سواد زندگی؛
کدام نوع نمک سالمتر است؟
نمک یکی از مفیدترین و در عین حال پر کاربردترین محصولات در دنیای آشپزی میباشد، بنابراین شناخت انواع نمکها و انتخاب سالمترین نوع نمک بسیار حائز اهمیت است.
به گزارش گروه وب گردی
خبرگزاری صدا و سیما؛ نمک سودمندترین و پرکاربردترین محصول در سراسر جهان است. در دنیای آشپزی، نمک همیشه یک عنصر ضروری برای ساخت غذاهای مختلف بوده است و مفیدترین محصول در خانهها و آشپزخانههای حرفهای در جهان میباشد بنابراین مهم است که انواع مختلف آنرا بشناسیم و بدانیم که کدام یک سالمتر است.
نمک طبیعی یا نمک سفره:
نمک سفره محبوبترین و ارزانترین نمک موجود در بازار است. نمک سفره، نمکی تصفیه شده است که معمولاً از ذخایر نمک زیرزمینی استخراج میشود. سدیم کلرید از عناصر اصلی این نوع نمک میباشد. برای از بین بردن مواد معدنی این نمک، آن را پردازش کرده و برای جلوگیری از گلوله شدن آن از مواد افزودنی استفاده میشود.
به بیشتر نمکهای خوراکی ید اضافه میشود چرا که برای عملکرد تیروئید ضروری است. با این حال، اگر به مشکلات تیروئید مبتلا باشید، ید اضافه شده در نمک خوراکی، مضرات مواد افزودنی و فرآوری آن را جبران نمیکند. بیشتر بزرگسالان که هیچ گونه بیماری ندارند، ید روزانه خود را از طریق غذاهای رایج مانند لبنیات، غذاهای دریایی و تخم مرغ دریافت میکنند. نمک سفره دانه و بافتی مشابه نمک کوشر دارد، اما دلایل زیادی دارد که از آن کمی بیشتر از نمک کوشر یا دریا استفاده میکنیم.
نمک دریا:
بیشتر نمکهای دریایی بر اثر تبخیر آب دریا تولید میشوند اگرچه برخی از آنها این فرآیند را طی نمیکنند. نمکهای دریایی با کیفیت در یک فرآیند تبخیر طولانی (حدودا پنج سال)، تولید میشوند، در حالی که نمکهای تصفیه شده دریایی ارزانتر و از طریق فرآیند سریع تبخیر، تولید میشوند، اما نمیتوان آن را بی کیفیت تلقی کرد. این نوع نمک دارای ترکیباتی مانند کلرید، سدیم، ید و فلوئور و دیگر مواد افزودنی است. کلرید و سدیم از ترکیب اصلی این نمکها هستند و رنگ متمایل به خاکستری دارند. نمک دریای با کیفیت بالا و نمک تصفیه شده دریایی، کاربردهای متمایزی در آشپزخانه دارند و به غذاها طعمی قویتر از نمک معمولی و طبیعی میدهند، این نوع نمک بسیار سالمتر و گرانتر از نمکهای طبیعی هستند.
نمک دریایی مالدون:
نمکهای دریایی مالدون یکی از مقرون به صرفهترین و در عین حال با کیفیتترین گزینههای نمک دریایی موجود در بازار است که به دلیل نداشتن هیچ گونه افزودنی، دانههای ترد و مزه خوبی دارند. از این نوع نمک بیشتر در حین پخت و پز استفاده میکنند تا در طی فرآیند پخت، حل شود.
نمک دریایی دودی مالدون:
یکی دیگر از گزینههای عالی و در عین حال مقرون به صرفه، نمک دریایی دودی مالدون است. این نمک تصفیه شده و کیفیت بالایی دارد. همچنین، دارای رنگ کاراملی و طعم دودی است که بدون غلبه بر طعم غذا چاشنی آن خواهد شد.
این نمک مانند همه نمکهای دریا خالص و طبیعی است و هیچ افزودنی ندارد. گوشتها و ماهیهای کبابی را با نمک دودی دریایی میل کنید.
نمک دریایی سلتیک:
تمام نمکهای دریایی، دانههای بزرگی ندارند. به عنوان مثال دانههای نمک دریای سلتیک بسیار ریز هستند، به این معنی که میتوان هنگام پخت و پز مانند نمک کوشر، از آن استفاده کرد. این نوع نمک صرف نظر از عطر و طعم خوب، سرشار از مواد معدنی ضروری مورد نیاز بدن است که غذا را غنی و سلامتی شما را تضمین میکند.
