کمک، وام و حمایت مالی از سیستم دارند، درحالیکه جذب سرمایهگذار مهمترین و سختترین بخش کار است و برای تحقق آن باید کفشهای آهنین به پا کرد.
این فناور برتر همراهی اعضای تیم در هر شرایطی را برای کسب موفقیت بسیار مؤثر دانست و گفت: تیم فنی این پروژه مجموعهای از دانشکده مهندسی کامپیوتر دانشگاه صنعتی شریف هستند که در این مسیر بسیار همکاری کردند و نکته مهم این بود که همگی پا به پای هم و به یک اندازه برای پیشرفت کار تلاش کردند.
وی تعریف درست هدف در فعالیتهای استارتاپی را نکته مهمی برشمرد و ادامه داد: متاسفانه برخی کمبودها و موانع منجر به ناامیدی و دلسردی فارغالتحصیلان دانشگاهی و فعالان حوزه استارتاپی میشود، با این حال عدم دستیابی به ایدهآلها نباید باعث ناامیدی افراد شود، در وهله اول باید هدف روشنی را برای خود تعریف کنند و انتظار دستیابی به موفقیت پیش از موعد مقرر را نداشته باشند؛ همت عالی همیشه موثر است، در این مسیر افراد زیادی را دیدهام که بارها دست روی زانوی خود گذاشته و بلند شدهاند، سعی کردهاند هزینهها را تا جای ممکن کاهش دهند، موانع را رد کرده و کار خود را پیش ببرند، موفقیت برای این دسته از افراد محتملتر است.
عضو هیأت علمی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی با اشاره به موانع موجود بر سر راه فناوران و فعالان حوزه استارتاپ، گفت: موانع حقوقی یکی از مهمترین چالشهای استارتاپهاست، چراکه متاسفانه ساختار استارتاپی به طور کامل و به درستی تنظیم نشده است.
وی ادامه داد: همچنین به خاطر چارچوبهای در نظر گرفته شده برای شرکتهای خصوصی و شرکتهای مستقر در مرکز رشد؛ با چالشهای دارایی، مالی، کارت بازرگانی و ... روبرو هستیم. به عنوان مثال برای تنظیم کارت بازرگانی، اجاره نامه با کد رهگیری نیاز داریم، ولی زمانیکه در فضای دانشکده مستقر هستیم ملک دولتی را نمیتوانند با کد رهگیری اجاره دهند و این مسئله یک چالش قانونی ایجاد میکند، یا مثلا اداره مالیات درخواست مالیات فضا را دارد، اما دانشگاه خود را معاف از مالیات میداند؛ موارد مشابه بیشمار است و به همین دلیل چالشهای قانونی موجود در فضاهای استارتاپی زمان زیادی را از تیم میگیرد و لذا تصحیح و تسهیل آنها یک ضرورت اجتناب ناپذیر است.
این فناور برتر در پایان با بیان اینکه وجود یک مشاور حقوقی در مراکز رشد به تسهیل فرایند و ارتقای انگیزه افراد کمک زیادی میکند، گفت: حمایتهای مالی از فناوران روز به روز بهتر میشود و هر چقدر اطلاع رسانی دقیقی در مورد انکوباتورها، دسترسی به آنها و وابسته بودن سازمانها به نهادهایی که در استارتاپها سرمایه گذاری میکنند، بیشتر باشد افراد از ابتدا در مسیر صحیحی کار خود را آغاز کرده و کمتر با چالشهایی از این دست روبرو میشوند.