سواد زندگی؛
گیاه پرفایده گوجی بری چیست؟
گوجى بری از بهترین چربى سوزهای طبیعى است که میتواند وزن انسان را کاهش دهد. گفته میشود گوجى بری در پیشگیری بیماری سرطان مفید است.
به گزارش گروه وب گردی
خبرگزاری صدا و سیما؛ گوجی بری نام میوهای از دو گونه نزدیک به هم دیوخار و لیسیوم چینی است. گوجى بری از بهترین چربى سوزهای طبیعى است که میتواند وزن انسان را کاهش دهد. گفته میشود گوجى بری در پیشگیری بیماری سرطان مفید است.
خواصی که گوجی بری برای سلامتی دارد شامل این موارد است: تقویت سیستم ایمنی بدن، بهبود دید چشم، پایین آوردن سطح کلسترول خون و کنترل دیابت. علاوه بر اینها گوجی بری موجب بهبود سلامت کبد، دستگاه قلبی و عروقی، پیشگیری از سرطان و حفاظت از سلولهای مغز و پوست از تشعشعات ماوراءبنفش میشود.
حفاظت از سلامت قلبی و عروقی
رادیکالهای آزاد میتوانند به قلب هم مانند سایر ارگانهای بدن حمله کند. البته این فرآیند در طول زمان رخ میدهد، ولی انجام اقدامات پیشگیرانه در برابر آن ضروری است. گوجی بری حاوی آنتیاکسیدانهایی است که میتوانند از قلب در برابر حملهی رادیکالهای آزاد محافظت کنند. پژوهشهای زیادی نشان دادهاند که مصرف گوجی بری و مشتقاتش نقش قابلتوجهی در مقابله با رادیکالهای آزاد دارند.
حفظ سلامت بدن
مصرف گوجی بری موجب ارتقاء سلامت عمومی بدن و حفظ سلامت آن میشود. نتایج یک تحقیق نشان میدهد که مصرف گوجی بری عملکرد دستگاه گوارش را بهبود میدهد و موجب کاهش استرس و خستگی میشود. این میوه بر دستگاه عصبی و عملکرد روانی انسان هم اثرات مثبتی میگذارد.
خواص ضد سرطانی
گوجی بری در روزگارهای باستان فقط بهعنوان غذا استفاده نمیشده بلکه چینیها در طب سنتیشان از آن برای درمان سرطان استفاده میکرده اند. تحقیقات علمی امروزی هم خواص ضد سرطانی متعددی را در گوجی بری کشف کرده است.
مواد ضد سرطانی گوجی بری را بر روی سلولهای سرطانی انسان آزمایش و مشاهده کردهاند که اثرات کنترلی قابل توجهی بر رشد آنها دارد. وقتی از ترکیبات مشتقهی گوجی بری بر روی سلولهای سرطانی استفاده شد، سلولهای سرطانی دچار آپوپتوسیس یا مرگ ناگهانی سلولی شدند.
گوجی بری در پزشکی سنتی چین و همچنین در غذاهای چینی به کار میرفته است. این گیاه در واقع به دو نوع تقسیم میشود: لیسیوم بارباروم و لیسیوم چینی که هر دو به تیرهی سولاناسیا تعلق دارند. گوجیبری گیاه بومی چین است، اما در قسمتهای گرم سرتاسر جهان هم رشد میکند از جمله در استرالیا، آمریکای شمالی، نواحی مدیترانه، آسیای مرکزی و جنوب غرب آسیا. چین بزرگترین صادرکنندهی گوجی بری در دنیاست.
درخت گوجی تا ارتفاع حدود ۳ متری رشد میکند. میوههای آن کوچک و در حد ۲ سانتیمتر و به رنگهای قرمز تیره یا نارنجی و به شکل کشیده است. مزهی این میوهها از تلخ تا شیرین متغیر است.
گوجی بری فقط در چین نیست که استفادهی غذایی و دارویی دارد بلکه از آن در بسیاری از کشورهای آسیایی مانند کره، ژاپن و ویتنام هم استفاده میشود. از تمامی قسمتهای گیاه گوجی استفادههای دارویی میشود ازجمله از برگ، ریشه، پوست درخت و میوههایش. کاربردهای گوجی بری در طب سنتی شامل درامان بیماریهای کبدی، ناباروری، دردهای شکمی، سرفههای خشک، رخوت و سردرد میشود. پیشینیان به گوجی بری بهعنوان معجون افزایش طول عمر نگاه میکردهاند.
