به گزارش سرویس بین الملل
خبرگزاری صدا و سیما؛ «سید یاسر موسوی نیا» کارشناس مسائل آمریکا در یادداشتی به تشریح محورهای سیاست خارجی «جو بایدن» رئیسجمهوری آمریکا که پنج شنبه شب در ساختمان وزارت خارجه این کشور سخنرانی کرد، پرداخت.
سیاست خارجی جو بایدن از متحدان تا رقبا
سیاست خارجی جو بایدن از متحدان تا رقبا
سیاست خارجی جو بایدن از متحدان تا رقبا
سیاست خارجی جو بایدن از متحدان تا رقبا
سیاست خارجی جو بایدن از متحدان تا رقبا
سیاست خارجی جو بایدن از متحدان تا رقبا
سیاست خارجی جو بایدن از متحدان تا رقبا
جو بایدن در این سخنرانی به وعده های خود در عرصه سیاست خارجی پرداخت؛ وعده هایی همچون تقویت همکاری های دیپلماتیک با متحدان، سخت گیری با رقبا و دشمنان و تلاش برای تغییرات در حوزه هایی همچون عربستان و یمن. با این حال، به دلیل پیچیدگی های فراوان نظام بین الملل و کاهش توان ملی آمریکا برای تحمیل خواسته های خود به دیگران، دستیابی به چنین اهدافی آن هم طی چهار سال ریاست جمهوری آمریکا دور از انتظار خواهد بود. اما جو بایدن در سخنان خود اشارهای به سیاست خود در برخی موضوعات سیاست خارجی مانند جمهوری اسلامی ایران و توافق هستهای برجام یا افغانستان نکرد.
چین
رئیسجمهور آمریکا از چین به عنوان «جدیترین رقیب» یاد کرد و وعده داد واشنگتن در عرصههای مختلف اعم از حقوق بشر، مالکیت معنوی و سیاستهای اقتصادی پکن را به چالش خواهد کشید. بایدن با وجود این در بخش دیگری از سخنانش گفت واشنگتن مایل به همکاری با این کشور است. او گفت: «ما با تخلفات اقتصادی چین مقابله خواهیم کرد و حملات چین به حقوق بشر، مالکیت معنوی و حاکمیت جهانی را پس خواهیم زد.»
بسیاری از مقامات آمریکایی بارها در محافل مختلف، چین را بزرگترین چالش کشورشان در عرصه سیاست خارجی عنوان میکنند. «دونالد ترامپ» رئیس جمهوری پیشین آمریکا از همان ابتدای دولتش جنگ با چین را کلید زد البته از نوع تجاری. ترامپ بر این باور بود که چین از طریق تعرفههای تجاری اقتصاد آمریکا را به ورطه نابودی سوق میدهد. کرونا که آمد بهانه دولت آمریکا تغییر کرد. ویروسی که از ووهان سربرآورد توجیه خوبی برای مدیریت ناکارآمد کرونا در آمریکا بود. جنگی که از تعرفههای تجاری شروع شد و با کرونا ادامه پیدا کرد در نهایت به تنشهای کنسولی هم کشید.
رویکرد سختگیرانه ترامپ در قبال چین در دوره جو بایدن نیز ادامه دارد البته نه با همان کم و کیف بلکه با جارو جنجال کمتر و نیز در هماهنگی با متحدان اروپایی آمریکا انجام می گیرد. البته یک نقطه اشتعال برای درگیری احتمالی قابل تصور است و آن تایوان است. ترامپ تحریمهای درازمدت تایوان را برداشته، تایوانی که چین آن را بخشی از خاک خود میداند. پاسخ متقابل چین حتمی خواهد بود البته احتمالا تمرکز این پاسخ مستقیما بر تایوان و نه آمریکا خواهد بود.
تعرفه تجاری که ترامپ آغاز گرش بود حال به بایدن رسیده، او در ماه دسامبر به نیویورک تایمز گفت که هیچ اقدامی فوری برای برداشتن تعرفهها انجام نخواهد داد. با این حال نگرانی مقامات پیشین آمریکا از این است که خشونتهای اخیر حمله به کنگره با تداعی تهدیدهای امنیتی در آمریکا، لکه ماندگاری را بر پیشانی شهرت این کشور در میان دوست و دشمن به جا بگذارد و دولت جدید را در رقابت با چین در موضع ضعف قرار دهد.
