اعضای شورا در دویست و شصت و هفتمین جلسه، به بررسی مواد و تبصرهها و پیشنهادهای لایحه شهر بیدار پرداختند.
بهاره آروین در پیشنهادی، گفت: شهر بیدار برای اصناف است، اما در بند (ج) به خردهفروشی و دستفروشی محدود شده است. این در حالی است که اصلا نیازی نیست تعیین کنیم که اصناف شب هنگام فعال باشند یا نباشند؛ لذا پیشنهاد میکنم در برخی مناطق همه اصناف شامل شهر بیدار شوند.
اما محسن هاشمی در مقام مخالف، گفت: در شهر قوانینی برای اصناف وجود دارد و نمیتوان با یک مصوبه این قوانین اصناف را از بین برد. همچنین بیدار بودن شهر در شب، نیاز به نیروی انسانی بیشتری برای تامین امنیت و خدمات رسانی است.
محمد جواد حق شناس نیز بعنوان موافق اظهار داشت: متن پیشنهادی با نوع بیان کمی متفاوت است اگر نه متن پیشنهاد مشکل ساز نیست.
او ادامه داد: پیشنهاد مطرح شده در طرح شامل کسب و کارها و اصناف فضای بیدار است نه تمام شهر؛ که این کسب و کارها شامل صنایع دستی و دست فروشیها هم میشود.
زهرا صدر اعظم نوری هم از جانب کمیسیون سلامت و در تایید سخنان هاشمی، گفت: این طرح برای استفاده از ظرفیتهای داخل شهر است. پهنههای بیدار هم مشخص شده اند و شامل مناطق کلی نمیشوند. بیدار نگه داشتن شهر هزینه زیادی میبرد.
در نهایت پیشنهاد آروین به رای گذاشته شد و با ۸ موافق به تصویب نرسید.
سپس ماده یک به صورت کلی به رای گذاشته شد و با ۱۶ رای موافق به تصویب رسید.
اما آروین در خصوص ماده ۲پیشنهاد دیگری مطرح کرد و گفت: تمام درخواستهای اصناف در این خصوص و چگونگی بررسی آنان به صورت عمومی منتشر شود.
علی اعطا بعنوان موافق این پیشنهاد نیز گفت: تجربه نشان داده است که در شهرداری کارها به بهانه مشکلات وقت و هزینه بدون شفافیت پیش میرود که منجر به رانت میشود؛ لذا به نظرم حتی با تعویق هم این کار انجام شود، بازهم ارزشمند است.
زهرا صدراعظم نوری موافقت خود را با این پیشنهاد اظهار داشت و این پیشنهاد به رای گذاشته شد که با ۱۲ موافق به تصویب رسید.
در ادامه جلسه بهاره آروین پیشنهاد دیگری مبنی بر حذف تبصره یکم ماده ۲ در خصوص به مزایده گذاشتن معابر و فضای باز در اختیار شهرداری را مطرح کرد.
این پیشنهاد به رای گذاشته شد و با ۱۵ موافق به تصویب اعضا رسید.
سپس ماده ۲ به رای گذاشته شد که با ۱۹موافق به تصویب رسید.
در ادامه پیشنهاد مسجد جامعی درمورد ماده ۳ مطرح شد، او اظهار داشت: در سطح شهر مناطقی مانند پایانهها به حیات شبانه نیاز دارند و به نظرم بهتر است ورودیهای شهر هم شامل اولویتهای شهر بیدار باشد.
اما هاشمی مخالفت کرد و گفت: در تمام جهان پایانهها و فرودگاهها در ۱۲ شب تعطیل میشوند. بیدار بودن این مکانها و سروصدای ناشی از اتوبوس، قطار و هواپیما باعث مزاحمت برای مردم میشود.
