به گزارش گروه وب گردی
خبرگزاری صدا و سیما؛ از اوایل سال ۲۰۲۰، مردم همواره آرزومند بازگشت به زندگی عادی، آنهم پس از دریافت واکسنی موثر در برابر کروناویروس بوده اند.
این در حالی است که تنها چند هفته دیگر تا زمان عرضه نخستین واکسن کووید-۱۹ Pfizer-BioNTech در استرالیا، باقی مانده است.
کلیه واکسنهای کروناویروس در حال حاضر در سراسر جهان در چند نوبت و با فاصله چند هفته تجویز میشوند. اما محافظتی که این واکسنها ایجاد میکنند، فوری نیست.
دکتر کایلی کوین، ایمونولوژیست از دانشگاه RMIT در ملبورن میگوید که حدود دو هفته طول میکشد تا بدن انسان تولید آنتی بادیهای کافی برای محافظت از خود در برابر این ویروس را آغاز کند، اما این «محافظت» لزوما به معنای «ایمنی» نیست.
وی در گفتگو با اس بی اس گفت: «سطوح مختلفی از کارآیی وجود دارد. برخی از واکسنها قادر به جلوگیری از عفونت به طور کلی هستند - این همان چیزی است که ما آن را ایمنی ضدعفونی کننده مینامیم -، اما دستیابی به این نوع ایمنی با این واکسنها واقعاً دشوار است».
وی گفت: «سطح بعدی ایمنی جایی است که ممکن است نتوانیم از عفونت جلوگیری کنیم، اما ممکن است جلوی پیشرفت آن بگیریم تا باعث بیماری شود یا احساس بیماری کنیم».
وی افزود: «و سطح بعدی، پایینتر از سطحی است که ممکن است آلوده شویم، اما میتوانیم از پیشرفت آن به بیماری شدید جلوگیری کنیم».
آیا بعد از واکسیناسیون هنوز میتوان ویروس را گسترش داد؟
بله، بطور بالقوه.
هنوز خیلی زود است که بگوییم آیا واکسنهای استرالیا به طور کلی از عفونت جلوگیری میکنند یا فقط از بیماری شدید این عفونت جلوگیری میکنند.
اگر مورد دوم درست باشد، این به این معنی است که واکسن، مانع از بیماری شما میشود، اما لزوما مانع از میزبانی و انتشار ویروس به دیگران نمیشود.
اما کارشناسان میگویند این موضوع نباید هشدار دهنده باشد.
دکتر کوین میگوید پرسشهایی از این دست در زمان توزیع واکسنها امری کاملا طبیعی است.
وی گفت: «برای انتقال، شما باید ویروس کافی بسازید تا بتوانید شخص دیگری را به روشی کارآمد تحت تأثیر قرار دهید و در حال حاضر در مورد این واکسنها چنین چیزی مشاهده نمیشود».
او گفت: «در خصوص هر واکسنی، آنچه که بعد از تجویز واکسن رخ میدهد فاز چهار است. فاز چهار، در واقع زمانی است که واکسن در جامعه حضور دارد و ما نه تنها در حال بررسی نحوه واکنش افراد به آن هستیم، بلکه همچنین نحوه واکنش ویروس به آن سطح ایمنی افزایش یافته در جمعیت را نیز بررسی میکنیم. این کاملا طبیعی است».
واکسن چه مدت من را ایمن نگه میدارد؟
این پرسش دیگری است که دانشمندان هنوز نمیتوانند به آن پاسخ دهند. اگرچه نتایج آزمایشها همه به سطح خوبی از محافظت آنهم ماهها پس از ایمن سازی اشاره دارد.
واکسنها در واقع از طریق معرفی سیستم ایمنی بدن شما به یک طرح ابتدایی از ویروس، عمل میکنند. سیستم ایمنی بدن - با فریب این ویروس واقعی - این طرح را به عنوان یک تهدید تشخیص داده و شروع به ساخت آنتی بادی میکند تا از شما در برابر آن محافظت کند.
این بدان معناست که اگر در آینده به ویروس واقعی آلوده شوید، سیستم ایمنی بدن شما میداند که چگونه با آن مبارزه کند.
دکتر کوین میگوید که طول عمر آنتی بادیها به حافظه ایمنی بدن ما بستگی دارد.
