تاثیر روغن موتور بر کاهش مصرف سوخت
استفاده از روغن موتور با کیفیت باعث کاهش مصرف سوخت خودرو میشود،
به گزارش گروه وب گردی
خبرگزاری صدا و سیما؛ در این مقاله قصد داریم این موضوع را بررسی نماییم که سطح کیفی، ویسکوزیته و کیفیت تولیدی یک روغن موتور چگونه بر کاهش مصرف سوخت (بنزین) خودرو تاثیر میگذارد؟ میخواهیم اطمینان حاصل کنیم که “با تغییر نوع روغن موتور میتوان راندمان سوخت را افزایش داد” جزء تکنیکهای بازاریابی و فروش شرکتهای تولیدی روغن موتور میباشد یا واقعیتی است که در کشورمان بدان توجهی نشده است؟
دغدغه مصرف سوخت و بنزین
این روزها با افزایش قیمت بنزین و سهمیه بندی سوخت در کشور به نظر میرسد محدودیتهای ناشی از گران بودن انرژی و سوخت برای همگان قابل درک شده است؛ بنابراین هر عاملی که به نحوی منجر به کاهش مصرف بنزین در خودرو گردد با اهمیت به نظر میرسد.
استفاده از روغن موتور با کیفیت باعث کاهش مصرف سوخت خودرو میشود،
از سوی دیگر در سایر کشورها با توجه هزینه بالای انرژی و بالاخص سوخت، دغدغه بزرگ خودروسازان تبدیل افزایش راندمان و بازدهی مصرف سوخت میباشد. به طوریکه مهندسان مکانیک و طراحان خودرو تمامی تجربه و علم خود را بکار گرفته اند که حتی کاهش چند درصدی در مصرف سوخت خودرو را محقق نمایند. علاوه بر هزینه بالای سوخت یکی دیگر از عوامل موثر بر این تصمیم خودروسازان، قوانین سخت کشورها و نهادهای نظارتی بین المللی بر کاهش آلایندگی خودروها میباشد.
افزایش مصرف بنزین و سوخت هشداری به منظور خرابی یکی از قطعات فنی خودرو میباشد.
زمانی که یکی از قطعات خودرو نتواند وظیفه و کارکرد محول شده را به درستی انجام ندهد منجر به افزایش مصرف سوخت میگردد.
ده دلیل رایج افزایش مصرف سوخت
ده مورد ساده که میتواند موجب افزایش مصرف بنزین گردد:
کثیفی فیلتر هوا
نقص در سنسور ورودی هوا
نقص در سنسور اکسیژن
نقص در سنسور دمای هوا
نقص در شمعها
نقص در کوئل و وایرها
کثیفی انژکتور
نقص در چرخها و سیستمهای وابسته
بار زیاد
به هم خوردن آیرودینامیک بدنه
چگونگی تاثیر روغن موتور بر کاهش مصرف سوخت
در موتور خودرو در چهار ناحیه اصلی انرژی ایجاد شده براثر اصطکاک اتلاف میشود:
میل لنگ
میل سوپاپ
پیستونها و سیلندرها
پمپ روغن (اویل پمپ)
علت کاهش مصرف سوخت در هنگام استفاده از روغن با ویسکوزیته پایین
در این مقاله از میان موارد مطرح شده، اتلاف انرژی در پمپ روغن را بررسی خواهیم کرد. همان طور که قبلا در پترونول بررسی کردیم که اهمیت روغن موتور درخودرو همانند اهمیت خون در بدن است؟! اتلاف انرژی در پمپ روغن، به دلیل انرژی مصرف شده جهت پمپاژ روغن موتورهای با غلظت بالا به ویژه در هنگام استارت اولیه و گرم شدن روغن موتور میباشد.
اویل پمپ، روغن موتور موجود در کارتر (کارتل) روغن را در مجاری موتور پمپاژ میکند و با گردش روغن درون محفظه موتور، روان کاری موتور صورت میپذیرد. دقیقاً همانند قلب انسان برای گردش خون در بدن. هرچه روغن موتور غلیظتر باشد، انرژی بیشتری برای پمپاژ آن روغن استفاده میشود، در نتیجه مصرف سوخت افزایش خواهد یافت. همانند افرادی که ممکن است خون خود را رقیقتر کنند تا قلبشان بتواند خون را آسانتر پمپاژ کند. به همین دلیل است که ما شاهد افزایش تولید و فروش روغن موتورهایی با شاخص گرانروی پایینتر مانند ۰W-۱۶، ۰W-۲۰ و ۰W-۳۰ میباشیم. به طوری که در استانداردهای جدید سطوح کیفی (API SP، ILSAC GF-۶A و ILSAC GF-۶B) نیز روغن موتورهایی با چنین ویسکوزیتههایی در نظر گرفته میشود.
