هر عسلی که دارای موم است، می توان آن را به عنوان خوراکی یا درمانی استفاده کرد. در ادامه ما به راه تشخیص اصل بودن و با کیفیت بودن این فرآورده و خواص موم عسل می پردازیم.
به گزارش گروه وب گردی خبرگزاری صدا و سیما؛ یکی از دقیق ترین راه های تشخیص موم عسل طبیعی و خالص استفاده از تکنیک آزمایشگاهی کروماتوگرافی ستونی هیدروکربن (GC-MS) است. در این روش میزان کل هیدروکربن های آنرا تعیین می کنند و طبق پروتکل ها نباید بیشتر از ۱۶٫۵% باشد که در غیر این صورت موم عسل دارای ناخالصی هایی از جمله پارافین و یا سایر روغن ها است.
اما یکی از ساده ترین روش های تشخیص موم عسل طبیعی این است که آن را ذوب کرده و ویژگی های آن را بررسی کنید.
نقطه ذوب موم عسل بیشتر از ۶۰ درجه سانتی گراد است.
موم عسل باید عاری از مواد ناخالصی اعم از لاشه زنبورها ، گرد و خاک ، پارافین و یا هر ماده غیرمجاز دیگری باشد، وقتی موم را ذوب می کنید اگر خالص نباشد ناخالصی ها از موم جدا شده و مایعی یکدست نداریم.
موم عسل تفاوت زیادی در رنگ دارد. گاهی اوقات به رنگ کهربایی روشن و بعضی از مومها زرد روشن هستند.
رنگ متفاوت موم تا حدودی به دلیل نوع گلها و گرده هایی است که زنبورها از آن تغذیه کرده اند.
موم عسل در ابتدا سفید است. همزمان زنبورها، موم سفید را با بره موم و گرده مخلوط می کنند و رنگ طلایی به آن می دهند.
موم عسل طبیعی باید در دمای اتاق و به دور از نور مستقیم خورشید و آلودگی ها نگهداری شوند.
از آنجاییکه عسل بدون موم ممکن است طبیعی نباشد و برای طبیعی جلوه دادن و از بین بردن شکرک آن عسل را حرارت داده باشند بهتر است عسل را با موم بخرید.
چراکه حرارت باعث تولید ماده سرطان زای هیدروکسی متیل فورفورال (HMF) در عسل شود.
از طرف دیگر چون زنبورها موم کمتری نسبت به عسل تولید می کنند برخی افراد نیز برای سود بیشتر موم را با پارافین مخلوط کرده و موم مصنوعی تولید کرده و به جای موم طبیعی می فروشند.
از طرف دیگر بزرگترین دشمن عسل موم دار، کرم پروانه موم خوار است.
اگر عسل با موم می خرید آن را در دمای پایین تر از ۲۰ درجه سانتی گراد نگهداری کنید تا کرم نزند و یا سریعا عسل را از موم خارج کنید.
استفاده خوراکی و موضعی از موم عسل در آمریکا و سایر کشورها به عنوان مواد عموما بی خطر (GRAS) شناخته می شوند.
اما با این وجود اطلاعات کافی در مورد بی خطر بودن آن برای کودکان، زنان باردار و یا شیرده وجود ندارد.
بهتر است برای جلوگیری از عوارض احتمالی زیر از مصرفش در زمان بارداری و یا شیردهی خودداری شود:
به خاطر داشتن ویتامین A برای رشد طبیعی سلولهای پوست مناسب است.
با افزودن کمی گلاب به موم می توان از آن برای التیام و ضدعفونی سطح پوست و دهان استفاده کرد.
در بسیاری از محصولات مراقبت از پوست مورد استفاده قرار می گیرد زیرا همزمان با ایجاد یک لایه محافظتی روی پوست، اجازه تنفس پوستی را هم می دهد.
به دلیل خواص ضد باکتریایی ، دارای سابقه طولانی برای برخی از عارضه های پوستی از جمله درمان سوختگی و زخم ها بوده است.
امروزه برای تسکین علائم برخی از بیماری های پوستی مانند پسوریازیس و اگزما استفاده می شود.
یک لایه بردار طبیعی است که برای از بین بردن سلول های مرده پوست بسیار مناسب است.
دفعه دیگر که لب هایتان خشک شد موم عسل را امتحان کنید. فقط کافی است موم را با روغن نارگیل مخلوط کرده و بعد روی لب های خود بمالید.
می تواند یک لایه محافظتی بر روی پوست ایجاد کند. که رطوبت را جذب کند و به عنوان یک آبرسان طبیعی برای پوست عمل نماید.
قبل از استفاده موضعی بهتر است ابتدا آن را به مدت ۱ الی ۲ روز روی مچ دست یا داخل آرنج بمالید و مطمئن شوید که به آن حساسیت ندارید.
برخی از عوارض جانبی می تواند شامل موارد زیر باشد: