خورشید بالاتر از متوسط جهانی بر ایران می تابد.
به گزارش خبرگزاری صداوسیما مرکز خراسان رضوی؛ مسیر رفت و آمد هر روزه من، میدان آزادی مشهد است. جایی که پنل های خورشیدی بر پشت بام یکی از ادارات این شهر جلب توجه می کند اتفاقی که به مرور در حال افزایش است.
افزایش قیمت نفت در سالهای اخیر، کشورهای پیشرفته صنعتی را مجبور کرد به فکر استفاده از انرژی های جانشین باشند.
بر اساس آمار، کشورهایی همچون هندوستان،ایالات متحده و چین، در صدر استفاده از انرژی های پاک و بصورت خاص انرژی خورشیدی قرار دارند.
در منطقه خاورمیانه نیز امارات، به دستاوردهای قابل توجهی در این حوزه دست یافته است.
خورشید 300روز در سال بر ایران می تابد و همین موضوع کشور ما را جزو بهترین کشورهای دنیا در زمینه استفاده از انرژی خورشیدی قرار داده است.
میانگین انرژی تابشی خورشیدی بر اساس استانداردهای بینالمللی، بیش از سه ونیم کیلووات ساعت در مترمربع است، اما این رقم در ایران به طور متوسط حدود 4ونیم کیلووات ساعت است.
در سالهای گذشته قوانین حمایتی خوبی درکشور در زمینه استفاده از انرژی خورشیدی تصویب شده است. به طوریکه برقی که از انرژی خورشید تولید می شود تا 16برابر قیمت، از تولیدکنندگان خریداری می شود که عموما با قراردادهای مناسب 20ساله است.
همچنین دولت مکلف شد بیش از 60میلیون دلار برای بهره گیری از انرژی خورشیدی اختصاص دهد که این نشان از افزایش سیاستهای تشویقی دولت، برای استفاده از سیستمهای تجدیدپذیر است؛ اگر چه، این آمار با استانداردهای کشورهای پیشرفته دنیا تفاوت چشمگیری دارد.
بر اساس مصوبه هیات وزیران در سال۱۳۹۵، وزارتخانهها، موسسهها و شرکتهای دولتی و نهادهای عمومی غیردولتی، بانکها و شهرداریها موظفند براساس فهرست وزارت نیرو، حداقل ۲۰درصد از برق مصرفی ساختمانهای خود را از انرژیهای تجدیدپذیر تامین کنند.
نایب رئیس کمیته تجدیدپذیر سندیکای صنعت برق می گوید: با گذشت مدت زمان زیادی از این مصوبه، تا کنون وزارت نیرو دستورالعمل مربوط به نحوه بهره برداری را به شرکتهای توزیع ابلاغ نکرده است.
موسوی ادامه میدهد: اگر ادارات دولتی ملزم شوند تا، 20درصد از برق مصرفی خود را از انرژی های تجدیدپذیر تامین کنند در این صورت توسعه در این بخش به خوبی امکان پذیر خواهد بود.
او با تاکید بر ضرورت توسعه سامانههای خورشیدی در محل واحدهای صنعتی می گوید: تا کنون حدود ۸۰۰شهرک صنعتی در کشور به بهره برداری رسیده و بیش از ۴۰هزار واحد صنعتی ساخته شده است، اما به دلیل افزایش مصرف برق در تابستان، گاهی شاهد صدور خاموشی برای آنها هستیم، در حالی که به سبب وجود سولههای مناسب و انشعاب برق، این واحدها دارای زیرساخت و شرایط بسیار مناسب برای نصب سامانههای خورشیدی و تولید برق هستند.
خراسان رضوی یکی از استانهای پیشرو در زمینه صنعت است که با دارا بودن شهرکهای صنعتی بزرگ میزان مصرف برق در این استان بسیار بالاست و همچنین افزایش میزان مصرف گاز در بخش خانگی ،موجب محدودیت عرضه سوخت گاز به نیروگاهها و خاموشی برق در این استان شده است.
در این شرایط، بهترین راهکار، نصب نیروگاههای برق کوچک مقیاس بر پشت بامهاست که میتوانند به یاری شبکه توزیع برق بیایند و برق مورد نیاز بخشی از مشترکان را تامین کنند.
معاون بهره برداری و دیسپاچینگ شرکت توزیع نیروی برق خراسان رضوی دراین باره می گوید: تا کنون 4نیروگاه بزرگ و 938نیروگاه کوچک خورشیدی در استان نصب شده است و از این نیروگاهها که به شبکه برق سراسری متصل هستند سالانه 15هزار و 400کیلووات برق تولید می شود.
وحید باغیشنی با اشاره به اینکه خراسان رضوی پس از کرمان رتبه دوم ایجاد نیروگاههای خورشیدی را در کشور دارد می افزاید: با برق تولیدی نیروگاههای بزرگ و کوچک خورشیدی در استان سالانه معادل پنج میلیون لیتر در مصرف سوخت های فسیلی صرفه جویی می شود.