«برت برون»، مدیر تعاملات خارجی پیشین کاخ سفید انتظار اینکه بایدن آمریکا را به شرایط دوره اوباما برگرداند را غیر واقعی میداند و میگوید سد دیپلماسی آمریکایی امیدوار است بتواند در برابر تهدیدات فزاینده چین و پیامدهای ناگوار حوادث ۶ ژانویه دوام بیاورد.
روسیه
درباره روسیه، جو بایدن مدعی شد دوران «تسامح آمریکا در برابر سیاستهای تجاوزکارانه روسیه» اعم از دخالت در انتخابات آمریکا، حملات سایبری و مسموم کردن شهروندانش به پایان رسیده است.
بایدن گفت آمریکا برای افزایش دادن هزینهها علیه روسیه و دفاع از منافع حیاتی آمریکا تردید نخواهد کرد. وی از مسکو خواست بدون قید و شرط و فوری، «الکسی ناوالنی»، مخالف غربگرای دولت ولادیمیر پوتین را آزاد کند.
رئیس جمهوری پیشین آمریکا در حالی که بارها به انحای مختلف ارادت خود را به همتای روسش عنوان کرد و از دیدار ژوئیه ۲۰۱۸ هلسینکی با او سرمست بود، در تعارضی بی توضیح مسکو را از چاشنی تحریمهای گسترده آنهم به بهانه مداخله در انتخابات، بحران کریمه و حملات سایبری بی نصیب نگذاشت.
انتظار میرود جو بایدن با بهره مندی از وجود مهرههای با تجربهای از جمله «ویکتوریا نولاند» و «آندره کندال تایلور» که به ترتیب مناصب کلیدی در وزارت امور خارجه و شورای امنیت ملی را در اختیار دارند، چرخ ضد روس دولت پیشین را متوقف نکند. «دانیل فرید»، دیپلمات کهنه کار دوره جورج بوش پیش بینی میکند کار چندان دشواری در این حوزه در برابر جو بایدن نیست.
فهرست چالشهای اولیه امنیت ملی آمریکا در قبال روسیه هر چند بلند بالاست، اما چندان پر مخاطره به نظر نمیرسد. اولین گام پیمان استارت نو، آخرین پیمان کنترل تسلیحاتی میان آمریکا و روسیه است که دو طرف بر تمدید آن اتفاق نظر دارند. هک ۱۲ آژانس فدرال، پروژه در حال اتمام نورد استریم ۲ و مناقشه تازه مخالف دولت روسیه از جمله چالشهای است که در زیر بخش روسیه به چشم میخورد.
یمن
جو بایدن از توقف پشتیبانی آمریکا از عملیاتهای تهاجمی ائتلاف سعودی در جنگ یمن و همچنین فروش تسلیحات به این ائتلاف خبر داد و گفت که یک فرستاده ویژه برای رسیدگی دقیق به این مناقشه بلندمدت منصوب میکند. وی همچنین گفت که مناقشه یمن «جنگی است که فاجعهای انسانی و راهبردی را رقم زده است». با این حال وی در اظهارنظری متناقض با صراحت تأکید کرد که ایالات متحده به کمک و پشتیبانی از عربستان سعودی ادامه خواهد داد!
ادعای جو بایدن درباره جنگ یمن در حالی مطرح شده که حمایتهای دولت آمریکا از حملات ائتلاف تحت رهبری عربستان سعودی در این کشور فقیر عربی از سال ۲۰۱۴ و زمانی که او معاون رئیسجمهور بود آغاز شد. ائتلاف تحت رهبری عربستان سعودی از فروردینماه سال ۱۳۹۴ کشور فقیر یمن را برای بازگرداندن قدرت به «عبد ربه منصور هادی»، رئیسجمهور مستعفی یمن هدف حملات سنگین هوایی، زمینی و دریایی قرار داده است.
این حملات به نابودی زیرساختهای یمن و گسترش فقر، بیکاری و گسترش بیماریهای واگیردار در این کشور فقیر عربی منجر شده است.کارشناسان سازمان ملل، یمن را صحنه بزرگترین بحران بشری در جهان توصیف میکنند. بیش از ۷۰ درصد جمعیت یمن نیازمند نوعی کمکرسانی و حمایت بشردوستانه هستند. از این میان میلیونها نفر نمیدانند وعده غذایی بعدیشان از کجا تأمین خواهد شد.
