راه اندازی رصد خانه آب در استان قزوین
مدیرعامل شرکت آب منطقهای استان: با راه اندازی رصد خانه آب در استان و اتصال همه چاهها به سامانه، وضعیت کانال ها و رودخانهها به صورت آنلاین رصد و ارزیابی میشود.
به گزارش خبرگزاری صداوسیما مرکز قزوین، ملکی در گفتگوی ویژه خبری شبکه قزوین با ارائه گزارشی از وضعیت منابع آبی و اقدامات انجام شده برای بهبود مصرف آب گفت: از اول انقلاب روند توسعه رو به رشد، ولی منابع آب محدود بوده که نتیجه آن کاهش آب منطقهای و شور شدن آب است و در منطقه بویین زهرا و آبیک به شکل فرو نشست زمین خودش را نشان داده است.وی ادامه داد: این برداشتهای بی رویه باعث شده است که سطح آب زیرزمینی پایین برود و به همین خاطر شورای عالی آب تشکیل شد تا در هر دشت، میزان آب قابل برداشت تعیین شود و تمام استانداران مکلف شده اند از برداشت بیرویه جلوگیری کنند.به گفته مدیرعامل شرکت اب منطقهای استان؛ هزار و ۵۵۰ میلیون مترمکعب از منابع برداشت میکنیم که باید به ۸۷۰ میلیون مترمکعب برسد.ملکی گفت: ما مصمم شدیم که برنامه مشارکتی با کمک همه ارگانها تشکیل دهیم و ۶۸۰ میلیون اضافه برداشت را به ۵۵۰ میلیون رساندیم.وی افزود: برای صرفه جویی در مصارف کشاورزی با جهادکشاورزی هماهنگ کردیم تا با روشهای مدرن آبیاری از هدر رفت آب جلوگیری شود. مدیرعامل شرکت اب منطقهای استان تاکید کرد: به خاطر حفظ دشت، باید منابع آبی را مدیریت کنیم و مردم باید به اجبار به آبیاری تحت فشار روی آورند.ملکی گفت:نصب کنتورهای هوشمند از موثرترین برنامهها ست که مشکلاتی در استفاده و نصب داشتیم که به مرور حل شد و باید طبق قانون کنتورهای هوشمند مصرف آب را کنترل کنیم.وی اعلام کرد: از ۶۵۰۰ چاه عمیق، ۲۵۰۰ چاه کنتور هوشمند دارند و این کنتورها به سقف برداشت برسد، خود به خود برداشت را قطع خواهد کرد. مدیرعامل شرکت اب منطقهای استان همچنین از راه اندازی رصد خانه آب در استان خبر داد.ملکی بیان کرد: با راه اندازی رصد خانه آب در استان و اتصال همه چاهها به سامانه، وضعیت کانال ها، رودخانهها و ایستگاههای هواشناسی به صورت آنلاین رصد و ارزیابی میشود.وی اذعان کرد: در دو سال گذشته با مجموعه اقدامات صورت گرفته و بارندگی و سیلابها برای اولین بار افت آب زیرزمینی به صفر رسید و بیش از ۵۰ متر سطح آب بالا رفت. مدیرعامل شرکت آب منطقهای استان گفت: بیش از ۷۰-۸۰ متر افت سطح آب زیرزمینی داشتیم و ظرف یک یا دو سال این مسئله حل نخواهد شد و بالا آمدن آب نیاز به همکاری همگانی دارد.
ملکی ادامه داد: می توان با جایگزین کردن تکنولوژی، با کاهش یک سوم مصرف آب بهرهوری را به دو برابر تولید برسانیم چرا که ما منابع جدید در اختیار نداریم و بارندگی ها کاهش پیدا کرده است.
وی به برنامه هایی که مغفول مانده اشاره و بیان کرد: یکی از این موارد پسآب های صنعتی بود. این آب ها مضرات و خطرات زیادی داشت. اما طی مشاوره با منابع طبیعی و محیط زیست هم اکنون اصلاح پساب شهرک لیا بیش از ۶۵ درصد پیشرفت فیزیکی داشته است.
مدیرعامل شرکت آب منطقهای استان اذعان کرد: مشکل دیگر دشت الله آباد که ریزگردها بود؛ با بارندگی های اخیر مرتفع شد و تلاش دمی کنیم با کمک مشاور، بخش خصوصی را در این پروژه درگیر کنیم.
ملکی همچنین گفت: خوشبختانه امسال در بخش تامین اعتبار بخش آب معجزه اتفاق افتاده؛ بیش از ۲۵۰ میلیارد تومان گرفتیم و جذب سرمایه بخش خصوصی داشتیم.
وی اعلام کرد: بیش از ۴۵ درصد در ساخت کانال ها پیشرفت فیزیکی اتفاق افتاده است.
به گفته مدیرعامل شرکت آب منطقهای استان؛ باید سد نهب در سه مرحله آبگیری شود. در فاز اول بیش از ۴۰ میلیون نمی توانیم آبگیری کنیم و برای آبگیری مرحله اول باید آب را قطع کنیم تا حجم مرده سد را پر کنیم و این کار باید اتفاق بیفتد.
ملکی افزود: سد بالاخانلو، مشکلات عدیده ای داشت، اعتبارات آن هم تامین شد و تا سه سال آینده به بهره برداری خواهد رسید.
وی یکی از انتظارات مردم را بهره مندی از آب باکیفیت سد طالقان دانست و گفت: این پروژه جزو معدود پروژه هایی بود که از مجلس ردیف اعتباری گرفت اما از سال ۹۶ تا ۹۹ بیش از ۸ درصد پیشرفت نکرد اما خوشبختانه مشکلات آن را حل کردیم و فاز یک آن را سال آینده به بهره برداری خواهد رسید.
مدیرعامل شرکت آب منطقهای استان گفت: ما دیگر نگران نیستیم، پروژه راه افتاده و در حال اجرا است و به قیمت امروز بیش ۱۸۰۰ میلیارد هزینه پروژه است و روی آبیک تمرکز کرده ایم و سال آینده قطعا آب را آبیک می رسانیم.
ملکی همچنین گفت: در تلاش هستیم مشکل آب استان را تا دو سال آینده حل کنیم.
وی گفت: رودخانه هایی چون رودخانه بازار، باراجین، امامزاده اباذر کمتر از ۲ متر دهنه داشتند همه را باز کردیم و لایروبی رودخانه های شهری را به شهرداری ها و رودخانه های بیرون شهر را به پیمانکاران واگذار کردیم .