معاون کل وزارت بهداشت گفت: طی هفته گذشته ٤٠ شهر كشور در وضعيت نارنجي قرار گرفت و تعداد شهرهاي آبي نيز به ١٧٢ شهر كاهش يافت.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما؛ دکتر ايرج حريرچي در گفتگو با شبکه تیوا افزود: وضعیت کنونی استان خوزستان از نظر شیوع کرونا ناگوار و بسیار نگران کننده است، ٧ شهرستان در استان خوزستان در وضعيت قرمز قرار گرفته و ٢ شهرستان نيز در آستانه قرمز شدن هستند.
وي با بيان اينكه ٤٠ شهر در ١١ استان در وضعيت نارنجي قرار گرفته و تعداد شهرهاي آبي نيز به ١٧٢ شهر كاهش يافته است، افزود: شهرهاي زرد ما به سرعت در حال افزايش است، عامل اصلي آن عدم رعايت شيوه نامه هاي بهداشتي و همچنين عدم استفاده از ماسك می باشد،به طوري كه تنها در استان خوزستان رعايت پروتكل هاي بهداشتي به كمتر از ٧٠ درصد كاهش پيدا كرده است.
همچنین امروز آقای دکتر مسعود یونسیان استاد همه گیر شناسی در رابطه با احتمال بروز موج چهارم کرونا در کشور گفت: تصور میکنم تغییر تعداد بیماران جدید مبتلا به کرونا، بیشتر تابعی از تغییر رفتار ما است تا تغییر ماهیت و رفتار ویروس و بیشتر ما انسانها هستیم که با تغییر الگوی تماسهای فیزیکیمان، الگوی ابتلا را تغییر میدهیم.
وی با تأکید بر اینکه ویروس هم تاکنون تغییراتی داشته است، اظهار کرد: جهش اخیر ویروس که در چندین کشور کشف شده و همچنین جهش دیگر ویروس در اردیبهشت ماه سال جاری، هر دو باعث تغییر در رفتار و ساختار ویروس و در نتیجه افزایش میزان سرایتپذیری شدند و میتوانند در افزایش تعداد بروز موارد جدید و متعاقبا در بروز امواج بیماری نقش داشته باشند، اما به نظر میرسد عامل بسیار مهم دیگر و یا حتی شاید عامل مهمتر در این میان، تغییر در رفتار ما انسانها است. هر زمان که بیماری به اوج میرسد مردم و مسئولین سختگیری بیشتری میکنند و در نتیجه انتقال بیماری کاهش مییابد و هر زمان که اوضاع به شرایط عادی نزدیک میشود با شیوع پدیده عادی انگاری، رفتار ما تغییر میکند و بدون ملاحظه موارد احتیاطی در گردهماییها، تجمعات، مراکز شلوغ خرید، و... شرکت میکنیم که عامل بسیار مهمی برای انتقال بیماری است.
این همه گیرشناس ادامه داد: همانگونه که پیشتر اشاره شد، عامل مهم دیگر در بروز موجهای بیماری، تغییرات و جهش خود ویروس است که سرایتپذیری را افزایش میدهد؛ علت جهش ویروس به ساختار ویروس بازمیگردد و اساتید ویروس شناسی و ژنتیک بر این باور هستند که ویروسهایی که از جنس RNA هستند ثبات بالایی در ماده ژنتیکی خود ندارند و مرتبا در حال تغییر و تحول هستند. برخی از این تغییرات ممکن است به ضرر خود ویروسها باشد و انتشار آن را کاهش دهد و برخی به نفع ویروسها بوده و باعث افزایش انتقال و یا حتی شدت آن میشوند. تغییراتی که موجب کاهش انتقال ویروس شود خود به خود حذف میشوند؛ زیرا با بقای ویروس ناسازگار هستند. از ابتدای همه گیری جهانی تا کنون چندین هزار تغییر (جهش) در این ویروس رخ داده و تغییراتی که به نفع ثبات ویروس بودند نه تنها باقی ماندند، بلکه طی مدت کوتاهی نزدیک به کل ویروسهای در گردش را به خود اختصاص دادهاند. دو نمونه از مهمترین این اتفاقات یکی در حوالی ماه اردیبهشت و یکبار پس از شهریور گذشته رخ داده است. در ضمن، لازم نیست که ویروس جهش یافته از یک کشور به کشور دیگر وارد شود، به دلیل آنکه ماده ژنتیکی ویروس ناپایدار است، در هر کشوری میتواند رخ دهد، بویژه در مناطقی که زنجیره انتقال فعالتر است، احتمال جهش و تغییر ژنتیکی هم افزایش مییابد.