عربستان، آمریکا و ترامپی که دیگر نیست
برخلاف متحدان اروپایی واشنگتن که صراحتا از رفتن ترامپ از کاخ سفید خرسند هستند، متحدان دیرینه آمریکا در منطقه غرب آسیا یعنی سعودیها این روزها داغدار از دست دادن حامی سر سختی، چون ترامپ در کاخ سفید هستند.
دولتی که برغم مخالفتهای کنگره، به حمایت پیگیر خود از عربستان ادامه داد و تلاش قانونگذاران کنگره را برای توقف حمایت نظامی از ریاض ناکام گذاشت. ترامپ حتی در ماجرای قتل «جمال خاشقجی»، روزنامه نگار منتقد سعودی با وجود اذعان دستگاههای اطلاعاتی آمریکا، حاضر نشد «بن سلمان» را پاسخگوی جنایت کنسولگری عربستان در استانبول کند.
اما بایدن به روشنی گفته که آمریکا در دوره او روابط خود با ریاض را مورد بازنگری قرار میدهد، حمایت از عربستان در جنگ یمن خاتمه مییابد و فروش گسترده سلاح به عربستان سعودی و امارات متحده عربی متوقف میشود. هر چند عربستان برای آمریکا از اهمیت ژئو استراتژیک برخوردار است و معلوم نیست تغییر سیاستهای دولت بایدن در قبال سعودیها تا چه اندازه چشمگیر باشد.
میانمار
بایدن در بخش دیگری از سخنانش گفت، ارتش میانمار باید از قدرت کنار برود، زندانیان را آزاد کرده و از توسل به خشونت اجتناب کند.
رئیس جمهوری آمریکا پس از وقوع کودتای نظامی در میانمار و دستگیری مقامهای ارشد دولت از جمله آنگ سان سوچی نخست وزیر این کشور، میانمار را تهدید به تحریم کرد. بایدن با انتشار بیانیهای اعلام کرد که جامعه جهانی باید به صورت متحد به ارتش میانمار فشار وارد کند تا سریعا قدرت را تحویل دهند. رئیس جمهوری آمریکا در ادامه خواستار فشار جامعه جهانی برای آزادی فعالان و مقامات بازداشتی، لغو محدودیتهای ارتباطی و خودداری از خشونت علیه غیرنظامیان شد.
جن ساکی سخنگوی کاخ سفید پیش از این تهدید کرده بود در صورتی که ارتش میانمار در بازداشت رهبران این کشور تجدید نظر نکند و از این تصمیم باز نگردد، اقداماتی را علیه عاملان این بازداشتها اتخاذ خواهد کرد. ساکی در بیانیه خود گفت که آمریکا به حمایت از بنیانهای دموکراسی در میانمار ادامه میدهد و از ارتش و همه گروهها میخواهد که به قانون بازگردند و بازداشت شدگان امروز آزاد شوند. آنتونی بلینکن وزیر خارجه آمریکا نیز خواهان آزادی فوری اعضای دولت میانمار شده است.
ارتش میانمار بامداد دوشنبه طی یک سری عملیات هماهنگ و برنامه ریزی شده رهبران حکومت غیرنظامی را بازداشت و در این کشور «وضعیت فوق العاده» اعلام کرد. ارتش میانمار «آنگ سان سوچی» رهبر غیر رسمی این کشور را به همراه شماری از مقامات بلندپایه حزب «اتحادیه ملی برای دموکراسی» بازداشت کرد. در پی این بازداشتها، ارتش میانمار که پیش از این با ادعای بروز تقلب انتخاباتی گسترده در انتخابات پیشین خواستار تحقیق در این باره شده بود، با بازداشت این مقامات غیرنظامی قدرت را در میانمار در دست گرفت و در این کشور «وضعیت فوق العاده» اعلام کرد.
آلمان رئیس جمهوری آمریکا گفت «لوید آستین»، وزیر دفاع آمریکا را مأمور بررسی وضعیت نیروهای آمریکا در دنیا کرده و در زمانی که این بررسی در جریان است هر گونه جابجایی نظامیان آمریکا از آلمان متوقف خواهد شد.
