وجود باتلاقها و جزایر در ساحلی به طول ۹۳۷ کیلومتر از خلیج فارس در استان بوشهر ، جلوه ای خاص به این استان بخشیده و ظرفیت مهمی برای زیست انواع جانوران دریایی بهویژه پرندگان مهاجر و زمستانگذر فراهم کرده است.
به گزارش خبرگزاری صداو سیما مرکز بوشهر ؛ مناطق حفاظتشده پارک ملی دریایی دیِر- نخیلو، نایبند، مُند، حله، بیرمی، پناهگاه حیات وحش، اثر ملی طبیعی کوه نمک و مناطق شکار ممنوع از جمله مکانهای زیبا و منحصر بهفرد استان بوشهر است که در آنها انواع جانوران حیات وحش زیست و زادآوری میکنند.
هر ساله با پایان یافتن فصل تابستان و آغاز فصل سرما، مهاجرت پرندگان شکاری، آبزی، کنار آبزی مهاجرت و کوچ آنها به مناطق حفاظت شده آغاز میشود.
معاون نظارت و پایش طبیعی سازمان حفاطت محیط زیست استان بوشهر با اشاره به آغاز کوچ پرندگان به این استان می گوید: اکنون انواع پرندگان شکاری، آبزی و کنار آبزی در نقاط حفاظت شده استان بوشهر فرود آمدهاند که اوج کوچ پرندگان در اوایل زمستان محقق میشود.
غلامرضا فقیه با اشاره به کوچ پرندگان شکاری مانند گونه شاهینیها، بالابان، بحری، چرخ به نقاط مختلف استان بوشهر می افزاید: با سرد شدن مناطق شمالی کشور کوچ و مهاجرت پرندگان به نقاط مختلف استان آغاز شده است که سرشماری از آنان در اوج مهاجرت آنان در دیماه انجام میشود.
وی از فرود هزاران پرنده مهاجر در مناطق خوش آب و هوا و سواحل استان بوشهر خبر می دهد و بیان می کند: این پرندگان شامل باکلان، کاکایی، پلیکان، حواصیل، فلامینگو، اردک، درنا، سلیم، آبچلیک، غاز و لکلک هستند.
معاون نظارت و پایش طبیعی سازمان حفاطت محیط زیست استان بوشهر با بیان اینکه دهها گونه از پرندگان در استان بوشهر شناسایی شده خاطرنشان می کند: انتظار داریم با بارندگیهای فصل زمستان، استان بوشهر میزبان جمعیت مناسبی از این پرندگان باشد.
وی مناطق 8 گانه حفاظت شده را مورد اشاره قرارمی دهد و تصریح می کند: هم اکنون 8 منطقه شامل پارکهای ملی دریایی نایبند، دیر – نخیلو، منطقه حفاظت شده مُند، حله، پناهگاه حیات وحش خارگ، اثر طبیعی ملی کوه نمک جاشک، خارگو، کوه بیرمی و مناطق شکار ممنوع از مهمترین زیستگاههای حیات وحش است که 7 درصد از مساحت استان بوشهر را تشکیل میدهند.
براین اساس با آغاز فصل سرما انواع پرندگان نادر جهان مانند فلامینگو، پلیکان، درنا، هوبره در زیستگاههای حفاظت شده استان بوشهر فرود میآیند که سال گذشته افزون بر 100 هزار پرنده مهاجر سرشماری شدند.
خشکسالیهای متمادی و بارشهای کم باران در سالهای اخیر، بر روی آبگیرها و تالابهای استان بوشهر اثر نامطلوبی گذاشته که سبب تغییرات شدید در عمق، حجم و وسعت آبگیرها و تالابها از جمله تالاب "حله" شده و وسعت آنها با توجه به خشکسالیهای کاهش یافته است.
پایش و آماربرداری پرندگان زمستانگذر در استان بوشهر
مدیرکل حفاظت محیط زیست استان بوشهر با بیان اینکه صدها گونه پرنده در زیستگاههای استان بوشهر شناسایی شده است اظهار می کند: این پرندگان شامل باکلان، کاکایی، پلیکان، حواصیل، فلامینگو، اردک، درنا، سلیم، آبچلیک، غاز و لکلک هستند که در بیشتر استان بوشهر یافت میشوند.
فرهاد قلینژاد از پایش و آماربرداری پرندگان زمستانگذر در استان بوشهر خبر می دهد و بیان می کند: با توجه به اینکه همه ساله در نیمه دوم و از اوایل آذرماه، مهاجرت و زمستان گذرانی پرندگان آبزی و کنارآبزی به استان بوشهر انجام میشود در این راستا عملیات آماربرداری از پرندگان مهاجر زمستان گذران آبزی و کنارآبزی استان ازنیمه دوم دیماه آغاز شده است.
وی با بیان اینکه این پرندگان، مهاجرت خود از عرضهای شمالیتر بهویژه کشورهای شمالی ایران و منطقه سیبری به مناطق جنوبیتر انجام میدهند خاطرنشان می کند: استان بوشهر یکی از مهمترین زیستگاههای زمستانی این پرندگان و مورد توجه سازمان بینالمللی پرندگان است.
مدیرکل حفاظت محیط زیست استان بوشهر ظرفیت این استان برای پذیرایی از پرندگان مهاجر را مورد اشاره قرار می دهد و بیان می کند: این استان با توجه به دارا بودن حدود ۹۰۰ کیلومتر نوار ساحلی با تنوع بافت و شکل زیاد و جزایر بکر و غیر مسکونی، تنوع گیاهان آبزی و وفور مواد غذایی، زیستگاه مناسبی برای پرندگان آبزی و کنار آبزی است.
رئیس اداره نظارت بر امور حیات وحش اداره کل حفاظت محیط زیست استان بوشهر مدت زمان انجام این عملیات آماربرداری را تا هفته نخست بهمن ماه اعلام می کند و می گوید: مناطق تحت مدیریت استان شامل پارک ملی دریایی نایبند، پارک ملی دیر- نخیلو، منطقه حفاظت شده مُند، منطقه حفاظت شده حله، اثر طبیعی ملی خارکو و پناهگاه حیات وحش خارک و سواحل استان از محلهای اصلی رویت این پرندگان است.
خسرو درویشی با بیان اینکه بیش از یک سوم از کل پرندگان شناسایی شده استان بوشهر ، شامل این پرندگان میشوند عنوان می کند: انواع پرندگان از خانوادههای باکلان، کاکایی، پلیکان، حواصیل، فلامینگو، انواع اردکها، درنا، سلیمها، تلیلهها، آبچلیکها ، غاز، لکلک، حواصیل و پرستوهای دریایی جمعیت عمده مهاجر آبزی را تشکیل میدهند.
وی بیان می کند: با توجه به بارندگیهای مناسب در پاییز امسال هم اکنون تنوع و پراکندگی مناسبی از پرندگان در استان مشاهده می شوند.
نگارش :سیده فردوس رضوی