میزان موالید شهرستان اراک ۵۷۸ نفر کاهش یافت
" راضیه رجبیان" افزود: سه هزار مادر باردار تحت پوشش مرکز بهداشت شهرستان اراک هستند و خدمات لازم ویژه دوران بارداری را دریافت میکنند.
وی، افزایش کیفیت مراقبت های بارداری، نظارت و پایش پایگاهها و مراکز جامع سلامت را از جمله وظایف مرکز بهداشت شهرستان اراک عنوان کرد و گفت: سکان هدایت این مراکز جامع سلامت و پایگاه های بهداشت " ماماها" هستند که اقدامات لازم را برای کاهش مرگ و میر مادران و نوزادان در سه حیطه مراقبتهای پیش ، حین و پس از بارداری انجام میدهند.
کارشناس مسئول واحد بهداشت خانواده مرکز بهداشت شهرستان اراک تاکید کرد: آموزش، برنامه ریزی و توانمندسازی مادران باردار توسط ماماها صورت میگیرد تا زنان یک بارداری بدون خطر را تجربه کنند.
رجبیان ادامه داد: ۸۰ درصد پروندههای زنان باردارتوسط ماماها درپایگاههای سلامت تشکیل میشود و با توجه به اینکه برخی زنان باردار در مطبهای خصوصی تشکیل پرونده میدهند، نمایندهای از سوی مرکز بهداشت اطلاعات مادران باردار به ویژه پرخطر را از مطبهای خصوصی جمع آوری و در سامانه ثبت میکنند.
وی ادامه داد: تمام مراقبتهای لازم از جمله چکاپ شرایط روحی، سلامت روان، تغذیه زنان توسط ماماها در مراکز بهداشت شهرستان اراک انجام میشود.
کارشناس مسئول بهداشت خانواده مرکز بهداشت شهرستان اراک، میزان ضریب باروری زنان در سطح شهرستان را در رده سنی ۳۰ تا ۳۵ سال عنوان کرد و گفت: بیماریهای زمینه ای مثل تیروئید، دیابت و فشار خون بالا مسبب بارداریهای پرخطر زنان میشود که تمام این اطلاعات باید با انجام آزمایشات از سوی مراکز و پایگاه های سلامت انجام شود.
رجبیان استان مرکزی را سومین استان پیر کشور عنوان کرد و گفت: با توجه به اینکه نرخ باروری کلی در استان و به تبع آن در شهرستان اراک کاهش یافته، برگزاری کلاسهای آموزشی و مشاوره باروری سالم و فرزندآوری برای زنان باردار در دستور کار ویژه مرکز بهداشت شهرستان اراک قرار گرفته است.
وی بیان کرد: تستهای غربالگری را برای گروههای هدف رده سنی ۳۰ تا ۷۰ساله انجام میشود که طی شش ماهه سال جاری ۷.۶ دهم زنان باردار دچار مشکل تیروئید، 2 دهم دیابت بودند که بارداری پرخطر محسوب میشود و تحت مراقبت ویژه قرار گیرند.
کارشناس مسئول بهداشت خانواده مرکز بهداشت شهرستان اراک بیان کرد: میزان مرگ و میر مادران باردار در دوران کرونا در سطح استان یک مورد بوده و تعداد مراقبتهای حضوری در این ایام کاهش یافته است.
وی، کاهش مرگ و میر نوزادان را از دیگر شاخصهای توسعه یافتگی دانست و گفت: بحث سیاستهای جمعیتی از سال ۹۱ ابلاغ شد که افزایش امید به زندگی و کاهش مرگ و میر مادران باردار در رده سنی ۳۰ تا ۷۰ هدفگذاری شده است.
رجبیان جمعیت جوان را مهمترین شاخص توسعه یافتگی دانست و گفت: باید توجه به مقوله جمعیت فرهنگسازی شود چرا که جمعیت شناسان معتقدند تا سال ۱۴۲۰ رشد جمعیت متوقف می شود و هم اکنون نیز در حال گذر جمعیتی هستیم.
وی با بیان اینکه تاکنون یک چهارم از جمعیت دهه شصتی ازدواج نکرده اند، اظهار داشت : ۱۵ میلیون جمعیت مجرد قطعی در کشور شناسایی شده که تا سن ۴۰ سالگی ازدواج نکردهاند که در این راستا باید با تعامل و هم افزایی با دستگاههای متولی تدابیر ویژه ای اندیشیده شود.
۱۴مرکز شهری و ۱۴ مرکز روستایی در شهرستان اراک خدمات ویژه به زنان باردار ارائه می دهند و چندین پایگاه و خانه بهداشت نیز زیرمجموعه این مراکز فعالیت می کنند.