رئیس جمهور آمریکا همچنین از بازنگری در وضعیت قرارگیری نیروهای نظامی آمریکا در سطح جهان توسط وزیر دفاع دولت خود خبر داد و گفت که «هرگونه نقل و انتقال نیروی نظامی از خاک آلمان متوقف میشود» و اینکه «وضعیت قرارگیری نیروهای ارتش آمریکا کاملاً با سیاست خارجی و اولویتهای امنیت ملی واشنگتن همسو است».
مهاجران
جو بایدن همچنین از قصد خود برای افزایش شمار مهاجران پذیرفته شده در خاک ایالات متحده خبر داد. این در حالی است که در دوره دولت پیشین آمریکا تنها ۱۵۰۰۰ مهاجر پذیرفته شده بود که کمترین میزان پذیرش مهاجران از سال ۱۹۸۰ میلادی بشمار میرود. در مقابل، دولت جو بایدن قصد دارد که شمار مهاجران پذیرفته شده به داخل آمریکا را به ۱۲۵ هزار نفر افزایش دهد.
دیگر چالشهای سیاست خارجی بایدن
در این یادداشت به دیگر چالشهای سیاست خارجی آمریکا میپردازیم که بایدن در سخنرانی خود در ساختمان وزارت خارجه این کشور از آن ها سخنی به میان نیاورد چالش های که دولت بایدن و هریس این روزها با آن دست به گریبان هستند.
کره شمالی بی شک تقلاهای ترامپ برای دیدار با رهبر کره شمالی نه در جهت حل اختلافات دو جانبه، بلکه اقدامی نمادین برای ثبت عکسی یادگاری با کیم جونگ اون و درج نام خود در توافق نامهای بود که هیچگاه موجودیت نیافت.
هر چند این دیدارها در بوق و کرنا شد، امید آمریکا برای تحمیل خواست خود به کره شمالی به یاس تبدیل شد و کره شمالی خیلی زود مواضع قاطع و آزمایشهای موشکی خود را از سر گرفت و آمریکاییها را بر سر میز مذاکره همیشگی خود تنها گذاشت.
«بروس کلینگر»، تحلیلگر پیشین سیآیای معتقد است کره شمالی در همان ماههای ابتدای دولت بایدن قاطعیت خود را به رخ خواهد کشید. تحریکات اولیه کره شمالی دولتهای قبلی را به اتخاذ رویکرد سختگیرانه سوق داده است. رهبر کره شمالی هفته گذشته قاطعانه از بلندپروازیهای تسلیحاتی خود گفت و به روشنی اعلام کرد دولت بایدن نمیتواند موجب دگرش رفتار کره شمالی شود. همه اینها بی شک مرهون مذاکرات خلع سلاحی است که ترامپ با آن بی اعتمادی بیشتر را به کره ایها نشان داد.
رژیم صهیونیستی
برای صهیونیستها شاید اصل ماجرای رفتن ترامپ و آمدن بایدن فرق چندانی نداشته باشد. رژیم صهیونیستی از اولویتهای مهم امنیت ملی آمریکا محسوب میشود و مهم نیست که چه کسی در واشنگتن در راس کار است.
اما برای صهیونیستها و نخست وزیر آنها دوره ترامپ حلاوتی دیگر داشت. زیر سایه خوش خدمتی ترامپ، بنیامین نتانیاهو هر آنطور که خواست سکان جاه طلبیهای اشغالگرانه خود را چرخاند. حال او متحدان عربی بسیاری را در کنار خود دارد که از پشت پرده روابط پنهانی بیرون آمده اند، قدس را پایتخت رژیم خود میداند و داعیه اشغالگری خود بر جولان اشغالی را سند دار میبیند.
بایدن در ابتدا اقدامات ترامپ در خدمت به صهیونیستها را نکوهش کرد و انتقال سفارت آمریکا به قدس اشغالی را کوته فکرانه دانست. اما لحن او در دوران کارزار انتخاباتی ۲۰۲۰ اندکی تغییر کرد. هر چند بایدن همچنان مدعی راه حل دو کشوری برای حل مناقشه فلسطین است، گفته است سفارت آمریکا را در قدس نگه میدارد و قرار نیست در دولت او به روند علنی سازی روابط اعراب با رژیم صهیونیستی خللی وارد شود.
