عراقچی در گفتگو با تلویزیون چین
عراقچی: برجام تنها در مورد برنامه هسته ای ایران است
معاون وزیر خارجه ایران در مصاحبه با تلویزیون دولتی چین هشدار داد زمان برای نجات و حفظ برجام رو به اتمام است.
به گزارش سرويس بين الملل
خبرگزاري صداوسيما ، عباس عراقچی معاون وزیر خارجه کشورمان در مصاحبه با تلویزیون دولتی چین (سی جی تی ان) هشدار داد زمان برای نجات و حفظ برجام رو به اتمام است.
به گزارش شکبه تلویزیونی سی جی تی ان، مشروح این مصاحبه بدین شرح است:
وانگ گوان مجری سی جی تی ان گفت اجازه بدهید که مستقیم به سراغ موضوع مصاحبه برویم. جو بایدن رئیس جمهور جدید آمریکا گفته است قصد ندارد اول تحریمهای امریکا را علیه ایران بردارد. قبل از هرچیز، ایران باید غنی سازی اورانیوم را متوقف کند. نظر شما به این استدلال او چیست؟
عراقچی گفت قبل از هرچیز، باید بگویم که گفتههای را منابع دیگر اصلاح کردند و گفتند منظور او (توقف) غنی سازی فراتر از برجام است. اما در مورد سوال اصلی، که نحوه بازگشت همه طرفهای برجام به رعایت کامل مفاد آن است، باید بگویم که وضعیت کاملاً روشن است. این ایران نیست که برجام را ترک کرد، بلکه ایالات متحده است که از برجام خارج شد. ایالات متحده تصمیم گرفت که مشارکت خود را در برجام متوقف کند. آنها میز مذاکره را ترک و تحریمها را دوباره اعمال کردند. آنها حتی تحریمهای جدیدی را علیه ایران اعمال کردند. حالا، اگر سیاست آنها بر این است که به برجام برگردند و دوباره یکی از اعضای آن بشوند، البته، آنها باید تحریمها را بردارند و به طور کامل به مفاد برجام پایبند شود. کاری که ما انجام دادیم در حقیقت واکنشی در مقابل نقض برجام توسط ایالات متحده و نیز در برابر اعمال مجدد تحریمها علیه ایران بود. همانطور که گفتم، کاهش تعهدات توسط ایران، در واقع اقدامی بود که بر اساس بند ۳۶ برجام صورت گرفت.
بنابراین من فکر میکنم اگر شما به طور منطقی به شرایط و اوضاع نگاه کنید، همه خواهند گفت که این ایالات متحده آمریکاست که باید اول به برجام برگردد. به محض اینکه آنها برگردند و تحریمها علیه ایران را لغو کنند، و ما راستی آزمایی کنیم که تحریمها لغو شده اند، ما آماده ایم بلافاصله و سریعا به همه تعهداتمان در قبال برجام برگردیم.
مجری پرسید انگار چیزی شبیه به معمای پیدایش مرغ و تخم مرغ است!
عراقچی گفت من تصور نمیکنم شبیه معمای مرغ و تخم مرغ باشد. آنها برجام را ترک کردند، آنها در چهار سال گذشته ما را تحریم کردند. حالا، اگر آنها فکر میکنند برجام توافق خوبی است و میخواهند به این توافق برگردند مسلماً باید به تعهدات خود برگردند و پس از آن ایران هم از برجام پیروی خواهد کرد.
مجری پرسید جو بایدن گفت اگر قرار باشد برای از سرگیری برجام با طرف ایرانی وارد مذاکره شود، ممکن است بخواهد در مورد مهار برنامه موشکهای بالستیک ایران و نیز فعالیتهای منطقهای این کشور مذاکره کند. آیا این موضوعی است که ایران بخواهد در مورد آن مذاکره کند؟
عراقچی گفت به هیچ وجه. برجام تنها در مورد برنامه هستهای ایران است و دو رکن دارد: محدود شدن برنامه صلح آمیز هستهای ما در ازای لغو تحریم ها. همین و بس. ما هنگام مذاکره در مورد برجام، در مورد هیچ موضوع دیگری مذاکره نکردیم و این کار یک دلیل عمدی داشت: این تصمیمی بود که همه طرفها گرفته بودند. وقتی ما در مورد برجام با چین، روسیه، اروپاییها و ایالات متحده مذاکره کردیم، همه ما به یک دلیل تصمیم گرفتیم که به موضوع دیگری به جز برنامه هستهای ایران نپردازیم. به همین دلیل بود که برجام، موفقیت آمیز بود.
