۸ روش درمان واریس
۸ روش خانگی و تخصصی درمان واریس را بدانید.
به گزارش گروه وبگردی خبرگزاری صدا و سیما، افراد بسیاری از مشکل واریس و ورم پا رنج میبرند. علت این مسأله بیشتر به خاطر نوع شغل افراد است که لازمه آن نشستن یا ایستادن طولانی مدت بوده یا به دلیل انتخابهای نامناسبی است که فرد درباره پوشش خود دارد.
در مراحل نخستین واریس و زمانی که این مشکل هنوز شدت پیدا نکرده است، روشهایی وجود دارند که با استفاده از آنها میتوان از شدت علائم واریس کم کرد و جلوی پیشرفت این مشکل را گرفت.
بیشتر این روشها در خانه قابل انجام هستند. چه روشهایی جهت درمان واریس وجود دارند؟
۱- بالا نگهداشتن پاها
اگر مشکل شما هنوز شدت پیدا نکرده باشد، این روش میتواند تأثیر قابل توجهی در کم کردن نشانههای واریس و ورم پا داشته باشد. برای این که این روش مؤثر واقع شود، باید پاهایتان را بالاتر از سطح قلب خود نگه دارید.
سعی کنید که ۳ تا ۴ بار در روز، حداقل به مدت ۲۰ دقیقه پاهایتان را در این حالت نگه دارید. در این مدت میتوانید کتاب بخوانید یا تلویزیون تماشا کنید تا زمان برایتان زودتر بگذرد.
۲- استفاده از جورابهای واریس
پوشیدن جورابهای واریس در طول روز احتمالا از هر روش خانگی دیگری مؤثرتر خواهد بود. اگر پاهایتان درد میکنند، میتوانید جورابهای واریس را امتحان کنید. این جورابها به رگهای پا فشار میآورند و از برگشت جریان خون در رگها جلوگیری میکنند.
فشاری که این جورابها به پاها وارد میکنند، بیشتر از جورابهای معمولی است، اما به رگها و ماهیچههای پا کمک میکند که خون را به شکل مؤثرتری حرکت دهند.
تحقیقات نشان دادهاند که جورابهای واریس میتوانند ورم شبانه پاها را کم کنند یا جلوی آن را بگیرند. کسانی که زیاد سفر میکنند، همه روز روی پاهای خود میایستند یا پشت میز مینشینند، میتوانند از این جورابها جهت کم کردن ورم یا درد پاها استفاده کنند.
۳- رژیم غذایی مناسب و کنترل وزن
رژیم غذایی، مانند ورزش منظم، کلید حل بسیاری از مشکلات جسمانی ما است. بدنی که درون آن سالم باشد، ظاهر سالمی نیز خواهد داشت. مواد غذایی حاوی ویتامینهای سی و ای را در رژیم غذایی خود بگنجانید. این مواد غذایی سرشار از آنتی اکسیدانها هستند که برای بدن بسیار ضروری است.
ویتامین سی برای ساخت کلاژن و الاستین لازم است، یعنی موادی که برای استحکام رگها ضروری هستند. ویتامین ای نیز میتواند از میزان عنکبوتی شدن رگها کم کند.
مصرف مواد غذایی حاوی فیبر را فراموش نکنید. این مواد غذایی به جلوگیری از بروز یبوست و کاهش فشار بر روی رگها کمک میکنند. سیب، نخود، لوبیا، جو دو سر، بذر کتان و مواد غذایی حاوی غلات کامل بیشتر استفاده کنید.
علاوه بر این، باید وزن خود را کنترل کنید تا فشار خیلی زیاد به پاها وارد نشود. از سوی دیگر، عوامل مختلفی موجب اضافه وزن میشوند، مثل عادتهای بد، ورزش نکردن، رژیم غذایی نامناسب و سبک زندگی بیتحرک که ترکیب همه اینها میتواند باعث ایجاد واریس شود.
۴- درمانهای گیاهی
تحقیقات نشان دادهاند که بعضی از داروهای گیاهی میتوانند تأثیر مثبتی بر روی نشانههای نارسایی وریدی مثل ورم، التهاب یا بیقراری پاها داشته باشند.
