پویش ملی مبارزه با سرطان
یکم تا پانزدهم بهمن ماه پویش ملی مبارزه با سرطان است، سرطان به خانواده بزرگی از بیماریها اطلاق میشود که شامل رشد غیرطبیعی سلولهاست.
به گزارش
خبرگزاری صدا و سیمای مرکز اردبیل؛ یکم تا پانزدهم بهمن ماه پویش ملی مبارزه با سرطان است، تحقیقات نشان می دهد در سالهای آتی آمار سرطان به طور چشمگیری بالا خواهد رفت و باید از همین امروز از بروز این فاجعه پیشگیری کرد.
واژه سرطان به خانواده بزرگی از بیماریها اطلاق میشود که شامل رشد غیر طبیعی سلولهاست و این سلولها این قابلیت را دارند که به سایر نقاط بدن گسترش یابند و به آن حمله کنند. طی این بیماری، زیرمجموعهای از نئوپلاسمها شکل میگیرند؛ یک نئوپلاسم یا تومور درواقع دستهای از سلولها هستند که طی یک رشد غیر قابل کنترل بهوجود آمدهاند و معمولاً درنهایت به تشکیل یک توده میانجامند، اما این توده میتواند در سرتاسر بدن گسترش یابد.
این بیماری در هر قسمت از بدن مانند خون، پوست، سیستم گوارش، سیستم ادراری تناسلی، استخوان، ماهیچه، چشم و … ممکن است آغاز شود و در مراحل پیشرفته به سایر نواحی بدن گسترش یابد. بسته به این که توده تشکیل شده در کدام بخش از بدن باشد، علائم ظاهر شده نیز متفاوت خواهد بود. عوامل مختلفی در ابتلا به سرطان نقش دارند، ازجمله عوامل ژنتیکی، مواد شیمیایی، پرتوها و …
روش های درمانی سرطان
روشهای درمانی زیادی برای سرطان وجود دارد که باتوجه به نوع و میزان پیشرفت آن متفاوت خواهد بود؛ این روشها یا به درمان میانجامند و یا سرعت پیشرفت بیماری را کاهش میدهند. روشهای مختلفی مانند جراحی، شیمی درمانی، پرتودرمانی، دارو درمانی و … وجود دارد؛ معمولاً جراحی در مراحل اولیه سرطان انجام میشود و گاهی لازم است برای درمان نوع خاصی از سرطان از ترکیبی از روشهای موجود استفاده شود.
علائم و نشانههای سرطان
سرطان در آغاز، هیچ نشانهای ندارد. علائم و نشانههای آن زمانی ظاهر میشوند که سلولها رشد کرده و ریشه دوانده باشند. نشانههای این بیماری بستگی به نوع و محل آن دارد، بسیاری از این علائم بین تمامی سرطانها مشترک هستند و برخی علائم، اختصاصی میباشند.
علائم موضعی سرطان
علائم موضعی ممکن است به سبب توده توموری یا جراحتی که به علت وجود تومور ایجاد شده است، ظاهر شوند. به عنوان مثال، تودهای که طی سرطان ریه در ریهها ایجاد میشود میتواند منجر به انسداد برونشها شده و به ایجاد سرفه یا ذات الریه منجر شود؛ سرطان مری ممکن است سبب باریک شدن مجرای مری شود که عمل بلع را سخت و دردناک خواهد کرد؛ سرطان کولورکتال سبب میشود مجرای دفع باریک و یا مسدود شود؛ تودههای موجود در سینه یا بیضه میتوانند برآمدگیهای قابل رؤیتی ایجاد کنند؛ زخمهای ایجاد شده میتوانند سبب خونریزی شوند که اگر این خونریزی در ریهها صورت گیرد ممکن است سرفههای خونی به دنبال داشته باشد، اگر در روده ایجاد شود مدفوع خونی ایجاد میکند، اگر در مثانه ایجاد شود ادرار خونی را سبب خواهد شد. سرطان در مراحل ابتدایی بدون درد است، اما بیماران در مراحل پیشرفته ممکن است حس درد را نیز تجربه کنند. برخی سرطانها میتوانند سبب تشکیل مایع در ناحیه سینه و شکم شوند.
علت ایجاد سرطان
در ۹۰ تا ۹۵ درصد موارد، جهشهای ژنتیکی و فاکتورهای محیطی سبب ایجاد سرطان میشوند؛ در ۵ تا ۱۰ درصد باقیمانده، وراثت دخالت دارد. منظور محققان از فاکتورهای محیطی، عواملی هستند که ازنظر ژنتیکی قابل به ارث رسیدن نیستند؛ از فاکتورهای محیطی رایجی که میتوانند به مرگ به سبب سرطان منجر شوند میتوان به موارد زیر اشاره کرد: دخانیات، رژیم نامناسب و چاقی، عفونتها، اشعهها (اعم از اشعههای یونیزه کننده و غیریونیزه کننده،)، استرس، کم تحرکی و آلودگی.
نقش رژیم غذایی در ایجاد سرطان
رژیم غذایی، فعالیت فیزیکی و چاقی با بیش از ۳۵-۳۰ درصد از سرطانهای مرگبار مرتبط هستند. عدم فعالیت فیزیکی نه تنها از طریق ایجاد اضافه وزن، ریسک ابتلا به این بیماری را افزایش میدهد بلکه دارای اثرات منفی بر سیستم ایمنی و سیستم هورمونی نیز میباشد.
تاکنون مطالعات بسیار گستردهای در زمینه سرطان صورت گرفته است که به بررسی علل ایجاد سرطان و راه حلهای درمانی برای آن میپردازد، اما بشر هنوز نتوانسته است این بیماری کهن را ریشه کن کند. امید است که مطالعات آینده، بتواند به پیشگیری از ابتلا به این سرطان و کاهش مرگ و میر حاصل از آن بیانجامد.