ما حاضر نیستیم در مورد موضوعات دیگری از جمله مسائل منطقهای و توانمندیهای دفاعی خود مذاکره کنیم، مخصوصاً اینکه ایالات متحده ثابت کرده است در مذاکرات، یک طرف ناشایست است؛ و اروپاییها هم ثابت کرده اند که قادر به عمل به وعدههای خود نیستند. متاسفانه، برجام تجربه بسیار بدی برای مردم ایران شد. برجام ثابت کرد که آنها نمیتوانند به کشورهای غربی و قول آنها اعتماد کنند.
وانگ گوان مجری سی جی تی ان پرسید محمد ظریف وزیر امور خارجه ایران در تاریخ ششم فوریه، گفت:"زمان برای آمریکاییها رو به اتمام است هم به خاطر مصوبه پارلمان و نیز در پیش بودن فضای انتخابات پس از سال جدید در ایران. " او گفت مصوبه مجلس ایران ممکن است دولت این کشور را وادار کند تا موضع سختگیرانه تری اتخاذ کند. منظور آقای وزیر خارجه دقیقاً چه بود؟
عراقچی گفت من فکر میکنم قانون مجلس کاملاً روشن و واضح است. پارلمان در واقع به دولت دستور داده است تا بلافاصله تا غنی سازی ۲۰ درصدی اورانیوم را آغاز کند. این کاری است که ما تقریباً یک ماه پیش انجام دادیم. سپس مجلس تصمیم گرفت تا اجرای داوطلبانه پروتکلهای الحاقی را دو ماه پس از اجرایی شدن قانون مذکور متوقف کند. این مهلت در واقع تا ۲۱ فوریه است. بنابراین، اگر قبل از آن تاریخ اتفاقی نیفتد، اگر تحریمها قبل از آن تاریخ لغو نشوند، ما راهی نداریم جز اینکه تصمیمی را که پارلمان ما گرفته است، اجرا کنیم.
بنابراین ما اجرای پروتکل الحاقی را متوقف خواهیم کرد؛ و این بدان معنی است که تعداد بازرسیها و تعداد بازرسان بین المللی در ایران کاهش مییابد. ما همچنان عضو "ان پی تی" خواهیم بود و همچنان توافق نامه پادمان را با آژانس بین المللی انرژی اتمی خواهیم داشت؛ و ما به ان پی تی و توافقنامه پادمان متعهد خواهیم ماند و براساس این دو سند، بازرسان همچنان به کار خود در ایران ادامه میدهند، اما نه در حد و اندازههایی که پروتکل الحاقی که به آنها اجازه میدهد. چیزی به آن تاریخ نمانده است.
بله. زمان ما کوتاه است. چون یک ماه بعد از آن تاریخ، سال جدید در ایران فرا میرسد و سپس ما وارد فضای انتخابات (ریاست جمهوری) خواهیم شد. همه میدانند که طی ایام مبارزات انتخاباتی، هیچ کس ترجیح نمیدهد مذاکره کند. ما زمان بسیار محدودی داریم.
وی افزود این بایدن است که این سیاست را اصلاح کند. اگر آنها میخواهند برجام را به عنوان یک دستاورد بسیار مهم دیپلماسی و ابزار بسیار مهمی در رژیم منع گسترش سلاحهای هستهای حفظ کنند، باید خیلی سریع تصمیم بگیرند، زیرا به دلایلی که ذکر کردم، زمان و مهلت رو اتمام است. ما عجلهای نداریم. اما دولت جدید ایالات متحده باید سیاستهای خود را در مورد برجام خیلی سریع مشخص کند. در غیر این صورت، این فرصت ممکن است از بین برود.