آنسوی ادعای واهی وال استریت ژورنال درباره فعالیتهای هستهای ایران
ادعای وال استریت ژورنال در خصوص کشف مواد رادیو اکتیو از دوسایت هسته ای اعلام نشده ایران در چارچوب فضاسازی دولت امریکا برای القای ضعیف بودن توافق برجام و لزوم توافق جدید قابل ارزیابی است.
روز یکشنبه روزنامه وال استریت ژورنال به نقل از سه منبع دیپلماتیک مدعی شد که بازرسان آژانس بین المللی انرژی اتمی به شواهد جدیدی از مواد هستهای اعلام نشده از سوی ایران دست یافته اند که به طرح سوالات جدیدی درباره دامنه فعالیتهای این کشور منجر خواهد شد.
دیپلماتها که نامشان در گزارش وال استریت ژورنال ذکر نشده گفتند نمونههایی که از آژانس بینالمللی انرژی اتمی در هنگام بازرسی در پاییز از دو سایت هستهای اعلام نشده ایران کشف شدند حاوی آثاری از مواد رادیواکتیو بوده است که میتواند نشان دهد ایران بر روی سلاحهای هستهای کار میکرده است. دیپلماتها ابراز داشتند که آنها از ماهیت دقیق مواد پیدا شده اطلاع ندارند.
این ادعا در حالی مطرح شد که پس از به قدرت رسیدن جو بایدن و وعده انتخاباتی اومبنی بربازگشت به برجام شاهد مواضع ضد و نقیضی از سوی مقام های امریکایی واروپایی در خصوص بازگشت امریکا به برجام هستیم.
مقام های امریکایی در حالیکه تائید می کنند که بایدن بر بازگشت به برجام تاکید دارد اما در عین حال مدعی هستند برجام سند ضعیفی است وباید نقاط ضعف آن در مذاکرات با ایران برطرف و توافق جامع و طولانی مدت دیگری به امضا برسد و توافق جدید بستری باشد به توافق های دیگر که فعالیت های منطقه ای و برنامه موشکی ایران را در بر بگیرد.
به نظر می رسد ادعای وال استریت ژورنال در چارچوب این رویکرد دولت جدید امریکا قابل ارزیابی وتحلیل است و بر اساس آن فضا سازی والقا می شود برجام مانع از فعالیت های مشکوک هسته ای ایران نشده و مذاکره برای دستیابی به یک توافق دیگر ضروری است.
بر اساس این ارزیابی به نظر می رسد رویکرد دولت جدید امریکا برای دستیابی به یک توافق جدید با رویکرد دولت ترامپ که امریکا را از برجام خارج کرد تا به یک توافق بهتر دست یابد تفاوتی ندارد و این رویکرد با اذعان مقام های دولت جدید امریکا که فشار حداکثری دولت ترامپ را شکست خورده توصیف می کردند در تضاد است.
از سویی ذیل این ادعای روزنامه وال استریت ژورنال می توان یک گمانه دیگری را نیز مطرح کرد که آن هم مبتنی بر بازی پلیس خوب وبد امریکا و متحدانش قابل تحلیل است. بر اساس این بازی وانمود می شود خروج امریکا از برجام و متقابلا سرباز زدن ایران از تعهدات هسته ای اش موجب شده تا تهران فاصله چندانی با دستیابی به سلاح هسته ای نداشته باشد و بنا بر این متحدانی چون رژیم صهیونیستی یا مخالفان داخلی با بازگشت دولت بایدن به برجام مخالفت نکنند.
در این بازی پلیس خوب وبد شاهد اظهار نظر آنتونی بلینکن هستیم که با تاکید بر ضرورت بازگشت به برجام ادعا کرد ایران چند هفته تا دستیابی به سلاح هسته ای فاصله ندارد و در مقابل وزیر انرژی رژیم صهیونیستی مدعی شد که ایران برای تولید مواد شکافپذیر کافی برای ساخت یک سلاح هستهای به حدود شش ماه زمان نیاز دارد.
بر اساس این فضاسازی وانمود می شود رژیم صهیونیستی مخالف بازگشت امریکا به برجام است و ارزیابی مقام های این رژیم از اینکه تهران برای دستیابی به ساخت سلاح هسته ای به مدت طولانی تری نیاز دارد به معنای آن است که تحریم ها همچنان ادامه داشته باشد. البته در این ارتباط تهدید نظامی مقام های رژیم صهیونیستی نیز برای ترغیب تهران به تن دادن به توافق جدید چاشنی این فضاسازی می شود.