با افزایش گرانروی روغن، پمپاژ روغن جهت روانکاری موتور دشوارتر خواهد بود. در موتور خودرو هر چه جابجایی روغن بین قسمتهای مختلف دشوارتر باشد، از سوخت بیشتری استفاده خواهد شد. با کاهش گرانروی روغن موتور، بازده سوخت خودرو افزایش خواهد داشت.
با افزایش کارکرد خودرو، انواع آلودگیهای ناشی از احتراق و سایش قطعات به روغن موتور اضافه میشود. همین امر موجب افزایش گرانروی روغن موتور و به تبع آن افزایش مصرف سوخت میشود.
ادعا یا واقعیت؟ کاهش مصرف سوخت با روغن موتور با غلظت پایینتر
شاید تعجب کنید که روغن موتور حتی در مصرف سوخت تأثیر دارد. افراد بسیاری در دنیا سعی کرده اند به صورت علمی و عملی اثرگذاری این عامل را بررسی نمایند. ژوو وانگ و همکارانش در یک آزمایش علمی و عملی تاثیر استفاده از روغن موتور با گرانروی پایینتر را بررسی نموده اند. نتایج این آزمایش در نوزدهمین کنگره مهندسی خودروی آسیا و اقیانوسیه (انجمن مهندسی خودرو SAE – چین ۲۰۱۷) با عنوان مقاله ” تاثیر روغن موتور بر مصرف سوخت وسایل نقلیه سنگین” منتشر گردیده است. میتوانید مقاله کامل را از این لینک دریافت نمایید. بر اساس تجزیه و تحلیل نتایج این آزمون با تغییر نوع روغن موتور مصرفی با گرانروی ۱۵W-۴۰ و سطح کیفی CI-۴ به روغن موتور دارای ویسکوزیته ۵W۳۰، حدود ۴ درصد در مصرف سوخت کاهش مشاهده گردید. البته لازم به ذکر است طبق بررسیهای انجام شده پس از آزمایش، روغن موتور به خوبی وظایف روانکاری موتور را انجام داده و مشکلی در موتور خودرو مشاهده نشده است.
پس چرا از روغن موتور با گرانرویهای پایین استفاده نمیکنیم؟
از سوی دیگر لازم است روغن موتور به اندازه کافی غلیظ باشد تا بتواند به خوبی اجزای موتور را روانکاری کرده و از تماس و سایش قطعات با یکدیگر جلوگیری گردد و قطعات موتور به خوبی محافظت شود. همچنین استفاده از روغن موتورهای با گرانروی پایینتر امکان نشتی روغن را افزایش میدهد. پس حتما قبل از تغییر گرانروی روغن موتور به ویسکوزیتههای پایین شرایط و استهلاک موتور خودرو را در نظر بگیرید.
کاهش مصرف سوخت با استفاده از روغن موتورهای با کیفیت
همانطور که در بالا بیان گردید در صورتی که روغن موتور به راحتی در محفظه موتور گردش کند و جابجایی روغن بین قسمتهای مختلف موتور آسانتر باشد، مصرف سوخت کمتر خواهد بود. روغن موتورهای با سطوح کیفی بالا که در ساخت آنها از فناوریها و فرآیندهای فول سنتتیک استفاده میشود، با توجه به ساختار مولکولی یکنواخت روغن، براحتی میتوانند بهترین عملکرد روانکاری را داشته باشند و انرژی کمتری برای پمپاژ روغن نیاز خواهد بود.
زمانی که از روغن موتورهای با کیفیت پایین و تقلبی استفاده میشود، کیفیت و گرانروی روغن موتور با کمترین کارکرد خودرو دچار تغییر شده و با توجه به افزایش اصطکاک و انرژی لازم جهت پمپاژ روغن، موجب افزایش مصرف بنزین میگردد. اگر از یک روغن موتور با کیفیت استفاده نمایید خواص و گرانروی روغن به راحتی تغییر نخواهد کرد؛ بنابراین در شرایط یکسان کارکردی خودرو، روغن موتور در کاهش یا افزایش مصرف سوخت نقش موثری خواهد داشت. به همین جهت است که استانداردهای جدید روغن موتور همچون API SP و API SN Plus با هدف اصلی کاهش مصرف سوخت و تولید گازهای گلخانهای تدوین میگردند.