اشغالگری آمریکا جو بایدن همانند سلف خود با ادعای جنگهای بی پایان روی کار آمده است. همان جنگهای که خود آن را به پا کرده و در این سالها هیزم به آتش آن ریختند. انتظار میرود دولت روی کار آمریکا برنامه خروج نظامیان آمریکا از عراق و افغانستان را پیگیری کند. البته تفاوت فراوانی میان وعده پایان جنگ تا عمل به آن وجود دارد.
بایدن در جایی خود را حامی ایده خروج نظامیان آمریکا از منطقه نشان داد، اما او نیز مدعای نخ نمای دیگر دولتمردان آمریکا برای ماندن در غرب آسیا را تکرار کرد: نگرانی پیرامون تروریسم و داعش. تفکر انحرافی که به دست خود آمریکاییها در قالب داعش و القاعده شکل گرفته و زمانی مجوز لشکرکشی نظامی آنها به غرب آسیا را امضا کرد، حال دستاویز ماندن آنها در منطقه است. در غرب آسیا ترامپ میراثهای ناخوشایندی را برای بایدن به یادگار گذاشت از جمله رویای آمریکایی رفتن بشار اسد هیچگاه محقق نشد بلکه دولت قانونی دمشق از حمایت ایران و روسیه نیز برخوردار است. تنشهای مداوم به ترکیه بر سر حمایت از کردهای سوریه را نیز باید به ناملایمات پیش روی بایدن در غرب آسیا افزود.
استفاده همزمان از دیپلماسی و جنگ نیز از دیگر اصول لایتغیر سیاست خارجی دولت امریکا به شمار می آید. مقایسه دو دولت باراک اوبامای دموکرات و دونالد ترامپ جمهوریخواه نشان می دهد که هم در زمان حضور اوباما در کاخ سفید، ابزار جنگ کنار گذاشته نشد و هم در زمان حضور ترامپ در کاخ سفید، دیپلماسی به حاشیه رانده نشد. از این جهت، سخن بایدن مبنی بر این که " امریکا به دیپلماسی بازگشته است" به معنی کنار گذاشتن ابزار جنگ از سوی دولت کنونی امریکا نخواهد بود.
نتیجه گیری
از آنجا که کمتر از دو هفته از آغاز ریاست جمهوری بایدن گذشته است، ارزیابی و قضاوت در مورد سیاست خارجی دولت وی امکان پذیر نیست. با این حال با نگاهی به تاریخ دیپلماسی امریکا حداقل طی نیم قرن گذشته، مشخص میشود که سیاست خارجی این کشور از یکسری اصول و چارچوبهای ثابت و دائمی پیروی میکند که با جابجایی دولت ها، تغییر نمیکنند؛ از جمله این اصول، حفظ هژمونی بر نظام بین الملل، تامین منافع اقتصادی کمپانیهای امریکایی، بسط ارزشهای امریکا، حمایت از دولتهای وابسته، رقابت با دولتهای رقیب و جنگ با دولتهای متخاصم است.
کلید کاخ سفید زمانی به دست جو بایدن دموکرات رسید که کش و قوس و جارو جنجالهای پسا انتخاباتی فضای سیاسی آمریکا را بیش از پیش مسموم کرده است. حال بایدن بر ویرانههای بجا مانده از ترامپ نشسته، ویرانهای که در چهار سال به بار آمده بعید است به این آسانی قابل احیا باشد. نتیجه ۴ سال تاخت و تاز افسار گیسخته ترامپ آمریکایی ویران از کرونا، بیکاری و رکود اقتصادی در داخل و تنشهای بیشمار در خارج را روی دست بایدن گذاشته است. حالا بایدن آمده تا این بار او میراث ترامپ را براندازد درست همان کاری که او در سال ۲۰۱۷ با میراث اوباما کرد. باور مقامات و صاحبنظران سیاسی بر این است که چالش دلهره آوری که دولت بایدن با آن روبروست میتواند ترکیبی از تهدیدات امنیت ملی و سیاستهای حزبی باشد که این روزها به شدت زاویه دار شده است.