مواد مغذی گوجیبری
گوجی بری خشک شده حاوی کالری، کربوهیدرات، چربی، فیبرهای خوراکی، قند و پروتئین است. مواد معدنی و ویتامینهایی که در گوجی بری یافت میشوند شامل: سدیم، پتاسیم، کلسیم، آهن، روی، سلنیوم، ویتامین C، کاروتین، تیامین، ریبوفلاوین، لوتئین، لیکوپن، زیکسانتین، پلیساکاریدها، بتااین و پپتدوگلیسینها میشود.
پیشگیری از دیابت
دیابت یکی از بزرگترین بیماریهایی است که در عصر مدرن گریبان گیر بشر شده است. پیشگیری و درمان دیابت در زمانهی ما بسیار مهم شده، چون اگر جلوی این بیماری گرفته نشود منجر به سایر بیماریهای خطرناک مانند چاقی مفرط، بیماریهای قلبی، بیماریهای عروقی، سکته و بیماریهای چشم میشود.
یکی از مهمترین خواص گوجی بری توانایی آن در کنترل و مدیریت دیابت است. تحقیقات اخیر نشان دادهاند که مشتقات این میوه حاوی مقادیر قابل توجهی از مواد کاهندهی قند خون است.
کنترل سطح کلسترول خون
مصرف گوجی بری میزان کلسترول بد خون را کاهش میدهد: کلسترول یکی از عوامل اصلی بروز بیماریهای قلبی است. کلسترول ساختارهای پلاک مانندی را در عروق و رگهای خونی ایجاد میکند که مانع جریان آزادانهی خون میشوند. درنتیجه قلب مجبور میشود با شدت بیشتری عملیات پمپاژ را انجام دهد که این خود باعث ضعیفتر شدن قلب میشود و ممکن است به حملهی قلبی منجر شود.
دو نوع کلسترول وجود دارد؛ یکی HDL یا کلسترول چربی پرتراکم است که کلسترول خوب محسوب میشود و نوع دیگر LDL یا کلسترول کم تراکم است که کلسترول بد به شمار میآید. این LDL یا کلسترول بد است که موجب شکلگیری پلاک و تضعیف قلب میشود. تحقیقات اخیر نشان دادهاند مصرف گوجی بری میزان کلسترول بد خون را کاهش میدهد.
از بین برندهی رادیکالهای آزاد
آنتیاکسیدانهای موجود در گوجی بری همچنین موجب تقویت سیستم ایمنی بدن میشوند: آنتیاکسیدانها همانطور که از اسمشان هم معلوم است طیف وسیعی از مواد شیمایی هستند که فعالیت رادیکالهای آزاد تولیدشده در بدن را خنثی میکنند. اگر رادیکالهای آزاد به حال خود رها شوند میتوانند به بافتها، سلولها، غشاهای سلولی و DNA در طول زمان آسیب بزنند و زمینه را برای بروز انواع بیماریها فراهم کنند.
پژوهشها نشان میدهند که مصرف گوجی بری میتواند عوارض مربوط به رادیکالهای آزاد را کاهش دهد. آنتیاکسیدانهای موجود در گوجیبری همچنین موجب تقویت سیستم ایمنی بدن میشوند.
حفاظت از سلولهای مغزی
رادیکالهای آزاد میتوانند به سلولهای عصبی و مغزی حمله کنند و موجب بروز بیماریهای مختلف دستگاه مغز و اعصاب شوند. مصرف مداوم گوجیبری میتواند به شکلی مؤثر از بروز این بیماریها جلوگیری کند. تحقیقات نشان دادهاند مواد موجود در گوجی بری اثرات محافظتی قابلتوجهی بر دستگاه مغز و اعصاب دارند. برخی پژوهشگران معتقدند گوجی بری حاوی اثرات ضد پیری است و آن را بهعنوان دارویی بازدارنده از فرآیند پیری پیشنهاد کردهاند.
