جدیدترین ماهوارهبر جمهوری اسلامی ایران با نام «ذوالجناح» رونمایی شد.
به گزارش خبرگزاری صداوسیما؛ سخنگوی گروه فضایی وزارت دفاع گفت: پرتاب تحقیقاتی ماهواره بر ترکیبی ذوالجناح با دستیابی به فنآوری قدرتمندترین موتور سوخت جامد در کشور برای نخستین بار در حوزه فضایی صورت گرفت.
روابط عمومی وزارت دفاع همزمان با ایام الله دهه مبارک فجر و به مناسبت روز فناوری فضایی مهندس حسینی سخنگوی گروه فضایی وزارت دفاع با حضور در برنامه علمی " چرخ " شبکه چهار سیما اعلام کرد: به حول و قوه الهی و با تلاش جهادی دانشمندان صنعت فضایی وزارت دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح، برای اولین بار در حوزه فضایی، نخستین پرتاب تحقیقاتی ماهواره برترکیبی ذوالجناح با هدف تست زیرمداری با دستیابی به فن آوری قدرتمندترین موتور سوخت جامد در کشور صورت گرفت.
وی افزود: این ماهواره بر سه مرحلهای که از نظر ویژگیهای فنی قابل رقابت با ماهواره برهای روز دنیا است، دارای دو مرحله پیشرانش جامد و یک مرحله با پیشرانش مایع است و توانایی حمل ماهواره تا وزن ۲۲۰ کیلو گرم در مدار ۵۰۰ کیلو متری را داراست.
مهندس حسینی خاطر نشان ساخت: از مهمترین دستاورهای این آزمایش فضایی، دستیابی به قدرتمندترین موتور سوخت جامد کشور با تراست بیش از ۷۵۰ تن و صحه گذاری سایر فنآوریهای جدید به کار رفته در این محصول میباشد.
وی تصریح کرد: این ماهواره بر پس از تستهای تحقیقاتی و تثبیت فنآوری، آمادگی قرار دادن ماهوارههای عملیاتی را در مدار خواهد داشت و از ویژگیهای اصلی آن، کاهش هزینهها و افزایش سرعت دستیابی به اهداف بوده و با توجه به قابلیت پرتاب از سکوی متحرک، امکان قرار دادن ماهواره در مدار خورشید آهنگ فراهم میشود که قابلیتهای خاصی برای ماهواره سنجشی به ارمغان میآورد.
ماهواره بر ذوالجناح نیاز به پایگاه ثابت پرتاب ندارد
سخنگوی گروه فضایی وزارت دفاع گفت: پرتاب ماهواره بر ذوالجناح همچون سیمرغ نیاز به پایگاه ثابت ندارد .
آقای حسینی افزود : ماهواره بر ذوالجناح در قالب پروژهای با نام حضرت فاطمه الزهرا (س) اجرا شد . این پرتاب نخستین پرتاب ماهوارهبر ترکیبی ذوالجناح بود. وی ادامه داد : منظور از ترکیبی، ترکیبی از سوخت جامد و مایع است که ما برای نخستین بار از سوخت جامد استفاده کردیم ، با این پرتاب برای نخستینبار از قدرتمندترین موتور سوخت جامد استفاده کردیم.
حسینی گفت : در این ماهوارهبر در مرحله اول و دوم از سوخت جامع و در مرحله سوم از سوخت مایع استفاده کردیم.
وی درباره نقشه راه حوزه فضایی نیز گفت: از چند سال گذشته روی سوخت جامد کار کردیم. بویژه که تاکنون تاکید ما بر سوخت مایع بود و با توجه به توانمندی های که در سوخت مایع ایجاد شده بود ، ماهوارهبر سفیر در هر دو مرحله از سوخت مایع استفاده کردیم .
سخنگوی فضای وزارت دفاع با بیان اینکه مسیر سوخت های جامد ما ادامه دارد گفت: اکنون چند سالی است با توجه به توانمندیهای که در حوزه سوخت جامد ایجاد شده است ، این ایده مطرح شد تا در حوزه فضایی نیز از سوخت جامد استفاده کنیم .
وی درباره چرایی سوخت جامد نیز ادامه داد: کشورهای دیگر نیز از این پتانسیل سوخت جامد استفاده کرده اند که ویژگی های خاص خود را دارد .
حسینی با بیان اینکه سوخت جامد و مایع هرکدام ویژگی و دستاوردهایی دارند گفت: سوخت مایع در مراحل اولیه استفاده میشود یعنی برای برخاستن و عبور از جو است چون انرژی طبری دارد.
وی گفت: ایده ماهواره بر دوالجناح به صورت جدی حدود دو سه سال پیش مطرح شد و در این مدت کار جهادی بزرگی انجام شد.
وی ادامه داد: در واقع این کار با هزینه خیلی کم و در بازه زمانی کم انجام شد . آنچه نمایش داده شد، نخستین پرتاب تحقیقاتی ماهواره بود و ما فرآیند تحقیقات را طی میکنیم . این اولین قدم تحقیقاتی ما بود.
حسینی گفت: همیشه این موضوع مطرح می شود که چرا وقتی یک محصول هنوز تثبیت نشده است درباره آن ادعای مطرح می شود که در واقع هدف ما صحهگذاری پرتابی موتور سوخت جامد بود.
وی با بیان اینکه هدف ما در این پرتاب ارزیابی عملکرد سوخت جامد بود افزود: مرحله یک که حدود ۷۰ ثانیه عملکرد دارد، ما را به ارتفاع 15 کیلومتری میرساند که در این ارتفاع بوستر جدا میشود. این عملکرد اگر اتفاق بیفتد برای ما دستاورد به حساب میاد که الحمدالله اتفاق افتاد.
حسینی افزود: همه زیرسیستمها با یکدیگر تاثیرات متقابل دارند. بنابراین محققان یک محموله تحقیقاتی گذاشتند و بخشی از زیرسیستمها را در این مرحله تست کردند.
سخنگوی فضایی وزارت دفاع گفت: ماهوارهبر ذوالجناح ماموریتی که برایش تعریف شده، قرار دادن ماهوارهای با حداکثر 220 کیلوگرم در ارتفاع 500 کیلومتری است که عملکردی نزدیک به سیمرغ دارد.
وی ادامه داد: هدف ما رسیدن به مدار نبود و پرتاب با هدف زیرمداری انجام گرفت. تا آن مرحلهای که مدنظرمان بود، پرواز انجام گرفت. ما همچنین میتوانیم مجموعهای از ماهوارهها که مجموع وزنشان 220 کیلوگرم است، را پرتاب کنیم.
حسینی در خصوص موتور این ماهواره بر نیز گفت : این موتور حتی نسبت به موتورهای نظامی قدرتمندترین موتور سوخت جامد است. قالبیت ارتقا حدود صد تُن را دارد. مسیر توسعهمان بدینگونه است که زیرسیستمها تست میشوند و در مسیر توسعه قرار میگیرد.
سخنگوی فضای وزارت دفاع گفت : یکی از قابلیت هایی که در آینده نزدیک ایجاد خواهد شد می توان به خورشید آهنگ نیز دسترسی پیدا کرد.
وی افزود: در سیمرغ موتورهای سوخت مایع و هم سوخت جامد را برنامه توسعه داریم .
در ذوالجناح مدل های قوی تری خواهد داشت ما هم از بدنه های سبک تر استفاده می کنیم و هم ارتقا پیدا خواهد کرد در سوخت جامد نیز در سوخت مایع نیز اعتقاد داریم هم در خانواده موتورهای فعلی و هم در ارتفاع مداری.