وی گفت: «حافظه ایمنی به این معنی است که سلولهای ایمنی بدن ما در واقع یک عفونت را تشخیص و به خاطر میسپارند، بنابراین آنها میتوانند ماهها و سالها به آن پاسخ دهند».
او گفت: «ما نمیدانیم که این حافظه ایمنی با واکسنهای SARS-CoV-۲ چه مدت دوام میآورد. اما ما میدانیم که افرادی که قبلاً حدود هشت یا نه ماه پیش آلوده یا واکسینه شده اند از سطح بسیار خوبی از منظر حافظه ایمنی بدن برخوردار هستند».
اگر گونههای جدید ویروس همچنان ادامه پیدا کنند چه میشود؟
طی چند ماه گذشته، گونههای جدیدتر کووید-۱۹ در انگلیس، آفریقای جنوبی و برزیل ظاهر شده است.
این گونههای جدید جهشهای مختلفی دارند که انتشار و انتقال ویروس را از یک فرد به فرد دیگر راحتتر میکند، اما هنوز هیچ مدرکی وجود ندارد که آنها منجر به بیماری شدیدتر میشوند.
گونههای جدید ویروس چالشی جدید ایجاد میکنند، از این جهت که کار سیستم ایمنی بدن شما را برای شناسایی ویروس و شروع مبارزه با آن دشوار میکنند. اما دکتر کوین میگوید که این امر واکسنهای فعلی ما را بی اثر نمیکند.
دکتر کوین گفت: «در این مرحله، ما میتوانیم طراحی واکسنهای خود را تغییر دهیم - دقیقاً مانند آنفلوانزا».
او گفت: «ما طراحی بسیار خوبی برای این واکسنها داریم. واکسنهای mRNA [که شامل واکسن Pfizer / BioNTech میباشد]و واکسن Novavax برای این کار مناسب هستند».
چه زمانی به مصونیت گلهای (جمعی/گروهی) خواهیم رسید؟
مصونیت گلهای به زمانی اطلاق میشود که کل افراد جامعه در برابر ویروس مصون میشوند، زیرا یا افراد به اندازه کافی آلوده شده اند یا به اندازه کافی واکسینه شده اند.
همین امر احتمال ادامه انتشار ویروس را بعید میکند، زیرا افراد کافی قادر به میزبانی از آن نیستند.
اما برای رسیدن به مصونیت گله ای، چند نفر باید در استرالیا واکسینه شوند؟
پروفسور شارون لوین مدیر موسسه عفونت و مصونیت پیتر دوهرتی (The Peter Doherty Institute for Infection and Immunity) است.
او میگوید این تعداد جادویی به آن بستگی دارد که آیا واکسنهای استرالیا میتوانند به طور کامل از عفونت جلوگیری کنند یا فقط بیماریهای شدید را مسدود میکنند.
وی به اس بی اس گفت: «اگر فرض کنیم که واکسیناسیون شما را از آلودگی متوقف کند یا احتمال ابتلا را بطور چشمگیری کاهش دهد، بنابراین به طور متوسط حدود ۶۰ تا ۷۰ درصد باید در کشور واکسینه شوند».
او گفت: «اگر توانایی واکسن در جلوگیری موثر از عفونت، نسبی باشد، لازم است افراد بیشتری را واکسینه کنید».
سخنگوی وزارت بهداشت استرالیا میگوید که دولت «در مسیر» آن است تا برنامه واکسیناسیون خود را تا ماه اکتبر امسال به پایان برساند.
اگر این وزارت بتواند این وعده را به عمل تبدیل کند، میتوان گفت که مصونیت گلهای میتواند تا پایان سال به یک احتمال واقعی تبدیل شود (در صورتی که افراد کافی در کشور واکسینه شوند).
اما کارشناسان فعال در حوزه واکسن میگویند که ما نباید خیلی درگیر مفهوم «مصونیت گله ای» شویم.
پروفسور لوین گفت: «آنچه ما میدانیم این است که ما واکسنی داریم که باعث میشود افراد دیگر بیمار نشوند و مجبور به مراجعه به بیمارستان باشند؛ و این فوق العاده مهم است، زیرا این نکتهای است که ما واقعاً نگران آن هستیم».