پیشگیری از آسیبهای کبدی
کبد یکی از مقاومترین ارگانهای بدن ماست که میتواند از خود در برابر مواد شیمیایی، رادیکالهای آزاد و آسیبهای فیزیکی محافظت کند. گوجی بری از قدیمالایام در طب سنتی چین برای درمان بیماریهای کبدی به کار میرفته است. ترکیبات و مشتقات گوجی بری به علت اثری که بر ضد رادیکالهای آزاد دارند میتوانند به حفظ سلامت کبد کمک کنند.
مراقبت از پوست
به خاطر آسیبدیدگی لایهی ازن در چندین نقطهی جهان، همهی ما در معرض اشعهی مضر خورشیدی هستیم. اگر پوست ما بدون محافظت در برابر اشعهی ماوراءبنفش قرار بگیرد دچار آسیب و در مواردی حتی دچار سرطان پوست خواهد شد.
ما میتوانیم با مصرف گوجی بری این آسیب را کاهش دهیم. تحقیقات نشان دادهاند گوجی بری به علت داشتن ترکیبات آنتیاکسیدانی میتواند به مقدار قابلتوجهی از التهابات و آسیبهای پوستی جلوگیری کند.
بهبود کیفیت خواب
در طب سنتی گاهی از گوجی بری بهعنوان داروی خوابآور و کاهندهی استرس استفاده میکنند. پژوهشها نشان دادهاند مصرف گوجی بری در انسان میتواند بدون هیچ عارضهی جانبی بدی، کیفیت خواب را به میزان قابل توجهی بهبود دهد.
افزایش کمیت و کیفیت اسپرم
گوجی بری ازنظر طب سنتی چین یک داروی مقوی قوهی باه و قوای جنسی است. تحقیقات دانشمندان امروزی هم نشان داده که گوجی بری میتواند موجب کاهش آسیبهای بیضهها شود و تعداد اسپرم و کیفیت تحرک آنها را بالا ببرد.
بهبود قدرت بینایی
گوجی بری به علت داشتن خواص آنتیاکسیدانی موجب بهبود قدرت بینایی هم میشود. آنتیاکسیدانها از چشمها در برابر رادیکالهای آزادی که ممکن است به قدرت بینایی آسیب بزنند یا موجب بروز آب مروارید و دیگر اختلالات بینایی شوند محافظت میکنند.
عوارض جانبی گوجی بری
اگرچه گوجی بری فواید فراوانی برای سلامتی انسان دارد، اما لازم است در مورد عوارض جانبی آن هم هوشیار باشیم. واکنشهای آلرژیک: گوجی بری برای برخی از مردم حساسیتزاست و میتواند موجب واکنشهای آلرژیکی مانند آنژیوادم صورت، تنگی نفس، کهیر، خارش دهان یا گوشها یا زیر بغل، خارشهای پوستی، آنافیلاکسی و انواع دیگر واکنشهای آلرژی شود.
وارفارین: گوجیبری ممکن است با برخی داروها تداخل داشته باشد و موجب خونریزی شود. وارفارین ازجمله داروهایی است که با گوجی بری تداخل دارد. وارفارین یک داروی ضد انعقادی است و مصرف همزمانش با گوجی بری ممکن است به خونریزی منجر شود.
بیمارانی که وارفارین مصرف میکردهاند و همزمان گوجی بری خوردهاند گزارش کردهاند که دچار خوندماغ، کبودی و خونریزی مقعدی شدهاند. علاوه بر وارفارین کسانی که داروهایی مثل آسپیرین، هپارین، ایبوپروفن و ناپروکسین مصرف میکنند هم نباید گوجی بری بخورند.
سایر داروها: گوجی بری ممکن است با برخی داروهای خاص آنتیبیوتیک، آنتیویروس، ضد سرطان، ضدافسردگی، داروهای پایین آورندهی کلسترول، داروهای تقویت دستگاه ایمنی و داروهای ضد پوکی استخوان هم تداخل داشته باشد. مصرفکنندگان این داروها از خوردن گوجی بری پرهیز کنند. هرگونه استفادهی دارویی از گوجی بری باید بعد از مشورت با پزشک باشد.