سوم ماه رجب، سالروز شهادت امام على النقى الهادى علیه السلام
امام هادى علیه السلام در سال ۲۲۰ هجرى پس از شهادت پدر گرامیشان درحالی به امامت رسیدند که هشت ساله بودند.
به گزارش
خبرگزاری صدا و سیمای مرکز اردبیل؛ امام على النقى الهادى علیه السلام در نیمه ذیحجه سال ۲۱۲ هجرى در اطراف مدینه در محلى به نام «صریا» به دنیا آمدند. پدرشان امام جواد علیه السلام و مادرشان بانوى گرامى «سمانه» کنیزى با فضیلت و تقوا بودند.
مشهورترین
القاب امام دهم، «نقى» و «هادى» است.
کنیه وی ابوالحسن است و در منابع حدیثی، ابوالحسن سوم یا «ابوالحسن الثالث» خوانده شده است، تا با ابوالحسن اول یعنی امام کاظم(ع) و ابوالحسن دوم یعنی امام رضا(ع) اشتباه نشود.
امام هادى علیه السلام در سال ۲۲۰ هجرى پس از شهادت پدر گرامیشان در حالی به امامت رسیدند که هشت ساله بودند.
امام علی النقی (ع) در ایام امامت خویش با خلافت شش تن از خلفای بنی عباس معاصر بود و آنان عبارت بودند از: معتصم، واثق، متوکل، منتصر، مستعین و معتز.
امام علی النقی (ع) به مدت یازده سال در سامرا پایتخت عباسیان و در محله عسکر (منطقه مسکونی نظامیان) به حالت تبعید، زندگی نمود و در این مدت، تحت مراقبت و نظارت دستگاه امنیتی خلافت قرار داشت و از تماس با دوستان و یاران خویش محروم بود.
رفتار این عده از خلفای عباسی با امام علی النقی (ع) متفاوت بود. برخی رفتار خصمانه و برخی دیگر رفتار متعادل تری اعمال مینمودند. ولی همه آنان، در غصب خلافت و نادیده گرفتن حقوق امامت، هم رأی و هم نظر بودند.
در میان آن ها، متوکل عباسی دهمین خلیفه عباسیان بیش از همه، نسبت به اهل بیت(ع) و خاندان امامت و علویان صاحب نام، دشمنی میورزید و از هر راه ممکن در صدد اذیت و آزار آنان بر میآمد و حتی نسبت به درگذشتگان اهل بیت(ع) نیز عقده گشایی میکرد و دستور میداد که قبور امامان معصوم(ع)، به ویژه قبر مطهر أباعبدالله الحسین(ع) و خانههای مجاور آن را خراب کرده و زمینهای کربلا را شخم زده و زراعت نمایند.
از امام هادی (ع) احادیثی در امور اعتقادی، تفسیر، فقه و اخلاق روایت شده و بخشی از آنها درباره مباحث کلامی همچون تشبیه و تنزیه و جبر و اختیار است. زیارت جامعه کبیره و غدیریه از امام دهم شیعیان نقل شده است.
زیارت جامعه کبیره را یک دوره امامشناسی دانستهاند. محور زیارت غدیریه، تولی و تبری و محتوای آن بیان فضائل امام علی (ع) است.
امام هادی (ع) به واسطه جمعی از وکیلان که سازمان وکالت خوانده میشد، با شیعیان ارتباط داشت. عبدالعظیم حسنی، عثمان بن سعید، ایوب بن نوح، حسن بن راشد و حسن بن علی ناصر، از اصحاب او به شمار آمدهاند.
مدت امامت آن بزرگوار ۳۳ سال و عمر شریفشان ۴۱ سال و چند ماه بود و در سال ۲۵۴ در شهر سامرا به شهادت رسیدند.
مزار امام هادی در سامرا که به دلیل دفن وی و فرزندش امام حسن عسکری (ع)، حرم عسکریین خوانده میشود، از زیارتگاههای شیعیان در عراق است. حرم عسکریین در سالهای ۱۳۸۴ و ۱۳۸۶ش طی حملات تروریستی تخریب شد. ستاد عتبات عالیات ایران از سال ۱۳۸۹ تا ۱۳۹۴ شمسی آن را بازسازی کرده است.