وی با اشاره به نرخ تضمینی خرید برق می گوید: در حالی که متوسط فروش برق در کشور به ازای هر کیلووات ساعت حدود 750ریال است، وزارت نیرو برق تولیدی نیروگاههای خورشیدی را به قیمت ده هزارو 400ریال تضمینی، بصورت بیست ساله و نرخ تعدیل برای سالهای آینده خریداری می کند.
معاون مهندسی شرکت توزیع نیروی برق مشهد نیز با اشاره به اینکه نصب یک نیروگاه خورشیدی پنج کیلوواتی ۴۰مترمربع فضا نیاز دارد افزود: شرکتهای پیمانکار که مورد تایید شرکت توزیع نیروی برق و بسیج باشند وظیفه نصب نیروگاهها را برای متقاضیان برعهده میگیرند.
محمود پورباقری ادامه داد: کل هزینه ساخت هر نیروگاه پنج کیلوواتی ۶۵۰میلیون ریال است که براساس توافق انجام شده تسهیلات با کارمزد 5درصد به متقاضیان دارای شرایط اعطا میشود.
وی گفت: صاحب هر نیروگاه پس از فروش برق تولیدی نیروگاه خود به شرکت برق، در سال نخست ۹میلیون ریال درآمد دارد و پس از آن هر سال ۳۰درصد به مبلغ درآمد وی از این نیروگاه اضافه میشود.
در یکی از شهرستانهای خراسان رضوی از انرژی خورشید و باد به خوبی استفاده می شود.
نیشابور به سرزمین انرژی های نو معروف است و در یکی از روستاهای این شهرستان اتفاق متفاوتی افتاده است.
تعدادی از اهالی روستای چاه نسر نیشابور به کمک کمیته امداد امام خمینی(ره)، موفق شده اند با نصب پنل خورشیدی بر پشت بامهایشان و فروش تضمینی برق تولید شده به شبکه برق کشور، درآمدی ثابت و ماهیانه داشته باشند.
در این روستا که هزار نفر جمعیت دارد 50خانواده هر روز هزار کیلووات برق تولید می کنند و این یعنی روشن شدن 200لامپ صد وات در 24ساعت.
بسیاری از کارشناسان معتقدند، با وجود گران بودن تولید برق از انرژی خورشیدی، اما این طرح در حقیقت نوعی سرمایه گذاری است که به مرور زمینه درآمدزایی آن فراهم می شود.
در شرایطی که کشورهایی همچون ایتالیا، اسپانیا، آلمان و...حدود 20درصد از برق مورد نیاز خود را از محل انرژی خورشیدی تامین می کنند، سهم انرژی های تجدیدپذیر در تولید برق در ایران کمتر از یک دهم درصد برآوُرد می شود این در حالیست که بیابان مرکزی ایران،بستری فراخ و مناسب برای تابش و جذب انرژی خورشیدی به شمار می رود.
اردکانیان وزیر نیروبر اهمیت ایجاد نیروگاههای خورشیدی در کشور تاکید کرد و گفت: ۵۷نیروگاه با ظرفیت ۲۸۰کیلووات و هم چنین هزار نیروگاه کوچک پنج مگاواتی در دست ساخت است.
معاون وزیر نیرو نیزگفت: چتر حمایتی وزارت نیرو بر سر تولید کنندگان داخلی پنلهای خورشیدی خواهد بود.
محمد ساتکین گفت: وزارت نیرو متولی تهیه مشوقهای گوناگون برای مصرف کنندگان برق شهری است و اگر برق را هر کیلو وات ساعت هزار و ۳۰۰تومان بفروشیم، کسانی که وسایل مصرفی را از تولیدات داخلی خریداری کنند حدود ۳۰درصد تخفیف هزینه برق به عنوان مشوق دریافت خواهند کرد.
او ادامه داد: دولت این مشوق را به منظور تحریک خرید از محصولات تولید داخل، ارائه میکند، ولی اگر تولید داخل جوابگوی نیاز نباشد باید به سراغ واردات برویم.
مدیرکل دفتر طرحهای تجدیدپذیر و بهرهوری انرژی ساتبا نیز گفت: ثبتنام متقاضیان پُرمصرف خانگی برای استفاده از پنلهای خورشیدی به صورت اقساطی در سایت ساتبا آغاز شده است.
محمدتقی زیاری هزینه ساخت یک سامانه خورشیدی خانگی کوچک مقیاس با ظرفیت ۶۰۰وات را حدود ۱۵۰میلیون ریال اعلام کرد و افزود: سرمایهگذاری اجرای این طرح با نام برق امید، با پرداخت وام قرضالحسنه از سیستم بانکی به متقاضی صورت می گیرد و سود وام را دولت پرداخت می کند.
خاموشی ها هم چنان در کشور ادامه دارد و سوخت پاک اگرجزو اولویت های اساسی کشور قرار نگیرد بحران انرژی در ایران غیرمحتمل نخواهد بود.
نویسنده و سردبیر: مریم یعقوبی