مکملهای غذایی، مثل عصاره هسته انگور، ماده روتین (نوعی رنگدانه طبیعی موجود در بسیاری از گیاهان و مواد غذایی که خاصیت درمانی دارد) و گیاه آب قاشقی (گوتوکولا) درمانهای مؤثری برای رگهای عنکبوتی هستند. این مواد طبیعی به شکل قرص، کپسول یا پماد استفاده میشوند.
بهخاطر داشته باشید که قبل از استفاده از هرگونه مکمل گیاهی، باید با پزشک مشورت کنید تا از ضرر نداشتن آنها برای خود مطمئن شوید.
۵- ورزش
ورزش منظم، راه حل بسیاری از مشکلات جسمی است. درباره واریس نیز، به ویژه در مراحل اولیه آن، ورزش کردن اقدام پیشگیرانه مؤثری محسوب میشود.
با این حال، بهخاطر داشته باشید نباید ورزشهایی را انتخاب کنید که فشار خیلی زیاد به پاها وارد میکنند. البته به افرادی که دچار واریس هستند، توصیه میشود از دویدن خودداری کنند، زیرا این حرکت میتواند ورم رگها را بیشتر کند.
اگر تحرک بیشتری داشته باشید، خون در رگهای شما با سرعت بیشتری به گردش در میآید. این همان چیزی است که جهت رفع نشانههای واریس به آن نیاز دارید. ورزشهایی که گردش خون را زیاد میکنند و در رفع واریس مؤثر هستند، عبارتاند از: پیادهروی روزانه، حرکات کششی، یوگا و خم کردن یا چرخاندن زانوها.
۶- تغییر در سبک زندگی
تغییر در سبک زندگی میتواند درد معمول ناشی از واریس را کاهش دهد. از نشستن یا ایستادن به مدت طولانی پرهیز کنید، به ویژه اگر شغل پشت میزی دارید. زود به زود حالت بدن خود را تغییر دهید تا گردش خون کم نشود. در صورت امکان، سعی کنید از جای خود بلند شوید و حرکات کششی کوتاهی انجام دهید.
از پوشیدن کفشهای پاشنه بلند به مدت طولانی پرهیز کنید. لازم نیست که کفشهای پاشنه بلند مورد علاقه خود را برای همیشه کنار بگذارید، اما هر روز هم آنها را نپوشید. کفشهای پاشنه کوتاه با ماهیچههای کف پا سازگار هستند و به حرکت خون درون رگهای شما کمک میکنند.
۷- ماساژ ملایم
انجام ماساژ، به گردش مناسب خون در بدن، به ویژه در پاها (که واریس بیشتر آنجا بهوجود میآید) کمک میکند. ماساژی مناسب واریس است که به صورت ملایم انجام شود. نباید با انگشت روی رگهای بزرگ فشار وارد کنید. از ناخن کشیدن و حرکات پیچشی نیز خودداری کنید.
هنگام ماساژ باید با کل کف دست خود، فشار ملایمی وارد کنید یا از قسمت مسطح نوک انگشتها جهت فشار آوردن استفاده کنید. ماساژ را از پاشنه پاها شروع کنید و به سمت زانوها بروید. اگر حین ماساژ هرگونه دردی احساسی کردید، ماساژ را متوقف کنید و پاهایتان را بالا نگه دارید.
چنین ماساژ ملایمی نمیتواند واریس را بهطور کامل از بین ببرد، اما از آنجا که ماساژ، جریان خون در پاهای شما را زیاد میکند، به میزان چشمگیری از احساس درد واریس کم میشود.
۸- کند و سوز لیزری برای رگهای واریسی بزرگ
یکی از رایجترین روشهای درمانی برای واریس، کند و سوز لیزری است. این روش بهطور معمول زمانی استفاده میشود که هیچیک از روشهایی که در بالا گفته شد، مؤثر واقع نشوند و ورم و درد ناشی از واریس، بسیار زیاد شده است.
در این روش، یک لوله بسیار باریک که انتهای آن مجهز به لیزر است، از راه سوراخ کوچکی در پوست، وارد رگی میشود که بر اثر واریس معیوب شده است. گرمای لیزر، دیوارههای رگ را طوری میبندد که دیگر خون از آن عبور نمیکند.
سپس، رگ را با استفاده از یک دستگاه تخلیه خارج میکنند. این عمل، کبودیهای اندکی روی پا به جا میگذارد و بسیار سادهتر از جراحیهای معمول واریس است.