بانک مرکزی و نظام بانکی باوجود محدودیتها در منابع، توجه ویژهای به قشر اصناف، فضای کسب و کار و جهش تولید داشته است.
آقای عبدالناصر همتی درباره تجارت خارجی تصریح کرد: از ابتدای سال تا به حال ۳۲ میلیارد دلار برای واردات تامین شده است که از این میزان ۹.۲ میلیارد دلار توسط بانک مرکزی و مابقی توسط صادرکنندگان تأمین ارز شده است و توانستیم طی این مدت کشور را عمدتاً با صادرات غیرنفتی اداره کنیم؛ به بیان دیگر بیش از ۲۲ میلیارد دلار، از تامین ارز واردات کشور از محل صادرات غیر نفتی بوده است.
وی افزود: در گذشته حدود ۷۰ درصد نیاز وارداتی کشور توسط دولت و به واسطه درآمدهای نفت و گاز تأمین میشد، اما در حال حاضر این رقم به کمتر از ۳۰ درصد رسیده است.
همتی یادآور شد: رشد اقتصادی در شش ماه نخست امسال مثبت بوده و بر اساس برآوردها و اطلاعات بخشها انتظار میرود این روند در ۹ ماهه سال جاری نیز ادامه یابد.
رئیس کل بانک مرکزی با اشاره به تأمین مالی ۷۵ هزار میلیارد تومانی شبکه بانکی برای حمایت از آسیبهای ناشی از شیوع ویروس کرونا با نرخ ۱۲ درصد گفت: با کمک دولت بیش از ۳۰ هزار میلیارد تومان از این مبلغ به صورت قرض الحسنه به صورت وام به سرپرستان خانوارها پرداخت شد.
رئیس کل بانک مرکزی ضمن تاکید به در نظر گرفتن شرایط اقتصادی کشور و وجود محدودیت منابع، عملکرد بانکها را در زمینه اعطای تسهیلات با نرخ ۱۲ درصد به تولیدکنندگان را قابل قبول دانست و گفت: اگرچه مشکلات ایجاد شده در فضای کسب و کار به دلیل شیوع بیماری کوید ۱۹ فشار مضاعفی برای اصناف ایجاد کرده است لیکن در طرف مقابل نیز باید به محدودیتهای نظام بانکی توجه شود، چرا که اعطای سود به سپرده گذاران را نباید از نظر دور داشت، ضمن آنکه باوجود همه محدودیت ها، نظام بانکی در تخصیص بهینه منابع و با توجه به محدویت ها، همواره حامی فضای کسب و کار و تولید بوده است.
وی با تاکید بر محدودیت منابع نظام بانکی در ارایه تسهیلات افزود: بانکها در ده ماهه نخست سال، ۷۲۰ هزار میلیارد تومان بابت سرمایه در گردش تسهیلات اعطا کردهاند، البته باید توجه داشت اعتبارات بانکها نیز محدود است و آنها به منابع لایزال وصل نیستند.
وی اضافه کرد: در این راستا بخش صنعت به صورت میانگین ۳۰ درصداز مجموع تسهیلات پرداختی را به خود اختصاص دادهاند.
همتی در بخش دیگری از سخنان خود به موضوع نقدینگی اشاره کرد و گفت: از ابتدای سال تاکنون با وجود همه فشارها به دلیل کنترلهای بانک مرکزی رشد نقدینگی در حد ۳۰ درصد بوده است و بانک مرکزی به لحاظ التزام به سیاستهای پولی قادر نیست اجازه دهد بیش از حد پول پر قدرت در اقتصاد تزریق شود، چرا که این تزریق به تورم بیشتر در جامعه دامن خواهد زد. البته طبیعی است به دلیل این مسئله با ناملایمات روبرو شویم.