گفتمان بررسی دو انقلاب در دو قلمرو و یک تفکر در کابل
فعالان سیاسی و چهرههای جهادی افغانستان در گفتمان «دو انقلاب در دو قلمرو با یک تفکر» عوامل پیروزی انقلاب اسلامی ایران و کوتاهی عمر انقلاب افغانستان را بررسی کردند.
به گزارش بهنام یزدانی خبرنگار سرویس بین الملل خبرگزاری صداوسیما از کابل، فعالان سیاسی و چهرههای جهادی افغانستان در گفتمان «دو انقلاب در دو قلمرو با یک تفکر» عوامل پیروزی انقلاب اسلامی ایران و کوتاهی عمر انقلاب افغانستان را بررسی کردند.
در این گفتمان که به میزبانی حزب نهضت اسلامی افغانستان در کابل برگزار شد، فعالان سیاسی، چهرههای جهادی و استادان دانشگاه، رهبری خردمندانه حضرت امام خمینی (ره) و حضور فعال مردم ایران در صحنه انقلاب را عوامل مهم پیروزی انقلاب اسلامی ایران دانستند.
«عزیز احمد حنیف» استاد دانشگاه و رئیس کمیسیون ترویج فرهنگ صلح در شورایعالی مصالحه ملی افغانستان در این گفتمان تاکید کرد: انقلاب اسلامی افغانستان مدیون همکاریهای بی دریغ انقلاب اسلامی ایران است.
وی تصریح کرد: پیروزی انقلاب اسلامی ایران تاثیرات گسترده بر جهان اسلام گذاشت و جنبشهای اسلامی زیادی با الگوگیری از انقلاب اسلامی ایران جان تازهای به خود گرفت.
«رحمت الله بیژن پور» استاد دانشگاه و پژوهشگر افغان در این گفتمان ضمن بررسی عوامل پیروزی انقلاب اسلامی ایران و کوتاهی عمر انقلاب افغانستان گفت: ایران دارای ملت واحد است، اما جامعه افغانستان از چند قوم تشکیل شده است، مردم افغانستان انقلاب خود را به خوبی انجام دادند، اما این انقلاب تداوم نیافت.
وی با بیان اینکه انقلاب اسلامی ایران دارای برنامه بود، گفت: انقلاب اسلامی ایران بدون حمایت خارجی، امپریالیسم را شکست داد و امروز نیز با آمریکا نفس به نفس مقابله میکند، همچنین ما نباید فراموش کنیم که دشمنان زیادی بیشتر از افغانستان به انقلاب اسلامی ایران تاختند.
مولوی «مختار مفلح» رئیس حزب نهضت اسلامی افغانستان نیز در این گفتمان، پیروزی انقلاب اسلامی ایران و اخراج نیروهای شوروی از افغانستان را به هر دو ملت تبریک گفت و افزود: اکنون زمان آن رسیده است که وحدت اسلامی باید تقویت شود، مهمترین راهکار تقویت وحدت اسلامی، کنار گذاشتن اختلافها و فراهم کردن بستر مناسب برای وحدت و همپذیری است.
«برهان امیری» رئیس سابق عقیدتی سیاسی وزارت دفاع افغانستان نیز در این نشست گفت: چهرههای انقلابی ایران و افغانستان با انگیزه و احساسات دینی وارد عمل شدند و این نقطه مشترک دو انقلاب است، اما قرائت دو جهاد از امر به معروف و نهی از منکر متفاوت بود.
وی افزود: امام خمینی (ره) رهبری آینده نگر بود از جمله اینکه، دستور داد ایران باید ارتش بیست میلیونی تشکیل دهد.
این گفتمان همزمان با روزهای پیروزی انقلاب اسلامی ایران و در آستانه بیست و ششم بهمن ماه سالروز خروج ارتش شوروی سابق از افغانستان برگزار شد، مجاهدین افغانستان حدود یک دهه در برابر اشغالگری شوروی جهاد کردند و نیروهای ارتش سرخ پس از یک دهه از افغانستان خارج شدند، اما اختلافهای درونی و دخالتهای خارجی نگذاشت عمر حکومت مجاهدین طولانی شود.
مصاحبه شوندهها:
۱-عبدالهادی هدایت (استاد دانشگاه و رئیس بنیاد دعوت اسلامی
علمای افغانستان)
۲-برهان امیری (معاون شورای مجاهدین افغانستان)
۳-عزیز احمد حنیف (استاد دانشگاه و رئیس کمیسیون ترویج
فرهنگ صلح در شورای عالی مصالحه ملی)
۴-رحمت الله بیژن پور (استاد دانشگاه و پژوهشگر)
۵-مولوی مختار مفلح (رئیس حزب نهضت اسلامی افغانستان)