جلسهای در راستای معرفی فعالیتهای پژوهشی و فناوری دانشگاه صنعتی شریف با حضور آقای دکتر غلامحسین رحیمی معاون پژوهش و فناوری وزارت علوم، تحقیقات و فناوری برگزار شد.
در ابتدای جلسه آقای دکتر فتوحی پس از خیر مقدم، تشکیل این جلسه را در راستای معرفی فعالیتهای پژوهشی و فناوری دانشگاه عنوان کرد و گفت: تقریبا نیمی از دانشجویان دانشگاه صنعتی شریف را دانشجویان تحصیلات تکمیلی تشکیل میدهند که در ۱۳ دانشکده در حال تحصیل هستند این امر نشانگر پتانسیل بالای دانشگاه به خصوص در امور پژوهشی است. رئیس دانشگاه صنعتی شریف در ادامه افزود: برنامه راهبردی در دانشگاه تنظیم شده که به تصویب هیئت امنای دانشگاه نیز رسیده است. برنامه راهبردی دانشگاه که شامل؛ سرآمدی در آموزش، سرآمدی در پژوهش و فناوری و سرآمدی در اثر بخشی اجتماعی است و دانشگاه آن را به عنوان سه موضوع اصلی دنبال میکند. در کنار این مباحث و بینالمللیسازی دانشگاه، با توجه به مشکلاتی که دانشگاه در خصوص بودجه با آن روبرو است در تلاش هستیم که همسو با فعالیتهای مختلفی که انجام میشود دانشگاه را به سمت دستیابی به استقلال نسبی مالی نیز سوق دهیم.
وی افزود: با توجه به برنامههای گستردهای که در حوزه پژوهشی در دانشگاه انجام گرفته است، شاید بتوان مهمترین آن فعالیتها را راهاندازی چرخه دانش و ارزش دانست که از آموزش شروع شده و تا انتها که تجاریسازی و تبدیل به محصول است را شامل میشود. دکتر فتوحی در پایان صحبتهای خود از راهاندازی کمیتهای تحت عنوان کمیته تحول در آموزش و پژوهش (اتاق فکر) در راستای گسترش برنامه راهبردی دانشگاه خبر داد. همچنین گفت: گسترش زمینههای میانرشتهای نیازمند رشد بیشتری در دانشگاه است. این امر نیازمند ارتباط تنگاتنگ میان آموزش و پژوهش بیش از پیش است. در همین خصوص ماموریتی به معاونت آموزشی و پژوهشی دانشگاه تحت عنوان ایجاد یک پژوهشکده nbic به طوری که بتوان زمینههای مختلف میان رشتهای را در این بخش مدیریت کرد واگذار شده است.
سپس آقای دکتر محمدرضا موحدی، معاون پژوهشی و فناوری دانشگاه صنعتی شریف گزارشی از برنامههای پیاده شده و در حال اجرای معاونت پژوهشی و فناوری دانشگاه را ارائه داد.
توضیح در خصوص مدل فعالیت دانشگاه تحت عنوان زنجیره دانش تا ارزش اولین مبحث ارائه شده توسط معاون پژوهش و فناوری دانشگاه بود. پس از آن عملکرد پژوهشی انتشارات دانشگاه را به لحاظ کمی با توجه به محدودیتهای مالی در وضعیتی پایدار خواند.
معاون پژوهشی و فناوری دانشگاه در ادامه افزود: در حوزه پژوهش مسائلی از جمله رشد دورههای پسادکتری، ارتقای کیفیت پژوهش، برنامه گرنتهای پژوهشی، حمایت از استادان جوان و گسترش تعاملات بینالمللی برای ما حائز اهمیت بوده و برنامههایی برای آن در نظر گرفته و در حال انجام است. در حوزه پژوهش کاربردی و فناوری توسعه بازار صنعتی، مجتمع خدمات فناوری و ساماندهی پژوهشکدهها در دستورکار قرار گرفته است. به این ترتیب که پژوهشکدههای غیرفعال حذف و پژوهشکدههای فعال هدایت و حمایت شوند. در بخش توسعه محصول، برنامه توسعه و انتقال فناوری و حفظ داراییهای فکری را در دستور کار قرار دادهایم. از دیگر عناوین ارائه شده توسعه مرکز خدمات آزمایشگاهی و مرکز پردازش HPC بود.
دکتر موحدی در خصوص عملکرد ارتباط با صنعت دانشگاه به کسب رتبه اول کشوری در شاخص "درآمد از صنعت" در رتبهبندی مؤسسه تایمز اشاره کرد. پس از آن برخی از طرحهای کلان و ملی دانشگاه را شمرد که طرح ملی احیای دریاچه ارومیه یکی از آنها بود.
سپس تصویب آیین نامه مالکیت فکری دانشگاه را در دسته عملکرد دانشگاه در حوزه فناوری توضیح داد. دکتر موحدی تاسیس موسسهای جهت تسهیل تجاریسازی فناوری و مدیریت داراییهای فکری ایجاد شده در دانشگاه را از برنامههای در دست اقدام دانشگاه خواند و در ادامه افزود: این آییننامه به تصویب هیئت رئیسه دانشگاه نیز رسیده است.
تأسیس مرکز نوآوری از دیگر اقدامات دانشگاه در حوزه توسعه فناوری بوده است. وی مرکز نوآوری را چتری هوشمند جهت حمایت از عناصر نوآورانه زنجیره دانش تا ارزش دانشگاه خواند.
سپس اضافه کرد: در حوزه کارآفرینی نیز دانشگاه صنعتی شریف سرآمد بوده و اولین مرکز کارآفرینی کشور در سال ۱۳۷۹ در این دانشگاه تاسیس شده است. همچنین نمایشگاه کار و مدرسه اشتغال شریف که در حال حاضر با همکاری دانشگاه صنعتی شریف در حال اجرا در دیگر دانشگاههای کشور است ابتدا در دانشگاه صنعتی شریف شکل گرفته است. در بخش آموزش و پایدارسازی، تاسیس پارک علم و فناوری و صندوق VC شریف و همچنین ناحیه نوآوری شریف از دیگر اقدامات معاونت پژوهشی و فناوری است.
آقای دکتر موحدی در ادامه با توجه به ضرورت وجود ناحیه نوآوری شریف عنوان کرد: فعالیتهای پژوهشی که در دانشکدهها و پژوهشکدهها انجام میگیرد برای توسعه به زیست بومی نیاز دارند که در آن این فناوریها همافزایی داشته باشند.
در ادامه آقای دکتر رحیمی فعالیت دانشگاه را در سه حوزه بررسی کرد و گفت: آموزش، پژوهش و اثر بخشی اجتماعی سه بخش تشکیل دهنده فعالیت دانشگاه است.
وی افزود: دانشگاهها باید علاوه بر فعالیت و ارتباط با صنعت در نحوه آموزش و پرورش نیز مؤثر بوده و این یک اثربخشی بزرگ ملی برای دانشگاهها است. حضور دانشآموختگان دانشگاه در حوزهها و نهادهای مختلف جامعه اثربخشی اجتماعی است و نشان میدهد دانشگاه در تربیت و تعلیم افراد موثر بوده است.
در پایان جلسه معاون پژوهش و فناوری وزارت علوم، تحقیقات فناوری به همراه مدیران دانشگاه از برخی آزمایشگاهها، مجتمع خدمات فناوری و پارک علم و فناوری شریف بازدید کردند.