در ادامه جلسه مجید فراهانی که موافق این پیشنهاد بود، گفت: در حال حاضر طبق ضوابط، مراکز فروش در پایانهها در ساعت ۱۲ شب تعطیل میشود. اما اگر این پایانهها و ورودیها هم شامل شهر بیدار شود، بسیاری از نیازها برطرف میشود.
ناهید خداکرمی در مخالفت با این پیشنهاد، اظهار داشت: عبور و مرور با این وضع شهر بیدار مشکل خواهد شد و این فروشندگان سد معبر خواهند کرد. همچنین امنیت این ورودیها مختل میشود. ضمن اینکه به علت خریدها، ترافیک هم ایجاد میشود.
اما حق شناس موافق پیشنهاد بود و گفت: این پیشنهاد برای ایجاد رفاه و آسایش و امنیت خاطر شهروندان است. پایانههای ورودی و خروجی شهرها معمولا ۲۴ ساعته هستند و نیاز است در کنار پایانه ها، فرودگاهها هم مشمول شهر بیدار شوند.
او ادامه داد: عدهای به شهر وارد یا خارج میشوند که نیازهایی دارند و لایحه شهر بیدار فرصتی برای تامین نیازهای این افراد است.
صدراعظم نوری نیز مخالفت کمیسیون را به شرح ذیل اعلام کرد و افزود: در مبادی ورودی به اندازه کافی مراکز فروش فعال هستند و نیازهای یک مسافر را تامین میکنند.
او افزود: هدف این مصوبه هم نه دست فروشان بلکه اصناف است؛ لذا ایجاد چنین فضایی برای دستفروشان میتواند اختلال ایجاد کند.
بالاخره پیشنهاد مسجد جامعی به رای گذاشته شد و با ۱۱ موافق به تصویب رسید.
سپس ناهید خداکرمی با اشاره به اینکه با افزودن حاشیه دریاچه شهدای خلیج فارس به ابن طرح مخالف است، گفت: یکی از اهداف این طرح، صرفه جویی در رفت و آمد است؛ لذا بهتر است این مورد به تهرانسر یا عبدل آباد یا بوستان شقایق منتقل شود.
اما حق شناس که مخالف بود اظهار داشت: این لایحه درمورد شهر بیدار است که بر بستری از استعدادهای شهر تکیه دارد. شهر برای مجموعه شهدای خلیج فارس هزینه زیادی کرده است. بسیاری از مردم در طول روز به علت مشغله توان استفاده از این امکانات را ندارند. اما شب هنگام دسترسی برای انها سادهتر است.
نوری هم گفت: هدف این طرح نقاطی هستند که ظرفیت فعالیت در شب را دارند؛ لذا شامل همه نقاط تهران نیست.
پیشنهاد خداکرمی به رای گذاشته شد و با ۱۵ موافق به تصویب رسید.
در ادامه کل ماده سوم به رای گذاشته شد و با ۱۵ موافق به تصویب رسید.
در ادامه زهرا صدراعظم نوری گفت: دغدغهای که مورد توجه دوستان پیشنهاد دهنده است این طور به ذهن متبادر میکند که این لایحه برهم زننده آرامش شهروندان است. در حالی که در ماده ۳ این طرح اولویتبندی مکان یابیها و محدودهها به صورت دقیق مشخص و همچنین عنوان شده است که مکان یابی زیر نظر شورای راهبری باشد.
احمد مسجد جامعی هم در ادامه گفت: تاکید ما بر روی حقوق شهروندان است. در طرح آمده است محدوده ناصری، بخشی از محدوده ناصری مثل امامزاده محدوده زندگی است و باید آرامش شهروندان فراهم شود محدوده حصار ناصری همه مثل هم نیست.
نوری در ادامه درخواست کرد که این پیشنهاد به بند ج ماده یک اضافه شود و قرار بر این شد تا با اصلاح عبارتی این پیشنهاد در طرح گنجانده شود.
در نهایت ماده ۹ با ۱۸ رای موافق به تصویب رسید.