رئیس سازمان انرژی اتمی گفت: هر داده ای از طریق فناوری کوانتوم امکان انتقال دارد.
به گزارش خبرنگار خبرگزاری صدا و سیما، آقای علی اکبر صالحی در ارتباط تصویری با استودیو پخش خبر 21 دوشنبه شب شبکه یک سیما با بیان اینکه در بهمن ،ماه اقتدار و عزت ایران هستیم و امروز یک روز بیاد ماندنی است افزود: ما فناوری کوآنتومی را از سال 1395 آغاز کردیم و اولین آزمایش در هم تنیدگی ذرات فوتون را در سال 97 و در فاصله آزمایشگاهی انجام دادیم و در خرداد 99 در فاصله 300 متری و در ماه جاري در فاصله 1650 متری با اختلاف ارتفاع 300 متر انجام دادیم.
وی ادامه داد: کلید ورود فناوری کوآنتومی؛ موضوع در هم تنیدگی ذرات نور به نام فوتون است و ما باید بتوانیم این جفت فوتون های در هم تنیده را تولید کنیم که این اساس کار است.
صالحی با اشاره به این که ایران به عنوان اولین کشور در دسترسی به این فناوری در بین کشورهای اسلامی و کشورهای در حال توسعه است، گفت: بعد از تولید جفت فوتون، اینها را در فاصله مد نظر از هم جدا می کنیم که در این صورت این یک امر خارق العاده ای است که اگر یکی از این ذرات نور هر اتفاقی برایش پیش آید، جفت دیگر نور در همان لحظه متوجه خواهد شد و این اتفاق بدون این که ارتباطی باهم داشته باشند پیش می آید.
وی افزود: تصور کنید ما یک جفت فوتونی را در فاصله سال های نوری ایجاد کردیم، با این که فاصله در مقیاس سال های نوری است اگر اتفاقی برای یکی از فوتون ها بیفتد جفت آن همان لحظه متوجه خواهد شد و نیازی نیست اطلاعات به میزان سال های نوری زمان بر باشد.
رئیس سازمان انرژی اتمی با اشاره به این که در دهه 90 میلادی اولین آزمایش های فوتونی انجام شد ادامه داد: ایران در سال 97 اولین بار جفت فوتون های در هم تنیده را تولید کرد و الآن در فاصله 1650 متری کلید زدیم و ارتباط برقرار شد.
صالحی گفت: زمانی که این فوتون ها ایجاد می شود در ذات خودشان کلید رمزنگاری نهفته است که از این رمزنگاری نهفته استفاده می کنیم و اطلاعات رمز گذاری شده را بین دو نقطه برقرار می کنیم.
وی افزود: امیدواریم تابستان 1400 در فاصله 7 کیلومتری این آزمایش را بین برج میلاد و برج آزادی انجام دهیم و چند ماه بعد هم با پهپاد و بالن انجام خواهیم داد و در سال 1404 برای ماهواره آماده می شویم که بتوانیم ارتباط ماهواره ای را انجام دهیم.
صالحی گفت: هر داده ای از طریق این فناوری امکان انتقال دارد. سال بعد این فناوری را در فیبر نوری پیاده سازی خواهیم کرد و در20 فروردین 1400 در فاصله 10 کیلومتری در فیبر نوری انتقال اطلاعات رمزگذاری شده را برقرار می کنیم و در فاصله یک ساله این فاصله را به 100 کیلومتر می رسانیم.
رئیس سازمان انرژی اتمی با بیان این که این فناوری استفاده های گوناگونی در نیروهای مسلح، سیستم های اطلاعاتی و مخابراتی و مجموعه دستگاه هایی که اطلاعات خود را بر اساس نیاز؛ رمزگذاری شده منتقل می کنند خواهد داشت ادامه داد : امکان هک این اطلاعات وجود ندارد.