چرخه سوخت هستهای ایران در خدمت منطقه
با توجه به استقبال کشورهای منطقه از انرژی پاک هسته ای چرخه سوخت هسته ای در ایران می تواند یک فرصت و مزیت اقتصادی برای شکستن انحصار غرب باشد.
امریکا و چند کشور متحد غربی اش در شرایطی برنامه صلح آمیز هسته ای ایران را هدف شدیدترین تحریم ها قرار داده اند که ایران عضو آژانس بین المللی انرژی اتمی و معاهده منع تولید سلاح های هسته ای را امضا کرده است به طوری که ند پرایس سخنگوی وزارت خارجه امریکا نیز بر پایبندی ایران به این تعهد اذعان می کند و می گوید تهران معاهده منع تولید و تکثیر سلاح های هسته ای (اتن پی تی) را امضا کرده وبه آن متعهد است.
مهمترین هدف ایران در ساخت نیروگاه هسته ای و غنی سازی اورانیوم استفاده از انرژی پاک به جای سوخت های فسیلی است که برای محیط زیست زیان آورند ضمن اینکه دستیابی به چرخه سوخت هسته ای با هدف تامین نیاز نیروگاه های هسته ای با توجه به صرفه اقتصادی آن مورد توجه است.
علاوه بر این استفاده از غنی سازی اورانیوم در خدمت پزشکی هسته ای برای درمان بیماری های خاص یکی دیگر از کاربردهایی است که در دایره فعالیت های هسته ای ایران قرار دارد و می تواند جان هزاران بیمار را از مرگ نجات دهد این فعالیت می تواند نیاز بیماران خاص را به رادیو داروها و تشخیص پزشکی و درمان آنها تامین نماید.
امروزه استقبال از انرژی های پاک مانند انرژی هسته ای که تنها منبع پاک انرژی بدون تولید کربن است مورد استقبال بسیاری از کشورهای منطقه قرار گرفته و ساخت نیروگاه های هسته ای در بسیاری از کشورها آغاز شده است.
به عنوان مثال امارات در حال ساختن نیروگاه هسته ای براکه در غرب این کشور است به گفته ابوظبی این نیروگاه شامل ۴ واحد هسته ای است که سهم بزرگی در تامین برق امارات دارد و تقریباً ۲۵ درصد از برق این کشور را تامین می کند مقام های امارات می گویند این پروژه موجب کاهش ۲۱ میلیون تنی سالانه انتشار گاز کربن است.
علاوه بر امارات برخی دیگر از کشورهای منطقه از جمله مصر در حال ساخت ۴ نیروگاه هسته ای است عربستان نیز از برنامه ریزی برای ساخت ۱۶ نیروگاه هسته ای تا سال ۲۰۳۰ خبر داده است.
سودان نیز قرار است ۴ نیروگاه هسته ای بسازد و ترکیه نیز از سال ۲۰۱۵ ساخت اولین نیروگاه هسته ای خود را به کمک روس ها آغاز کرده که قرار است اولین واحد آن در سال ۲۰۲۳ افتتاح و سه واحد دیگر تا ۲۰۲۵ تکمیل شود.
با توجه به استقبال منطقه از نیروگاه های هسته ای طبیعتاً تقاضای سوخت هسته ای افزایش یافته و وابستگی این کشورها به سوخت هسته ای در آینده نزدیک یک واقعیت است.
در چنین شرایطی انحصار چرخه سوخت هسته ای در دست تعداد معدود کشورهای غربی می تواند به تهدیدی برای کشورهای دارای نیروگاه هسته ای تبدیل شود و انحصارگران بسته به شرایط برای فروش سوخت هسته ای شرایط اقتصادی و سیاسی خود را به مصرف کنندگان تحمیل کنند و اگر چند کشور دارای چرخه سوخت هسته ای بخواهند از سوخت هسته ای به عنوان یک اهرم فشار استفاده کنند تصور کنید این موضوع می تواند چه پیامدهایی در پی داشته باشد.
از سویی با توجه به اینکه سالانه هزاران نفر به بیماری های خاص مبتلا می شوند انحصار ساخت رادیو داروها در دست چند کشور غربی سبب خواهد شد تا پروسه تشخیص و درمان بیماران بسیار گران تمام شود و حتی در شرایط سیاسی ویژه جان بیماران به دلیل مسائل سیاسی با تهدید مرگ روبرو شود.
در چنین شرایطی دستیابی ایران به چرخه سوخت هسته ای و تولید رادیوداروها در منطقه غرب آسیا یک فرصت بی بدیل است تا با شکستن انحصار چند کشور غربی علاوه بر تامین نیازهای داخلی به کشورهای منطقه نیز خدمات ارائه دهد و از تضعیف حاکمیت کشورهای منطقه به دست کشورهای غربی و فرامنطقه ای جلوگیری نماید.
به نظر می رسد به همین دلایل است که چند کشور غربی بدون توجه به عضویت ایران در آژانس بین المللی انرژی اتمی مسئله هسته ای ایران را سیاسی کرده و با ادعاهای واهی سعی دارند ایران را با فشارهای حداکثری و تهدید و تحریم های ظالمانه از چرخه سوخت هسته ای محروم کنند.
متاسفانه چند کشور غربی به رهبری امریکا با تبلیغات دروغین و تهدید و تطمیع سعی کردند برخی کشورهای عربی منطقه مانند عربستان و امارات را نیز با ادعاهای دروغین خود همراه سازند و با ادعای لزوم توافق جدید و حضور آنها در مذاکرات هسته ای در عادی شدن اوضاع خلل ایجاد کنند آن هم در حالی که گفته شد اقدامات هسته ای ایران همه در خدمت منطقه است.
با این حال به نظر می رسد همانگونه که فشارهای حداکثری دولت ترامپ به نتیجه نرسید بازی های سیاسی دولت جدید امریکا نیز به نتیجه نخواهد رسید و ایران حقوق هسته ای خود را با حمایت داخلی تثبیت خواهد کرد.
......................................
رضا محمدمراد