نمک هیمالیا:
در سالهای اخیر افراد زیادی به مصرف نمک هیمالیا تمایل پیدا کرده اند. این نمک به رنگ صورتی و از بلورهای سنگی در نزدیکی هیمالیا و معمولاً در پاکستان استخراج و تولید میشود. نمک هیمالیا از انواع کمیاب نمکها هستند که برای عملکردهای بدن بسیار عالی است. نمک هیمالیا مانند نمک دریایی با کیفیت، حاوی مواد معدنی مهم مانند پتاسیم، منگنز، آهن و روی است که بدن برای عملکرد بهتر به آنها نیاز دارد.
نمک هیمالیا به دلیل ناخالصیهای معدنی، رنگ صورتی دارد و میتوان از آن به روشهای مختلف در آشپزخانه استفاده کرد.
از دانههای ریزتر این نمک میتوان مانند نمک کوشر یا نمک دریا در آشپزی استفاده کرد، در حالی که دانههای بزرگتر را میتوان آسیاب یا در تزیینات به کار برد.
نمکهای درشت هیمالیا طعم لطیف تری نسبت به نمک کوشر یا دریا دارند، بنابراین پاشیدن آن بر روی غذای آماده یا حتی میوه ها، تاثیر زیادی بر مزه آنها نخواهد داشت.
از آنجا که این نمک استخراج میشود، ممکن است مقداری رسوب یا سنگ ریزه در مخلوط آن وجود داشته باشد، بنابراین حتما قبل از استفاده برای آشپزی، آنها را جدا کرده و نمک را آسیاب کنید.
نمک کوشر:
نمک کوشر برای پخت و پز مناسب و تقریباً قابلیت استفاده در هر دستور غذایی را دارد. همچنین دارای قیمت ارزان و فاقد مواد افزودنی است.
نمک معدنی:
این نوع نمک از لایههای بالایی معادن نمک دریا بدست میآید که برای جمع آوری آن از اقیانوس اطلس و دریای مدیترانه از تکنیکهای سنتی و استثنایی استفاده میکنند و به دلیل طعم خاصی که دارد در دستورالعمل غذاهای لذیذ استفاده میشود. این یک فرضیه اشتباه است، که مصرف آن باعث جذب و حفظ آب نخواهد شد اگر شما با نمکهای دیگر مقایسه کنید، متوجه میشوید که میزان سدیم آن ۱۵% و سدیم کلرید آن ۹۲/۹% کمتر است و در مقایسه با طعم و مزه، نسبت ضعیف تری دارد، زیرا به راحتی در دهان شما حل میشود.
نمک آبی:
این نمک بی نظیر که از دریاچه نمک در ایران استخراج میشود، بسیار غنی از مواد معدنی و کمی شیرین است. رنگ آبی این نوع نمک به دلیل فشرده سازی ساختار نمک به طور طبیعی و در طی سالها ایجاد میشود.
کدام نوع نمک سالمترین است؟
انتخاب یک نوع نمک، به عنوان بهترین و سالم ترین، کار دشواری است، زیرا هر کدام از آنها ویژگیهای منحصر به فرد خود را دارند با این وجود نمکهای فاقد مواد افزودنی سالمتر از نمکهای فرآوری شده هستند، بنابراین نمک سفره سالمترین و بهترین انتخاب نیست و شما باید با توجه به اطلاعتی که در مورد هر کدام از نمکها ارائه شد، نمک سالمتر را انتخاب کنید.
بر اساس برخی از ادعاها گفته میشود که نمک هیمالیا به دلیل داشتن مقدار زیادی مواد معدنی ضروری از جمله کلسیم، پتاسیم و منیزیم از سلامت بالایی برخوردار است. با این حال، ممکن است سطح این مواد معدنی موجود در نمک به اندازه کافی نباشد و تأثیرات جدی بر سلامت بدن بگذارد.
برخی از کارشناسان سلامت نمک دریا را تضمین میکنند. نمک دریایی طبیعی، دارای مواد معدنی ضروری است و میتواند به بازیابی یا حفظ سطح الکترولیت در بدن و جلوگیری از کمبود آب بدن کمک کند.
در خوردن هر نوع نمک که سدیم کلرید بعنوان عنصر اصلی آن است، زیاده روی نکنید. مصرف بیش از حد نمک خطرناک است و باعث ایجاد بیماریهای قلبی، عروقی، نارسایی کلیه، پوکی استخوان و ... میشود. شما میتوانید سدیم کلرید را از غذاهای مختلفی بدست بیاورید. ادویه جات و گیاهان معطر نیز میتوانند جایگزین مناسبی برای نمکها باشند.