آیا میتوانم بعد از واکسیناسیون، فاصله گیری اجتماعی را متوقف کنم؟
نه. هنوز مدتی برای مدتی باید این کار را انجام دهید.
در استرالیا و فراتر از آن، مقامات بهداشتی به همه افراد توصیه میکنند که پس از واکسیناسیون هنوز فاصله گیری اجتماعی و سایر اقدامات ایمنی را مراعات کنند.
پروفسور لوین گفت این اقدامات احتمالاً باید ادامه داشته باشد تا زمانی که مقامات اطلاعات بیشتری در مورد واکسنها بدست آورند.
وی گفت: «شما هنوز هم باید فاصله گیری اجتماعی را رعایت کنید، اگر بیمار هستید یا علائم بیماری دارید، در خانه بمانند و آزمایش بدهید، دستان خود را بشویید. زیرا ما هنوز نمیدانیم واکسنها در کاهش عفونت و انتقال آن تا چه اندازه موثر هستند».
وی افزود: «بنابراین، شما میتوانید واکسینه شوید و این بدان معناست که این واکسن شما را در برابر رفتن به بیمارستان محافظت میکند. ما فکر میکنیم که در این خصوص تقریباً ۱۰۰ درصد اثربخشی دارد. اما شما هنوز هم ممکن است آلوده به ویروس شوید و آن را به دیگران منتقل کنید».
این بدان معناست که با آنکه ممکن است حال شما بد نباشد، اما حال افرادی که به طور بالقوه میتوانید ویروس را به آنها منتقل کنید، و هنوز واکسینه نشده اند، ممکن است بد شود.
چه زمانی اجازه سفر به خارج از کشور را خواهم داشت؟
متأسفانه، به نظر میرسد باز شدن مرزهای استرالیا یکی از آخرین مواردی باشد که پس از توزیع واکسن صورت خواهد گرفت.
بخش خبری اس بی اس در همین راستا از وزارت بهداشت استرالیا پرسید که پس از آغاز توزیع واکسن در کشور، شروع مجدد سفرهای بین المللی از چه زمانی رخ خواهد داد.
سخنگوی وزارت بهداشت استرالیا در پاسخ گفت: «در حال حاضر به دلیل عدم اطمینان در مورد اینکه آیا واکسیناسیون باعث انتقال ویروس از فرد واکسینه شده به دیگران میشود یا خیر، و با در نظر گرفتن آنکه کووید-۱۹ یک بیماری قابل توجه در جهان است، خطر بهداشت عمومی ناشی از سفرهای بین المللی همچنان بالا است».
آیا کسب و کارها میتوانند از ارائه خدمات خود به استرالیاییهایی که واکسن کروناویروس نزده اند خودداری کنند؟
در حالی که هیچ برنامه رسمی برای بازگشایی مرزهای استرالیا اعلام نشده است، پروفسور لوین گفت که بدون شک میزان بالای واکسیناسیون میتواند یکی از عوامل اصلی در از سر گیری سفرهای بین المللی باشد.
وی افزود: «برای استرالیایی ها، مسافرت به مکانی [پس از واکسیناسیون]به شما این احساس خوب را میدهد که اگر در معرض ویروس قرار بگیرید، بیمار نخواهید شد به طوری که راهی بیمارستان شوید. من فکر میکنم پس از واکسیناسیون، افراد در خارج از کشور محدودیت کمتری خواهند داشت».
اما بازگشت به استرالیا میتواند موضوع دیگری باشد.
پروفسور لوین گفت: «تا زمانی که مطمئن شویم که واکسنها میتوانند از شما در برابر عفونت محافظت میکنند، همیشه این احتمال وجود دارد که افرادی که واکسینه شده اند ممکن است حامل ویروس باشند. این به معنی آن است که این افراد احتمالاً به قرنطینه احتیاج دارند».
وی افزود: «ممکن است تغییراتی در برنامه قرنطینه ایجاد شود. در حال حاضر، ما هر فردی را که از هر کشوری وارد استرالیا میشود، قرنطینه میکنیم. این امر ممکن است در آینده تغییر کند. بسته به اینکه شما واکسینه شده اید یا بر اساس آنکه در کدام کشور بوده اید، ممکن است سطح مختلفی از قرنطینه در آینده داشته باشیم».