بر اساس این بازی پلیس خوب وبد این سوال مطرح می شود که آیا حاکمیت رژیم صهیونیستی و رژیم ضعیف وشکست خورده سعودی در کاخ سفید جاری وساری است؟ یا اینکه دولت امریکا بر اساس این بازی به دنبال آن است که نظر تهران را به مذاکره دوباره و توافق جدید جلب نماید؟
در این ارتباط اظهارات یکی از وزرای کابینه نتانیو می تواند پاسخ به این سوال را تسهیل نماید. تساحی هانگبی وزیر کابینه رژیم صهیونیستی روز یکشنبه در مصاحبه با شبکه دویچه وله المان اعلام کرد این رژیم از یک توافق هسته ای طولانی مدت حمایت می کند اما چنانچه نیاز باشد، به صورت یکجانبه علیه برنامه هسته ای ایران وارد عمل خواهد شد.
هانگبی با بیان اینکه اگر دولت بایدن به توافق هسته ای جدیدی بپیوندد که در آن به نگرانی های رژیم اسرائیل پرداخته نشود، این رژیم به طور یکجانبه به ایران حمله خواهد کرد افزود توافقنامه فعلی به طور قطع مدت زمانی طولانی از سوی ایران نقض نشد. آنها مطابق با این توافقنامه گام برمی داشتند زیرا به نفع آنها بود. مشکل اصلی این توافقنامه آن است که مدت زمان کافی اعتبار نخواهد داشت. این توافقنامه بسیار خوب است اگر هرگز منقضی نشود. زمانیکه این توافقنامه منقضی شود ، آنها این حق را دارند که اقدام به غنی سازی اورانیوم کنند و به سلاح هسته ای دست یابند. ما خواهان توافقنامه ای هستیم که همین توافقنامه باشد اما 50 سال ، 100 سال اعتبار داشته باشد.
اما این بازی جدید دولت امریکا باید تفاوت هایی با دولت شکت خورده ترامپ داشته باشد و این تفاوت در بخش دیگری از فضاسازی رسانه ای دنبال می شود که بلومبرگ آن را هدایت می کند وبر اساس آن عنوان می شود دولت آمریکا در حال بررسی گزینههایی چون حمایت از اعطای وام صندوق بینالمللی پول به ایران و کاهش تحریمهایی است که مانع رسیدن کمکهای مرتبط به کرونا به ایران میشود تا بتواند پیش از بازگشت به برجام و برداشته شدن تحریمها، فشار مالی بر ایران را کاهش دهد.
بلومبرگ روز شنبه، ۱۸ بهمن در ادامه گزارش خود با انتشار این خبر نوشت که این گامها میتواند با «دلایل انساندوستانه» توجیه شود، اما شامل لغو تحریمهای اصلی علیه جمهوری اسلامی نخواهد شد.
بر این اساس به نظر می رسد مقام های دولت جدید امریکا تصور می کنند که بزرگترین دغدغه ایران لغو تحریم هاست و با این ادعا که مسئله برجام اولویت اول آنها نیست منتظرند ببینند آیا با گشایش اندک و نشان دادن در باغ سبز می توانند تهران را به توافق جدیدی ترغیب کنند یا نه؟
در پازل این بازی رئیس جمهور فرانسه نیز با علم به مخالفت شدید ایران, با پیش کشیدن لزوم حضور رژیم صهیونیستی و عربستان در مذاکرات آتی, مسیری را طی می کند که تهران مذاکره جدید با دولت بایدن را مغتنم بشمارد.
این فضاسازی در حالی است که هر چند دغدغه مسوولان کشور رفع تحریم های ظالمانه است اما این دغدغه به این معنی نیست که منافع بلند مدت ایران فدای منافع ناچیز زودگذر شود و کشور با صرف نظر از دستیابی به تکنولوژی های برتر که نقش مهمی در توسعه علمی و اقتصادی و تولید قدرت دارند خود را در رده کشورهای عقب مانده نگه دارد.
به ویژه اینکه جمهوی اسلامی ایران در طول این سال ها به ویژه پس از بدعهدی امریکا واروپایی ها, تهدیدها وتحریم ها را به فرصتی برای توانمندسازی داخلی تبدیل کرده و در میانه تهدیدهایی که در منطقه علیه کشور وجود دارد هرگز حاضر به عقب نشینی نخواهد شد . واگر هم قرار باشد شرط و شروطی برای برجام گذاشته شود این ایران است که با توجه به توانمندی های د اخلی, منطقه ای و اوضاع اسفبار داخلی امریکا واروپا, برای بازگشت امریکا به برجام شرط خواهد گذاشت. شرط هایی که رهبر فرزانه ایران روز دوشنبه نوزده بهمن ماه در دیداربا جمعی از همافران فرمودند 1- آمریکایی ها باید در عمل و نه در حرف و کاغذ تمام تحریم ها را بردارند 2- ایران این اقدام آمریکا را راستی آزمایی کند 3- اگر راستی ازمایی تایید شد ما به تعهدات برجامی برمی گردیم.
رهبر معظم انقلاب اسلامی همچنین برای مایوس کردن امریکا ومتحدانش از چشم طمع داشتن به ایجاد دوقطبی هالی کاذب در کشور افزودند که این شروط سیاست قطعی جمهوری اسلامی است و هیچکس حق عدول از آن را ندارد.
---------------------------------------------------
رضا محمدمراد