محققان دانشگاه صنعتی امیرکبیر طرحی در راستای افزایش ظرفیت سلول های خورشیدی رزانه حساس (DSSC) طراحی کردند.
وی افزود: ایران در سال های اخیر از مهمترین صادرکنندگان انرژی و برق به کشورهای همسایه بوده است، ولی با افزایش جمعیت و استفاده چندین برابری از تجهیزات گرمایشی و سرمایشی با مصرف انرژی بالا، رشد تصاعدی بخود گرفته و تأمین برق داخل نیز به مشکل برخورده و اداره برق مشوق هایی برای تأمین برق و صرفه جویی در آن ارائه میدهد.
وی با بیان اینکه این مشکل تا جایی ادامه یافته که در شمال کشور، اقدام به واردات برق از کشورهای همسایه هم چون ارمنستان نیز می کنیم، بیان کرد: از طرف دیگر کشور ایران در منطقه خشک و کم آب قرار دارد و برای تولید برق در نیروگاه ها از آب برای خنک کردن سیستمها استفاده میشود.
آقای منافی ادامه داد: اما در نیروگاههای خورشیدی آب بسیار کمی مصرف می شود و آلایندگی اندکی ایجاد می کند. بنابراین با توجه به این دیدگاه، استفاده از انرژی های خورشیدی بسیار مفید است. هم چنین، 80درصد روزها در ایران آفتابی هستند که با برنامهریزی مناسب می توان و بخش قابلتوجهی از انرژی کشور را از طریق انرژی خورشیدی تأمین کرد و دیگر دغدغهای برای تأمین پایدار انرژی در آینده کشور نخواهیم داشت.
به گفته این محقق، با کمک این پژوهش و با استفاده از مواد مصرفی، علاوه بر افزایش بازدهی دستگاه ساخته شده، پایداری دستگاه نیز حدود 80 درصد افزایش داشته است.
وی با بیان اینکه در تهیه الکترولیت های پلیمری انتخاب نوع پلیمر از اهمیت ویژه ای برخوردار است زیرا ساختار فیزیکی و شیمیایی پلیمر نقش تعیین کننده ای در بهبود کارایی تبدیل نور به الکتریسیته دارد، گفت: از کارآمدترین پلیمرها جهت استفاده در الکترولیت¬های سلول های خورشیدی، پلی اتیلن اکساید (PEO) و کوپلیمر وینیلیدین فلورید هگزافلوئوروپروپیلن
(PVDF-HFP) هستند. حضور نانوذرات گرافنی نیز جهت افزایش کارایی دستگاه مورد استفاده قرار میگیرند.
محقق دانشگاه صنعتی امیرکبیر عنوان کرد: استفاده از آلیاژهای پلیمری در حوزه های مختلف علمی و صنعتی با استقبال زیادی روبرو شده است. زیرا از طریق تغییر اجزای پلیمری یا اصلاح روش اختلاط در فرآیندهای مذاب و محلولی، می توان ریزساختار ماده نهایی را طراحی و کنترل کرد و بنابراین محصولی با خواص مناسب و دلخواه به دست آورد.
آقای منافی افزود: در این تحقیق با روشهای جدیدی که برای ساخت الکترولیت پلیمری ژل مانند (GPE) استفاده شده است، فناوری بدیعی برای تهیۀ سلول خورشیدی رزانه حساس بدست آمده است و در مرزهای دانش این فناوری پیشرفته ارتقاء یافته است.
وی با بیان اینکه حوزۀ تخصصی این پژوهش در کاربری های مرتبط با تأمین انرژی است،گفت: امیدوار هستیم با حمایت سازمان های مرتبط، تلاش برای قرارگیری در مرحله صنعتی صورت بگیرد.
وی در خصوص معرفی ویژگی های طرح گفت: سلول های خورشیدی رزانه حساس به دلیل فرایند ساخت آسان و کم هزینه، پایداری دمایی خوب، انعطاف پذیری در طراحی و تولید جریان الکتریکی پایدار توجه زیادی را خود جلب کرده¬اند.
آقای منافی با اشاره به مزیت های رقابتی طرح گفت: مهم ترین مزیت رقابتی این طرح پژوهشی، استفاده از مواد ارزان قیمت و بالابردن بازدهی با اعمال تغییراتی در ریزساختار GPE است. هم چنین رشد بسیار زیاد پایداری این دستگاه ها از جمله مزایای مهم دیگر این طرح بوده است.
وی گفت: تأمین برق منازل توسط پنجرههای هوشمند، صنایع نظامی- دفاعی بویژه در جلیقههای ضدگلوله (برای شارژ ادوات مورد نیاز)، تأمین نیروی حرکتی برخی اجزای ماهوارهها و تجهیزات مورد استفاده در صنایع هوا فضا، تأمین برق شهر(در مقیاس کوچک) توسط نیروگاههای فوتوولتائیکی، تولید برق برای حرکت قایق های کوچک وخودروها از کاربردهای این طرح محسوب می شود.