آیا دولت جدید امریکا در مرحله عبور از بن سلمان است؟
دولت جدید امریکا پس از اعلام پایان حمایت نظامی از ائتلاف سعودی در جنگ یمن قصد دارد گزارش محرمانه قتل جمال خاشقچی را به کنگره ارائه دهد.
جان کربی سخنگوی پنتاگون روز جمعه از به پایان رسیدن حمایت نظامی از ائتلاف سعودی در تهاجم نظامی به یمن خبر داد.
پیش از این دولت بایدن فروش تسلیحات نظامی به عربستان را لغو کرده بود.
همزمان جن ساکی سخنگوی کاخ سفید اعلام کرد دولت بایدن آماده است گزارش محرمانه قتل جمال خاشقچی روزنامه نگار منتقد ولیعهد عربستان را به کنگره ارائه کند.
تصمیم دولت بایدن به انتشار گزارش محرمانه درباره قطع خاشقچی میتواند به معنای متهم کردن محمد بن سلمان ولیعهد عربستان به عامل اصلی این جنایت باشد.
رسانه های امریکایی از جمله واشنگتن پست پیش از این نوشته بودند که جامعه اطلاعاتی آمریکا به این نتیجه رسیده سلمان دستور قتل خاشقچی را صادر کرده است.
جمال خاشقچی در اکتبر ۲۰۱۸ در داخل کنسولگری عربستان در استانبول به قتل رسید.
همزمانی اعلام پایان حمایت نظامی امریکا از عربستان در تهاجم نظامی به یمن با خارج کردن پرونده قتل خاشقچی از اسناد طبقه بندی شده محرمانه می تواند به معنای آن باشد که دولت جدید امریکا قصد دارد یکی دیگر از اضلاع ترامپیسم را از گردونه سیاست خارج نماید.
بن سلمان ولیعهد عربستان در یک روند غیر سنتی و کودتا گونه به قدرت رسید و برای رسیدن به پادشاهی رقبای سرسخت خود چون محمد بن نایف و متعب بن عبدالله رئیس گارد ملی عربستان را از سمتهای خود برکنار و با اتهامات اقتصادی روانه زندان کرد.
همراهی بن سلمان و بن زاید ولیعهد امارات با ترامپ و نتانیاهو این چراغ سبز را به ولیعهد عربستان داده بود که در ازای باج دادن به دولت ترامپ و رژیم صهیونیستی علاوه بر این جنایت جنگی در یمن در داخل نیز مخالفان و رقبا را سرکوب نماید.
در ارتباط با این تحولات روز جمعه واشنگتن پست نوشت دولت بایدن به کنگره اعلام کرده است قصد دارد انصارالله یمن را از فهرست گروههای تروریستی خارج کند.
ترامپ در آخرین روزهای حضور خود در کاخ سفید انصارالله را در فهرست گروههای تروریستی قرار داد.
به نظر میرسد اگر این تحولات را در یک بسته مرتبط به هم ارزیابی نماییم می توانیم نتیجه گیری کنیم که پس از شکست رویکرد نظامی در به قدرت رساندن یک دولت دست نشانده در یمن، دولت جدید امریکا برای فرار از پیامدهای فاجعه انسانی در یمن قصد دارد یکی دیگر از اضلاع ترامپیسم را که در یک روند کودتا گونه به قدرت رسیده است قربانی کند و از زیر بار مسئولیت کشتار هزاران شهروند یمنی و ویران کردن یک کشور فرار نماید.
اگر از بعد امنیتی نیز این تحولات ارزیابی شود می توان این نتیجه را گرفت که پس از شکست رویکرد نظامی محور سعودی امریکایی و صهیونیستی در یمن، دولت جدید امریکا برای مهار انصارالله از یک سو به حمایت نظامی از ائتلاف سعودی و از سوی دیگر با خارج کردن حوثی ها از فهرست گروه های تروریستی در پی تعامل با این گروه به منظور مهار آن و باز کردن جای پایی برای خود در یمن است. پایگاه گسترده انصارالله در میان مردم یمن چاره ای برای دولت جدید امریکا جز تعامل با این گروه نگذاشته است.
شاید به همین دلیل است که محمدعلی الحوثی عضو برجسته شورای عالی سیاسی یمن با اعلام این که فریب امریکا را نخواهیم خورد اقدام دولت بایدن در توقف حمایت نظامی از ائتلاف سعودی را ناکافی دانسته و خواستار اقدام عملی در توقف جنگ و پایان دادن به محاصره و پرداخت خسارت به همه آسیبدیدگان یمنی از سوی ائتلاف سعودی و متحدانش شده است.
الحوثی همچنین از امریکا و متحدانش خواسته است استقلال و حاکمیت یمن و حق مشروع یمنیها در دفاع از خود را به رسمیت بشناسند.
در مجموع به نظر میرسد در ماههای آینده با توجه به رویکرد دولت جدید امریکا باید شاهد تحولات جدیدی در عربستان بود.
هر چند دولت امریکا اعلام کرده عربستان به عنوان متحد این کشور باقی خواهد ماند اما با تحولات در حال وقوع این احتمال وجود دارد که این اتحاد با تسهیل به قدرت رساندن مهره دیگری در خاندان آل سعود ادامه پیدا کند که شاید مهره جدید محمد بن نایف باشد که از حمایت دموکرات ها برخوردار است.
رضا محمد مراد